Генсек НАТО та президент України засудили сепаратні вибори на Донбасі.

Президент України Петро Порошенко та Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг наголошують, що будь-які вибори на окремих територіях Донбасу, проведені не за українським законодавством, не будуть визнані світом та нестимуть загрозу мирному врегулюванню ситуації.

 

Про це вони заявили під час брифінгу для журналістів після церемонії відкриття навчань "Україна–НАТО", інформує прес-служба глави держави.

 

Так, Петро Порошенко наголосив, що реакція на вибори у так званих "ДНР" і "ЛРН" буде такою ж, як і на торішні "фейкові" вибори; цей акт не матиме жодних юридичних наслідків. "Вони не є виборами, вони не є вільними, вони не відповідатимуть стандартам ОБСЄ, і це напряму і жорстко протирічить мінським домовленостям", – наголосив президент України. Порошенко додав, що "ці надзвичайно безвідповідальні рішення створюють серйозну загрозу мінському процесу".

 

Глава держави зазначив, що Україна готова обговорювати особливості організації та проведення виборів на окремих територіях Донбасу. Головною особливістю, на думку Порошенка, є той факт, що величезна частина переміщених осіб позбавлена можливості здійснити своє волевиявлення. "Це означає, що результат виборів може бути викривлений. Ми готові до дискусії, але ці особливості мають чітко передбачати відповідність вимогам БДІПЛу ОБСЄ", – заявив Порошенко.

 

Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг зазначив, що дії Росії у Криму та на Донбасі є не лише порушенням територіальної цілісності та суверенітету, а і підривом світового порядку. "Це виклик усім, хто хоче мати стабільний і мирний розвиток Європи. Тому ми так категорично та активно підтримуємо Україну і наголошуємо на необхідності поважати та виконувати мінські домовленості", – заявив Столтенберг.

 

Генсек НАТО наголосив, що будь-яке волевиявлення в східній Україні має відбуватися у відповідності до українського законодавства. В іншому випадку, за його словами, "вибори будуть вважатися фейковими і не будуть визнані жодною країною-членом альянсу". "Найважливіше, щоб ці вибори базувалися на українському законодавстві. Це важлива частина імплементації мінських угод, які є найкращим шляхом мирного врегулювання конфлікту в Україні", – вважає Столтенберг.

 

21.09.2015