Вибори-2015: особливості Івано-Франківська

Зі стартом виборчої кампанії у місцеві ради всіх рівнів політичну мапу Івано-Франківщини поряд із всеукраїнськими «старими» й тими, що вже пройшли одні вибори, брендами заповнюють і нові політичні сили: УКРОП, «Народний контроль», «Наш край», «Авто-Майдан», Українська галицька партія, «Громада і Закон». Чи мають вони шанс зайняти своє місце у владі — 25 жовтня вирішить виборець, а от про те, як політики цього виборця схиляють на свій бік, поговоримо вже.

 

Івано-Франківська Народна самооборона пішла в УКРОП

 

Канали, якими місцевий політикум доносить до люду інформацію про своє існування та наміри, традиційні: телебачення, білборди, брами будинків та просто слупи. Останні тішаться особливою популярністю — аґітки тут висять одне на одному, як мешканці у комунальній квартирі. При тому одна й та сама партія на одному слупі каже, що йде «"рвати" корупційну сволоту», а через дві вулиці заявляє, що виступає «за якість життя європейського міста». Така солянка свідчить про бажання сподобатись усім: і протестному електоратові, і поміркованому виборцю.

 

Є у передвиборчій боротьбі у Франківську й одна ориґінальна новела — буцім соціологічні опитування, які провадять телефоном, а насправді використовують час спілкування з людьми для політичної реклами, а точніше антиреклами. Так у вересні засвітилися два «соціологічні опитування»: в одному розповідали про «некомпетентність», «злочинність», «аморальність» чинного міського голови Віктора Анушкевичуса, а в іншому — все те саме про народного депутата, що кандидує на посаду мера, Олександра Шевченка.

 

Щодо незаборонених прийомів, то особливо нестримно цієї осені експлуатують політики тему війни та героїзму.

 

«Жертовність, мужність і героїзм, які проявляють наші бійці на фронті, також належать народу України, а не конкретній політичній партії. Якщо б той, хто задумував такі білборди, хотів належно пошанувати подвиг своїх вчорашніх партійних соратників, то розмістив би приблизно такий напис: "Пишаємося, що мали честь бути в спільній партійній праці й політичній боротьбі з цим воїном". Але розуміємо, що суть такого білборду не в тому, щоб показати країні справжніх героїв (сподіваємося, всі, зображені на ньому, знають про використання свого фото), — суть у місцевих виборах, де активно, а іноді й цинічно використовується образ воїна. Такий рекламний партійний хід розрахований на дві базові емоції — страх та відчуття провини», — розмірковує політолог Ігор Ткач.

 

Зрештою, кожна політична сила діє тими методами, на які їй совісті й фантазії вистачає. Так, не втрачаючи сподівань втримати владу у області, Франківська міська організація ВО «Свободи» діє розмаїто. В її аґітаційному арсеналі все:  від презентацій стратегії розвитку міста до частування містян шампанським і цукерками у спальних районах.

 

Пан Марцінків (ВО «Свобода») частує виборців шампанським

 

Партія УДАР, яка йде у ради в спілці з Блоком Перта Порошенка, ще навесні анонсувала в Івано-Франківську проведення праймеріз. 13 вересня таке голосування з-поміж 100 кандидатів з усієї області провели. Однак результати дійства невідомі й досьогодні.

 

До праймеріз вдалася й тутешня «Самопоміч». Голосування, щоправда, провели в Інтернеті, а його результати (переміг наймолодший кандидат у мери Івано-Франківська Микола Гавриляк) не врахували — за посаду міського голови Івано-Франківська від «Самопомочі» змагатиметься Ірина Кулинич, яка нині трудиться під беспосереднім проводом лідера партії Андрія Садового на посаді директора департаменту економічної політики Львівської міської ради.

