Реставрують пам'ятник Українським січовим стрільцям авторства Сергія Литвиненка.

Відомий критик міжвоєнного часу називав його "вершком стилізації й монументалізму", якого досягнув Литвиненко.

 

Як повідомляє ZIK, у Яворові на центральному кладовищі триває реставрація пам’ятника Українським Січовим стрільцям, автором якого є відомий український скульптор Сергій Литвиненко. Роботи проводить місцевий скульптор-реставратор Павло Пилипець.

 

 

Реставрацію пам’ятника Пилипець розпочав перед Днем Незалежності. У Яворові він вже оновив і пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому. Крім того, йому можуть замовити реставрацію і пам’ятника Невідомому солдату, що на братській могилі воїнів-визволителів Яворова від фашизму. 

 

Нагадаємо, як повідомляла Яворівська РДА, рішення про реставрацію пам’ятника Українським Січовим стрільцям, розташованого на старому міському цвинтарі міста Яворова, прийняли у червні цього року. За інформацією ZIK, першим задумав його реставрацію нині покійний мер Яворова Степан Венгерак, який навіть створив доброчинний фонд для порятунку цієї святині. Однак він встиг лише реставрувати пам’ятник митрополиту Андрею Шептицькому.

 

"Z"  передрукував статтю Миколи Голубця у газеті "Діло" від 25 червня 1939 року про творчість українського скульптора Сергія Литвиненка у Галичині. Про цей пам'ятник у Яворові Голубець, зокрема, писав: "Постать архангела на могилі Борців у Яворові, це вже вершок стилізації й монументалізму, що до нього впродовж років праці й боротьби зі собою дійшов нарешті Литвиненко".

 

Нагадаємо, що Сергій Литвиненко (1899-1964) народився на Полтавщині. У 1919-1920 роках служив у ранзі хорунжого в лавах армії УНР. Згодом 2 роки перебував у таборах для інтернованих у Польщі. Навчався в Краківській академії мистецтв, продовжив навчання і виставляв свої твори в Парижі. У Львові Литвиненко працював у 1930-1944 рр. Пам'ятник Українським січовим стрільцям у Яворові, виконаний із граніту та штучного каменю, Литвиненко закінчив у 1938 році.

 

10.09.2015