Чехія остаточно ратифікувала Угоду про асоціацію України з ЄС.

Нижня палата парламенту Чехії після довгих і складних дебатів близько півночі в четвер ратифікувала Угоду про асоціацію між Україною і Європейським союзом.

 

У голосуванні взяли участь 138 присутніх депутатів, "за" проголосували 109, "проти" були 29, інформує "Радіо Свобода".

 

Опонентами ратифікації виявилися депутати-комуністи. Саме ця партія у травні зуміла заблокувати ратифікацію – якраз у той час, коли на очікувану подію до Праги прибув міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Як і тоді, комуністи твердять, що "нинішня влада в Києві не здатна, чи й не охоча, серйозно ставитися до подій".

 

Натомість депутати від владної Чеської соціально-демократичної партії і ще двох партій лівоцентристської урядової коаліції, і так само депутати від опозиційних нині правоцентристських Громадянської демократичної партії і партії "TOP-09", віддали голоси за ратифікацію угоди.

 

"Схвалення Угоди про асоціацію може допомогти тому, щоб ми дали зрозуміти, що в цьому зацікавлені, що в Україні народилось рішення, яке означатиме стабілізацію і консолідацію ситуації", – заявив у своєму виступі міністр закордонних справ Чехії Лубомір Заоралек.

 

Для завершення процедури ратифікації законопроект має підписати президент Чехії Мілош Земан, і після належного оформлення документи мають передати до Брюсселя. Таким чином, з числа 28 країн-членів ЄС ратифікація угоди наразі ще триває в Бельгії, де її мають схвалити загалом вісім різних законодавчих органів; за неї ще не починали голосувати в однопалатних парламентах Греції й Кіпру.

 

18.09.2015