Використання антибіотиків у світі різко зростає

Опублікований нещодано звіт розкриває найбільш повну картину використання у світі антибіотиків, а також того, як зростає стійкість до них.

 

Використання антибіотиків стійко зростає у всьому світі, а його рушієм є в основному попит у країнах з низьким та середнім рівнем доходів. Про це повідомляє міжнародна команда експертів у звіті, опублікованому 17 вересня. Дослідження презентує найповнішу картину того, де і як використовують ці ліки, а також поширеності різних типів резистентності до них.

 

Звіт створив Центр динаміки хвороб й пов'язаної з ними економіки та політики (CDDEP) зі штаб-квартирою у Вашингтоні, грунтуючись на аналізі інформації із наукової літератури та національних і регіональних систем збору даних. Організація використала ці відомості, щоб створити мапу рівнів резистентності до антибіотиків на основі 12 типів бактерій у 39 країнах світу, а також тренди у використанні антибіотиків у 69 країнах впродовж 10 років і довше.

 

Як виявилося, глобальне споживання антибіотиків зросло на понад 30% за період між 2000 і 2010 рр. Його рушієм є передусім окремі країни, такі як Індія та Південна Африка, де антибіотики широко продають без рецепту, а санітарія у більшості регіонів залишається на дуже низькому рівні.

 

В Індії, наприклад, кількість заражень бактерією Klebsiella pneumoniae, яка є стійкою до класу потужних антибіотиків карбапенемів подвоїлась із 29% у 2008 р. до 57% у 2014 р. Натомість в Європі та США лише 10% інфекцій K. Pneumoniae є стійкими до цього класу препаратів.

 

Звіт також виявив, що зростає і використання антибіотиків для потреб тваринництва. Тут лідирує Китай, який використав майже 15,000 тон антибіотиків на ці потреби у 2010 р. й планує подвоїти цю кількість до 2030 р.

 

Більшість країн з високим рівнем доходів розпочали впровадження регуляцій використання антибіотиків, які вже стали приносити свої плоди. Згідно зі звітом, кількість інфекцій бактеріями Staphylococcus aureus, які є стійкими до антибіотика метициліну, наприклад, різко зменшилась у багатьох країнах, зокрема у Сполученому Королівстві, протягом останніх 8 років.

 

«Я вважаю, що це дуже детальне дослідження, яке змушує багато над чим замислитися», - каже головний науковець Міжнародної асоціації менеджменту здоров'я зі штаб-квартирою у м. Шаумбург (Іллінойс) Денієл Шам.За його словами, оскільки складно зібрати інформацію у країнах, що розвиваються, дані у цьому дослідженні можуть містити прогалини. А це — аргумент на користь ретельнішого збору даних.

 

Автори звіту пропонують шість кроків для запобігання резистентності до антибіотиків у країнах, які ще досі не виробили ефективної політики у цій галузі. Окремі заходи, такі як підвищення якості санітарії, є очевидними, а інші, зокрема обмеження використання антибіотиків у сільському господарстві та лікарнях, можуть бути важчими для втілення.

 

Однак Тімоті Волш, медичний мікробіолог з Університету Кардіффа (Сполучене Королівство), каже, що хоча пропоновані рекомендації і мають сенс, а втім ключовою є міжнародна співпраця, яка має полягати у встановленні глобальної системи спостереження та регуляції задля обмеження надмірного використання антибіотиків. «Ми можемо інвестувати скільки завгодно коштів, зусиль і енергії у передній край проблеми, однак до тих пір поки не почнуть проводитися міжнародні зусилля і система відповідальності, ми надалі наступатимемо на ті ж граблі», - вважає Волш.


Sara Reardon

Dramatic rise seen in antibiotic use

Nature, 17/09/2015

Зреферував Євген Ланюк

19.09.2015