Папа Римський закликав не забувати про знедолених у великому місті.

Цей його заклик пролунав під час меси в знаменитому «Медісон-Сквер-Ґарден», якою він завершив насичену програму візиту до Нью-Йорку – повідомило Radio Vaticana.

 

 

На церковну службу в спортивно-концертному комплексі зібралося близько 20 тисяч осіб. «Великі міста – це осередок різних культур і різних стилів життя, - сказав під час служби Франциск, – Жити у великих містах нелегко, оскільки в них залишаються приховані обличчя тих, хто прибув сюди нелегально, а також тих, хто не має даху над головою».

 

Раніше Франциск поспілкувався з учнями в школі в Східному Гарлемі і здійснив поїздку Центральним парком Нью-Йорка, а до цього – відвідав меморіал жертвам терактів 11 вересня 2001 року, де вшанував пам'ять загиблих у цій трагедії.

 

Зранку в п’яницю 25 вересня, Франциск виступив з трибуни Генеральної Асамблеї ООН, де висловився про важливість захисту навколишнього середовища. Понтифік закликав світових лідерів, що зібрались у Нью-Йорку, поважати право людства на чисте довкілля.

 

«Довкілля – плід, зробленого з любов'ю рішення Творця, і людство не має права зловживати ним, а, тим більше, нищити його. «Всякий збиток, завданий  довкіллю, - це збиток, завданий людству», – застеріг Франциск. Він висловив сподівання, що майбутній саміт в Парижі зі питання зміни клімату завершиться досягненням «фундаментального і ефективної угоди».

 

Папа Римський також прокоментував такі проблеми, як нерівний доступ людей до освіти і торгівля наркотиками. Він відгукнувся схвально про угоду з Іраном, назвавши її «доказом потенціалу політичної доброї волі». Він також закликав фінансові інститути не піддавати країни «репресивному кредитуванню», яке посилює бідність.

 

При цьому Франциск залишився твердим у тому, що стосується суворої позиції церкви з питань сексуальних меншин і планування сім'ї. Він заявив про необхідність поваги до «морального закону, вписаного в саму природу людини, який охоплює природні відмінності між чоловіком і жінкою і непорушну повагу до життя на всіх її етапах і у всіх вимірах». Папа засудив «ідеологічну колонізацію нав'язуванням аномальних моделей і стилів життя, які чужі людській ідентичності».

 

Серед здобутків 70-річної діяльності ООН Папа назвав кодифікацію міжнародного права, прийняття міжнародного законодавства щодо прав людини, вдосконалення гуманітарного права та подолання багатьох конфліктів і миротворчі місії. Але зазначив, що досвід також вказує на «необхідність реформ та пристосування до вимог часу», щоб надати всім країнам «дійсну участь та вплив на прийняття рішень».

 

Усуботу, 26 вересня. Франциск вилетить до Філадельфії, де за сприяння Ватикану пройде масштабний захід для католицьких родин. Очікується, що на фінальну месу в неділю, яка завершатиме його шестиденний візит до США, збереться щонайменше мільйон осіб.

26.09.2015