За церкву у невеликому селі побилися віряни УПЦ КП та УПЦ МП.

Прихильники останньої запросили на допомогу кілька автобусів з молодими чоловіками. Конфлікт вдалося зупинити працівникам міліції.

 

Як повідомляє прес-служба УМВС України у Тернопільській області, учора, 21 вересня, у селі Катеринівка Кременецького району відбувся конфлікт з бійкою за церкву між членами двох місцевих конфесійних громад - УПЦ МП та УПЦ КП. Правоохоронці намагалися припинити протиправні дії сторін, внаслідок чого отримали тілесні ушкодження. По медичну допомогу з різними травмами звернулися декілька працівників міліції. У міліції за цими фактами відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 345 ККУ - погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу.

 

Як розповідають в обласному управлінні міліції, міжконфесійний конфлікт у цьому селі триває вже давно. Представники обох громад не можуть поділити сільський храм. Згідно з розпорядженням голови Тернопільської облдержадміністрації визначено почергове користування храмом між двома громадами. Втім, представники громади УПЦ МП відмовилися передати ключі від храму представникам громади УПЦ КП.

 

За інформацією прес-служби Тернопільської єпархії УПЦ Київського Патріархату, цього року з 202 мешканців села 148 висловилися за те, щоб стати членами громади УПЦ КП. Громада є належним чином зареєстрована, але досі проводить богослужіння під відкритим небом. Учора, 21 вересня 2015 року, отримавши дозвіл голови Тернопільської ОДА на право рівного та почергового користування храмом, віряни, що є членами громади УПЦ КП, зайшли до церкви "для звершення святкового богослужіння в день свята Різдва Пресвятої Богородиці" та для того, щоб змусити громаду УПЦ МП виконувати розпорядження голови облдержадміністрації. У селі поруч з церквою відразу з'явилися декілька автобусів молодих людей, які, за версією Тернопільської єпархії УПЦ КП, запросила протилежна сторона для силового витіснення їхніх вірян з церкви. Конфлікт вдалося зупинити правоохоронцям. 

 

В обласній міліції стверджують, що 21 вересня близько 15 години до чергової частини Кременецького райвідділу міліції надійшло повідомлення про те, що невідомі намагаються незаконно проникнути у церкву села Катеринівка. На місце події виїхала слідчо-оперативна група, працівники районної міліції та батальйону "Тернопіль". Правоохоронці встановили,  що до храму зайшли представники УПЦ КП та одного із громадських об’єднань  для проведення богослужіння. В цей час до церкви прибули прихильники УПЦ МП та привезли з собою близько 200 невідомих осіб. Між двома громадами виник конфлікт та сутичка. Під час конфлікту у правоохоронців також викрали спецзасоби та понищили їм одяг. Лише близько опівночі міліції вдалося зупинити протистояння. За фактами нападів на працівників міліції в УМВС України у Тернопільській області відкрили кримінальне провадження за частиною 2 статті 345 ККУ - погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу, що передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк.

 

Село Катеринівка розташоване на сході Кременецького району і є центром сільради, якій підпорядковані села Іванківці та Рибча. Населення у 2001 році - 391 особа. До 1944 Катеринівка була містечком Катербург.

 

22.09.2015