 

«Праймеріз», результатів якого ніхто не знає й досі, в Івано-Франківську виглядало так

 

Серед метушливих змагань інших політичних брендів політичну рекламу Української галицької партії видно хіба на кількох білбордах та сітілайтах. УГП з одного боку позиціонує себе як політичну силу, що сповідує галицькі традиції і вбачає у людях з наших теренів особливий потенціал. А з іншого — презентує команду молодих людей, які по-новому ж таки бачать напрями і методи розвитку області. Зрештою УГП у на Івано-Франківщині очолив чинний голова обласного департаменту освіти і науки Віктор Кімакович, що радше додає честі департаменту, бо Українську галицьку партію тут зареєстрували набагато раніше, а кістяк обласного осередку УГП все ж складають особистості, що вийшли з громадських рухів кінця 1980-х — початку1990-х років. Багато з них пройшли Студентське Братство, Народний Рух, Українську Галицьку Асамблею.

 

А от на старі владні кадри спираються в обласній організації іншої нової політичної партії — «Наш край» очолив колишній «реґіонал», екс-заступник голови ОДА, депутат Івано-Франківської облради Руслан Гусак. З «Батьківщиною» може вирушити на вибори ще один заступник голови ОДА часів Партії реґіонів — Василь Брус. Сам же колишній очільник ОДА Михайло Вишиванюк віднедавна почав з'являтися на людях, зокрема на святі з нагоди завершення сезону відпочинку дітей із зони АТО в Угорщині, що його співорганізатором виступив син екс-очільника області, почесний консул Угорщини в Івано-Франківську Василь Вишиванюк. Цю активність у Франківську розцінюють як знак латентного бажання Вишиванюків реінкарнуватися у політичному житті міста.

 

Минулого тижня Громадський рух ЧЕСНО запропонував прикарпатським кандидатам підписати Декларацію відповідальності, яка передбачає оприлюднення власної декларації про доходи і витрати за 2014 рік, надання фінансових звітів про виборчий фонд своєї кампанії на її початку (20 вересня) та наприкінці (30 жовтня). У разі обрання депутатом кандидат зобов'язується декларації про доходи-витрати подавати щорічно, завжди особисто голосувати та щоквартально звітувати перед громадою тощо. Громадськість чекає на зворотню реакцію.

 

Паралельно завершився в області процес формування територіальних виборчих комісій. Однак більшість  політичних партій не внесли достатньої кількості кандидатур до складу ТВК, щоб утворити їх у складі не менше 9 осіб. Міські і районні виборчі комісії були змушені самостійно доукомплектовувати кадрами сільські і селищні ТВК. Найбільший брак людей виявився у Косівській  районній виборчій комісії. В одному зі сіл району до ДВК не зголосилися представники від жодної партії. Загалом кандидатури до складу сільських, селищних і міських (міст районного значення) ТВК Івано-Франківської області подали лише 16 політичних партій. Найбільше кандидатур до складу ТВК подала партія «Блок Петра Порошенка» — 820 осіб. Друге і третє місце за кількістю кандидатур до складу ТВК посідають ВО «Батьківщина» — 727 осіб та Народний фронт — 718 осіб. Однак попри такі цифри ці політсили діяли не однорідно, залишаючи часом цілі райони без представників від своєї партії.

 

 

«Законотворець врахував цей ризик під час утворення виборчих комісій, передбачивши механізм включення осіб до складу виборчих комісій за поданням голови відповідної виборчої комісії вищого рівня. Але, на жаль, законотворець не дав відповіді на запитання, з якого кадрового резерву голова виборчої комісії має брати кадри для включення до складу виборчих комісій нижчого рівня. Припускаю, що тим політичним партіям, які ведуть активну піар-кампанію, але не подали жодної кандидатури або дуже мало кандидатур до складу сільських, селищних та міських ТВК  Прикарпаття, вибори у селах, селищах та містах районного значення не є пріоритетними або вони не володіли достатнім кадровим потенціалом для делеґування своїх представників у виборчі комісії», — зазначає Іван Маруняк, координатор Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області. Як мінімум дивними видались результати жеребкування, згідно з якими абсолютну більшість у керівних посадах ТВК на Прикарпатті зайняли преставники «БПП-Солідарності». На другому місці — представники Радикальної партії Олега Ляшка.

 

Загалом визначено 84 округи з виборів до Івано-Франківської обласної ради та 42 — до міськради Івано-Франківська.

 

 

 

 

22.09.2015