Нобель з медицини – за боротьбу з патогенами

2015 року Нобелівську премію з медицини отримали розробники новаторських медикаментів проти паразитів. Половина нагороди перепала ірландцеві Вільяму Кемпбеллу (William C. Campbell) і японцеві Сатоші Омура (Satoshi Ōmura) за винайдення Авермектину (Avermectine), що ефективний у боротьбі проти спричиненого нематодами онхоцеркозу (річкової сліпоти). Іншу половину медичного Нобеля вручили китаянці Юю Ту (Youyou Tu), яка завдяки прадавньому рецептові створила медикаменти від малярії.  

 

 

Лауреати Нобелівської премії з медицини 2015 р.: ірландець Вільям Кемпбелл (William C. Campbell), японець Сатоші Омура (Satoshi Ōmura) та китаянка Юю Ту (Youyou Tu)

 

 

Патогени, що їх переносять комарі, вже століттями випробовують людство. До найвідоміших та найнебезпечніших недуг цього типу належить малярія, її спричиняють одноклітинні організми. Так само поширеними патогенами є круглі черви: коли вони атакують лімфатичну систему, тоді дуже розбухають ноги й виникає так звана слонова хвороба. А на очах ці нематоди можуть спричиняти річкову сліпоту.

 

Комарі різних видів переносять паразитів переважно в тропічних реґіонах планети, найбільше потерпають через них у країнах, що розвиваються. Протягом довшого часу існувало лише кілька малоефективних протиотрут. Проте на початку 80-х рр. ХХ ст. медицина здобула дві могутні зброї для боротьби з патогенами.

 

Японський мікробіолог Сатоші Омура шукав природні речовини, які б мали властивості антибіотиків. Можливими виробниками таких речовин він вважав ґрунтових бактерій з групи стрептоміцетів. Хоч вирощувати їх складно, проте раніше вони вже зарекомендували себе як такі, що гідні уваги: 1952 р. Нобелем з медицини нагородили мікробіолога Сельмана Воксмана (Selman Waksman) за відкриття й отримання з цих бактерій антибіотика стрептоміцину.

 

Найперспективніші з культур бактерій, які він виростив, Омура надіслав ірландцеві Вільяму Кемпбеллу, серед них була й бактерія виду Streptomyces avermitilis. У своїй американській лабораторії паразитолог визначив, наскільки дієвою є речовина, яку виробляють ці бактерії, в боротьбі з круглими червами: домішавши їх до їжі лабораторних мишей, науковець побачив, що вони вбивали всіх круглих червів. Препарат назвали на честь бактерій — Avermectin.

 

Ця речовина та її похідні, а також ще дієвіша форма — Івермектин (Ivermectin) — стали основою для нового класу медикаментів, що лікували і людей, і худобу. Завдяки терапії, яка стала можливою після відкриття Омури та Кемпбелла, елефантіаз (слонова хвороба) та онхоцеркоз практично зникли.

 

Натомість боротьба з малярією наприкінці 60-х рр. ХХ ст. виглядала дуже похмуро: лік хінін (Chinin) повільно, але невпинно ставав неефективним, адже щодо нього паразити виду Plasmodium розвивали резистентність. Малярійні комарі, які передають патоген одним укусом, мали б зникнути завдяки «вбивцям комах» ДДТ, але й цей план не увінчався успіхом.
 

У пошуках нової терапії проти малярії китайська науковиця Юю Ту звернулася до традиційної медицини своєї батьківщини. Різні трави мали б допомагати, але спочатку результати розвідки були суперечливими. Зрештою рецепт, якому майже 700 років, вивів учену на правильний шлях: з однорічного полину (Artemisia annua) вона отримала Артемізин (Artemisin).

 

Ту продемонструвала, що Артемізин вбиває збудника малярії і в людині, і в тваринах. Завдяки дії полину препарат дістається до плазмодієвих на ранніх стадіях їхнього розвитку. І цей препарат проламав лід для цілого класу нових медикаментів.


Артемізин та Авермектин цілком змінили й розширили можливості терапії проти паразитів. Івермектин сьогодні застосовують в усьому світі: він високоефективний, має несуттєві побічні ефекти, його легко і швидко дістати.

 

Артемізин дотепер використовують проти малярії, він знизив рівень смертності на 20 %, а серед дітей — навіть на 30 %. Лише в Африці препарат рятує приблизно 100 тисяч людських життів щороку. На цій підставі Нобелівський комітет назвав відкриття Омури, Кемпбелла й Ту «безцінними» для людства.

 

 

Medizin-Nobelpreis für Therapien gegen Parasiten 

Nobel Assembly at Karolinska Institutet, 05/10/2015

Зреферувала Соломія Кривенко

06.10.2015