Генсек НАТО вперше взяв участь у роботі РНБОУ.

Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг на засіданні РНБО висловив слова підтримки Україні в боротьбі за суверенітет та територіальну цілісність та наголосив на повній підтримці з боку країн-членів альянсу.

 

"Росія нелегально анексувала Крим, і ми це ніколи не сприймемо. Росія продовжує підтримувати проросійських сепаратистів зброєю та військовими на Сході України. Це є порушення територіальної цілісності та суверенітету України", – заявив генсек НАТО.

 

Йєнс Столтенберг відзначив послідовні дії України щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі та наголосив на необхідності повного виконання мінських домовленостей з повним доступом та контролем з боку представників ОБСЄ.

 

Президент же Петро Порошенко заявив, що дії загрози становлять загрозу не лише для України, а й самого альянсу. "Частина країн-членів НАТО, які нещодавно приєдналися до альянсу, зараз опинилися в зоні ризику з точки зору агресивних російських замислів. У Москві є люди, яким дуже хотілося б перевірити НАТО на міцність та рішучість", – заявив Порошенко.

 

Глава держави нагадав, що Україна відмовилася від норм законодавства, котрі закріплювали її позаблоковий статус. Президент висловив задоволення, що в суспільстві росте підтримка альянсу. "Зараз кількість українців, які підтримують євроатлантичну інтеграцію, вже перевищує 60 відсотків. Це означає, що український народ підтримує євроатлантичний вибір", – зазначив Порошенко. Президент вважає за доцільне провести референдум про вступ до НАТО, щойно Україна реформує свої інституційні та військові структури згідно зі стандартами альянсу. "Коли ми створимо всі умови через реформування країни для відповідності нашої країни критеріям членства в НАТО, мною буде прийнято рішення про проведення всенародного референдуму, і таким чином буде зафіксовано волю українського народу", – запевнив Порошенко.

 

На засіданні РНБО між представниками України та НАТО було підписано низку угод. Керівники держави також продемонстрували Столтенбергу докази перебування російських військ на території України.

 

22.09.2015