Порошенко покладається на антиросійські санкції.

Президент України Петро Порошенко вважає, що Росію слід покарати новими санкціями за невиконання мінських домовленостей.

 

"Якщо Росія намагатиметься вбити "Мінськ", якщо Росія перетне червону межу, нам потрібні дві речі. Санкції. І, як я бачу, США готові піти далі у санкціях. Але також дуже важливо тримати трансатлантичну єдність, єдність із ЄС. І той діалог, який маємо зараз, є дуже важливим", – заявив Порошенко в інтерв'ю західним журналістам, пише The Washington PostЗа словами президента, другим способом підтримки України є "солідарність не лише політична, не лише економічна, а й солідарність у сприянні Україні у створенні ефективної оборони". 

 

Петро Порошенко також наголосив, що сепаратні, неузгоджені вибори на Донбасі будуть порушенням мінських домовленостей. "Це червона лінія. Це ставить мінський процес і мирний процес під велику загрозу, це буде прямим порушенням мінських угод. Мусить бути реакція. Про яку реакцію ми говоримо? Санкції", – додав президент.

 

В іншому ж інтерв'ю, для українських журналістів, Петро Порошенко заявив, що чесні вибори на Донбасі можливі лише за умов, коли на вулицях не буде озброєних людей, коли Росія виведе свої окупаційні війська, відновиться український контроль над державним кордоном, коли буде забезпечена діяльність українських політичних сил, відновлено діяльність ЗМІ, буде можливість забезпечити свободу зібрань, контроль волевиявлення громадян, і коли це волевиявлення буде вільним, неупередженим. "Саме так записано в Мінську. Якщо ви не виконуєте умови, якщо міжнародні спостерігачі не підтверджують це волевиявлення – це не є вибори", – заявив Порошенко.

 

Він висловив упевненість, що після проведення сепаратних виборів "абсолютно гарантовано наступлять санкції і збільшення тиску". При цім глава держави наголошує, що Росія мусить піти на поступки до кінця року. "Домовленості мають бути виконані. Я не хочу нікого розхолоджувати, нікому давати люфт, бо за кожним днем неврегулювання, ескалації збройної агресії Росії проти України – людські жертви, втрати економіки, втрати перспективи... Теза про те, що «давайте продовжимо виконання після 1 січня 2016 року» – це означає "давайте продовжимо окупацію". Я не збираюся на це йти", – обіцяв Порошенко.

 

14.09.2015