Рада національної безпеки та оборони вирішила вилучити низку іноземних журналістів із санкційного списку, затвердженого напередодні президентом, у зв'язку з резонансом, котрий здійнявся закордоном.

 

"Ураховуючи значний суспільний резонанс та стратегічне значення відносин з Європейським союзом, РНБОУ підтримала пропозицію президента України щодо скасування санкцій проти європейських журналістів: Чічерова Антона (Велика Британія), Уеллс Емми (Велика Британія), Састре Мануель Ангель (Королівство Іспанія), Рутц Міхаель (Федеративна Республіка Німеччина), Родрігєс Антоніо Хосе Памплієга (Королівство Іспанія), Росенберг Стів (Великобританія)", – ідеться у повідомленні РНБО.

 

Радбез нагадує, що до списку вносилися, зокрема, іноземні громадяни, "діяльність або публічні виступи яких сприяли терористичним проявам на території України, дезінформували міжнародну громадськість щодо подій на окупованій територій, або які незаконно перетинали державний кордон України, з метою проникнення на окуповану територію".

 

Як приклад РНБО зазначає, що іспанець Сесар Відаль виступав спостерігачем на незаконному референдумі на Донбасі, а також висловлював образливі заяви щодо України, стверджуючи: "...Ця штучна нація, яка зветься Україною, використовується в якості зброї для погроз Кремлю".

 

"Чорний список" РНБО, зокрема, розкритикувала компанії BBC: під санкції потрапило троє її кореспондентів.

 

В обід президент України виступив із ініціативою зняти обмеження щодо низки журналістів. "Свобода преси для мене абсолютна цінність", – передав позицію Петра Порошенка прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

 

17.09.2015