Порошенко заявив, що вільні вибори на Донбасі неможливі без виведення військ.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Росія після встановлення перемир'я на Донбасі хоче отримати нову динаміку для просування власних інтересів.

 

Про це він сказав журналістам, коментуючи переговори "нормандської четвірки", котрі відбудуться у Берліні 12 вересня, інформує УНІАН.

 

Під час зустрічі Клімкін планує презентувати порядок денний для подальшого урегулювання ситуації на Донбасі, щоб виконати ключові положення мінських угод до кінця 2015 року в частині відведення військ, створення умов для проведення виборів за участі міжнародних спостерігачів. Кінцевою метою має бути "встановлення українського правового поля на Донбасі і повернення до нормального життя". "Я займатиму надзвичайно активну, дуже жорстку позицію у цих ключових елементах", – наголосив Клімкін.

 

"«Мінськ» ми повинні виконати. Ми не повинні впадати в якісь абстрактні дискусії, коли ані Росія, ані підтримувані нею Донецьк і Луганськ не виконують нічого, починаючи з безпеки. Зараз вони спеціально створюють вигляд, що безпековий трек просувається краще, і на основі цього вони хочуть отримати нову динаміку у просуванні своїх інтересів у політичній сфері. Так ніколи не буде", – зазначив міністр.

 

Тим часом президент України Петро Порошенко озвучив умови, котрі вважає достатніми для проведення виборів на окупованих територіях. "Вибори на Донбасі мають пройти відповідно до чітких процедур ОБСЄ, підтверджені міжнародними спостерігачами і в умовах, які забезпечать вільне волевиявлення громадян. Це означає вільну діяльність українських партій, доступ до засобів масової інформації, забезпечення права на вільні зібрання, прибирання з вулиць озброєних людей, виведення російських військ з української території, повернення контролю над всім російсько-українським кордоном", – заявив Порошенко на зустрічі з єврокомісаром Йоганнесом Ганом.

 

11.09.2015