Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна продовжує наполягати на виведенні військ із Донбасу як умові проведення місцевих виборів, і скептично висловився щодо "плану Мореля", котрий передбачає низку кроків для організації волевиявлення на окупованих територіях.

 

Деталі "плану Мореля" (автор – координатор робочої підгрупи з політичних питань тристоронньої контактної групи П'єр Морель) напередодні описала газета "Дзеркало тижня". За даними видання, цей план не передбачає виведення незаконних збройних формувань із Донбасу та відновлення контролю над кордоном.

 

"[Ставлюся до цього плану] як до приватної думки пана Мореля, – заявив Петро Порошенко в інтерв'ю українським журналістам. – І впевнений в тому, що українська сторона абсолютно чітко і послідовно проводить позицію щодо імплементації мінських угод".

 

Президент зазначив, що ініціативу дипломата слід трактувати як елемент дискусії. "Функція ОБСЄ – це питання модератора, це питання дуже важливе, обговорення будь-яких пропозицій. Але вибори проходитимуть за українським законодавством, і якщо потрібно вносити які-небудь зміни, це має пройти процедуру обговорення та пройти процедуру в українському парламенті", – зазначив Порошенко.

 

За словами глави держави, офіційний Київ залишається прихильником проведення виборів на Донбасі. "Ми маємо вивести іноземні війська, маємо відновити контроль над кордоном, забезпечити всі демократичні інституції та повернути суверенітет України над цими територіями, які перебувають під окупацією, і ми маємо провести там вибори... Вибори мають відбуватися за українським законодавством з дотриманням всіх правил і процедур від ОБСЄ. А це означає, що не має бути збройних людей, має бути дозволена демократична агітація, діяльність українських партій, діяльність виборчих комісій, діяльність ЗМІ, прибрати з вулиць озброєних людей", – підкреслив президент.

 

Щодо обговорення "модальностей" проведення виборів, як це описано в мінських угодах, то Петро Порошенко зазначив, що Україна має щодо них і власне трактування. "Маємо врахувати особливості – а вони є. Бо ті тимчасово переміщені особи – проукраїнські, але які зараз не на Донбасі – їм треба забезпечити можливість голосування. А це зараз не враховується в українському законі, і ми маємо передбачити ці особливості. Бо якщо ми виведемо ці голоси, волевиявлення громадян на українському Донбасі буде викривленим. Я не можу цього допустити", – сказав Порошенко.

 

"Є пропозиції, які мають врахувати ці особливості – давайте їх обговорювати. Ніякого тиску на українську сторону не існує, ми просто не приймемо це. Ми будемо захищати суверенітет України, в тому числі визначати модальність виборів", – заявив глава держави.

 

21.09.2015