Дорога (не)порозуміння

Завершити реконструкцію площі Святого Юра і прокласти там нову дорогу планують вже до кінця жовтня цього року. Принаймні такі завдання ставлять перед будівельниками у міській раді. Однак, якою буде ця дорога, досі не визначились.

 

Від 29 липня, коли на недоробленій площі Юра відкрили пам'ятник Шептицькому, будівельники сюди так і не поверталися

 

Після гучних скандалів та відкладеної реконструкції заради спокійного відзначення 150-річчя митрополита Андрея Шептицького, питання облаштування площі знову актуалізується. В останні дні серпня у Львові відбулось засідання незалежної експертної групи з питань облаштування скверу Св. Юра. До неї увійшли урбаністи, ландшафтні архітектори та еколог з України, Австрії, Голландії та Німеччини.

 

«Сквер Святого Юра має бути місцем, яке об’єднує, а не роз’єднує людей. Сквер має пропонувати баланс репрезентативної та рекреаційної функцій. Він має бути місцем проведення релігійних зустрічей та святкувань, з іншого боку, бути простором проведення вільного часу для громади міста та мешканців прилеглих кварталів, також студентів і працівників університету. Баланс між цими функціями робить це місце привабливим та автентичним для туристів і гостей міста. Запропонований проект не дозволяє зберегти цю рівновагу і не враховує якість існуючого простору», - йдеться у резолюції групи.

 

Роблячи основний акцент на цінність скверу та його збереження, міжнародні експерти при цьому радять зробити мінімальним втручання транспорту у цю територію. Фахівці розглядають різні варіанти функціонування дороги, але при цьому у свої рекоомендації вписали пропозицію «залишити проїзд на місці його оригінального маршруту». Разом з тим рекомендували розглянути можливість суттєвого обмеження транспортних потоків на площі.

 

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський каже, попри цікаві ідеї, які запропонували міжнародні та українські експерти, жодної юридичної сили рада не мала. Тож фактично на затверджений проект вона не впливає. За словами чиновника, зараз міська рада та проектанти готуються до реалізації початкового проекту Ігоря Кузьмака, який пройшов усі погодження.

 

«До жовтня ми би хотіли побудувати дорогу поблизу Політхніки. Це було компромісне рішення, на яке пристали усі і якого ми дотримуємось. Разом з тим, якщо будуть активні протести і проти нього, сприйматиму це вже як провокації», - сказав у коментарі «Z» Юліан Чаплінський. Висловлюючись проти цілковитої зміни проекту, головний архітектор водночас вважає слушною пораду міжнародних експертів щодо додаткового звуження нової дороги та можливості пустити туди лише громадський транспорт.

 

«У нас з головним архітектором справді була попередня розмова про це, - розповідає співавтор проекту реконструкції площі Юра Ігор Кузьмак. – Знаю, що працювала міжнародна експертна група, але мене на її засідання ніхто не запрошував і я не знаю аргументів експертів. Я не спеціаліст по транспорту. Тому надіслав листа в інститут «Містопроект», щоб вони дали свої висновки. Адже ця транспортна розв’язка – одна з головних магістралей міста для приватного транспорту. Перенісши дорогу ми все ж зберегли її магістральне значення. Наразі я не можу коментувати можливих змін. Чекаю на відповідь транспортників і тоді ми як автори проекту прийматимемо рішення».

 

Лише після висновків, каже пан Кузьмак, зможе вносити зміни у проект. Наразі ж актуальними залишається дорога на три ряди, шириною дев’ять метрів.  При цьому відстань від корпусів Політехніки становитиме 20 метрів. У разі змін, її звузять до двох рядів, шириною сім метрів і з відступом у 10 метрів.

 

«Ми будемо реалізовувати той проект, який нам дасть архітектор проекту Ігор Кузьмак. Реально дорогу можна побудувати трохи більше як за місяць, адже комунікації уже проклали. Як тільки матимемо креслення, відразу почнемо роботи. Можемо хоч завтра», - прокоментував директор ЛКП «Львівавтодор», яке є замовником реконстркуції площі, Олег Береза.

 

11.09.2015