Незалежна експертна рада оприлюднила рекомендації щодо скверу на площі Святого Юра.

Архітектори і урбаністи розкритикували проект, за яким йшла реконструкція площі.

 

Як повідомляє громадська ініціатива "Врятуй Сквер Святого Юра"незалежна експертна група з питань облаштування скверу на площі Святого Юра, що працювала у Львові 28-29 серпня, оприлюднила свою резолюцію з рекомендаціями. Останні не є однозначними, але ініціатива вважає, що експерти підтримали її точку зору. Експерти, загалом, розкритикували проект, який мала намір реалізувати Львівська міська рада в особі ЛКП "Львівавтодор". 

 

У резолюції експерти поставили, зокрема, під сумнів сумнів доцільність проходження нової дороги через площу святого Юра. Вони також вказали на "можливість винесення руху приватного автотранспорту на прилеглу вулично-магістральну мережу". Відтак, експерти рекомендували "обмежити транзитний пропуск приватного транспорту через пл. Св. Юра, натомість відновивши пропуск громадського транспорту на місці його оригінального маршруту". 

 

Водночас, експерти рекомендували, використовуючи транспортну модель Львова, провести інженерний аналіз трьох транспортних гіпотез: а) транзитний пропуск через площу транспорту загального користування; б) транзитний пропуск через площу лише громадського транспорту, зі звуженням профілю вул. Митрополита Андрея та створенням бульвару між пл. Св. Юра та пл. Кропивницького; в) повна ліквідація транзитного транспортного руху через пл. Св. Юра, з реорганізацією маршрутів громадського транспорту та створенням єдиної пішохідної зони в межах пл. Св. Юра - вул. Митрополита Андрея - пл. Кропивницького. 

 

Експерти окремо наголосили на недоцільності великих втручань у простір площі, оскільки це зруйнує у сквері загальне озеленення. Вони пропонують залишити зелену зону у її теперішній формі і відмовитися від вирубки дерев взагалі. Наявну інфраструктуру слід ревіталізувати - оновити стежки, вуличні меблі, висадити нові дерева на місці хворих. Як вважають експерти, частина офіційного проекту, що передбачає озеленення території за пам’ятником Шептицького (мiж пам’ятником I стiною Собору) має бути обов’язково реалізована.

 

У складі експертної групи, про створення якої домовилися представники ЛМР та громадської ініціативи "Врятуй сквер Святого Юра", працювали: Макс Рідер (архітектор, містопланувальник, Відень/Австрія), Віктор Петрук (містопланувальник, експерт з питань транспортної інфраструктури, Київ), Оксана Джунь (ландшафтний архітектор, Київ), Сергій Семенов (ландшафтний архітектор, Київ), Вадим Манюк (еколог, Дніпропетровськ), Вадим Заплатніков (архітектор, Київ), Анет Матєсон (містопланувальник, Роттердам/Нідерланди), Лєнка Войтова (урбаніст, Берлін/Німеччина).

 

Як повідомляв раніше "Z", експертна рада з відомих архітекторів з Австрії, України та Нідерландів мала надати фахові поради щодо нової транспортної розв’язки та реконструкції скверу біля Собору Св. Юра. За повідомленням громадської ініціативи "Врятуй сквер Святого Юра", на переговорах із заступником міського голови Львова Пушкарьовим, що тривали у серпні, представникам ініціативи не вдалося домовитися навіть щодо тимчасового рішення для розблокування руху транспорту через площу, зокрема через з'єднання вулиць Листопадового Чину та Устияновича, а тому вони покладають надії на висновки незалежної експертної ради.

 

Крім того, 27 серпня, громадська рада "Святий Юр" провела прес-конференцію, на якій оприлюднила відкритий лист до міського голови Львова Андрія Садового із закликом продовжити роботи з реконструкції площі Святого Юра за затвердженою документацією. Один з членів ради, Юрій Горалевич, висловив також обуренням створенням незалежної експертної ради. 

 

07.09.2015