Вадемекум арт-подій Конгресу культури

 

Сьогодні у Львові, на розі вулиць Стефаника та Коперника, поруч з Оссолінеумом, презентують Tężnię, або «Градирню мистецтва» Роберта Кушміровського – найгабаритнішу та найкоштовнішу інсталяцію, що є частиною арт-програми ІІІ Конгресу культури Східного партнерства, який відбуватиметься у Львові 4-6 вересня.

 

Градирня у процесі монтування, Львів, 2015. Фото: Володимир Кауфман.

 

20-метрова імітація градирні – будівельна конструкція з хвойної деревини, система з’єднань і дерев’яних підпор, але, перш за все, – це 15 тон різних за розміром і призначенням предметів, які художник збирав упродовж 12 років. Нав’язуючи до ідеї справжньої соляної градирні, яка виконує роль природного йодового інгалятора, свою Tężnię Кушміровський називає «інгаляцією мистецтвом і самого мистецтва, що “випаровує” зі складів». З одного боку, йдеться про збільшення концентрації, згущення, конденсацію, з іншого – про функцію покращення людського самопочуття, оздоровчі процеси, вплив на які – у цьому випадку – мають речі... Старі речі, поскладані за інвентаризаційним списком, як у музеї, що несуть нову, трохи фетишську, але, головно, естетичну мету. Речі, які вже встигли змінитись під впливом погодних умов у Кєльцах, Бялистоці чи Тбілісі, де «Градирня мистецтва» побувала перед тим, як приїхати до Львова.

 

Втім, «Градирня» – лише одна з родзинок потужної арт-програми Конгресу, заходи якої частково увійдуть до програм фестивалів, що вже традиційно відбуваються у Львові на початку вересня, а зокрема, польсько-українського «Фестивалю партнерства» або ж Днів мистецтва перфоманс. Словом, 2-6 вересня у Львові буде куди піти і на що подивитися. Головне – знати коли й куди йти, аби не прогавити найцікавіше. Щоб не заблукати в морі культурних пропозицій у ці дні, ми уклали короткий путівник.

 

Отже, 2 вересня у Львові розпочинаються Дні мистецтва перформанс, упродовж яких перфоманси творитимуть досвідчені та молоді художники з України, Ізраїлю, Великої Британії, Польщі, Білорусі та Німеччини. На вектор мистецьких дій/акцій вказує тема фестивалю: «Перфоманс. Активізація.». Традиційною у рамках Днів є освітня складова фестивалю «Школа Перфомансу», яка знову об'єднає всіх охочих з метою опанування основ мистецтва перфоманс та презентації власних перфомативних ідей на рівні з досвідченими та знаними митцями. Цього разу Школа працюватиме у новому форматі – поділу на групи: досвідчених студентів та учнів-початківців. Новими будуть і викладачі.

 

– Щороку навчання у Школі проводив її незмінний куратор Януш Балдига, який цьогоріч приїжджає лише як лектор та перформер, а викладацьку естафету передає двом колегам, цілком відмінним тенденціями викладу, – каже куратор Днів, Влодко Кауфман. – Це, як на мене, дуже добре для підвищення рівня ефективності навчання у Школі. Цьогоріч програму Школи будуємо з двох навчальних платформ за участю Сандри Джонстон з Університету Ньюкаслу та польського митця, співзасновника міжнародної арт-групи Black Market, Зиґмунта Піотровського. Також до творення програми Школи долучиться постійний учасник Вальдемар Татарчук.

 

Заняття Школи відбуватимуться у «Гостинному домі» при Духовно-культурному центрі «Архистратиг». Основною ж локацією, де щовечора з 2 по 6 вересня відбуватимуться перформативні дії митців, стане Львівський Палац Мистецтв.

 

Дні мистецтва перфоманс, 2014.

 

До речі, вдень Палац Мистецтв стане майданчиком для творчих презентацій українських міст. В рамках конкурсу, який організував Конгрес культури, свої заявки подали кількадесят міст з різних кінців України, з них до участі відібрали 22 міста та 2 села, що, на думку організаторів, чудовий результат – тішить, що навіть села можуть сформулювати, яким є їхнє культурне обличчя. На жаль, не всі зможуть привести артистичні проекти, але значна частина буде представлена все ж у мистецьких експозиціях. Зокрема, секцію живопису презентують художники з Волині та Запоріжжя. Фотографією потішить Львів білоруський митець Міхал Анемпадистав, який представить проект «Under Ground» або «Коренеплоди» – серію з 40 монохромних світлин. Знане у Львові мистецьке об’єднання «Нурт» створять яскраву (у всіх сенсах) роботу «Селекція», яка апелюватиме до проблем засмічення та потреби ретельної фільтрації інформації, вражень та власних емоцій. Проект «Метанойя» молодої мисткині з Рівного Ольги Задибчук – серія чорно-білих фото в поєднанні зі справжньою шкірою тварин – вразить глядача своєю фактурністю та намацальністю. Київська організації «Сюбурдо» представить відеоартовий проект «Протяг», в якому йтиметься про руйнацію культурної спадщини.

Буде тут і власний космічний простір: Асоціація музеїв космонавтики та Музей космонавтики ім. Корольова покажуть проект «Житомир – місто космічних мрій», де кожен зможе побачити перші моделі моторів ракетоносіїв, фотоінсталяцію світлин з космічних висот та інші предмети космічного побуту.

 

Трієнале Молодих з Оронська: Milosz Flis, Kapsuly. 2014

 

І якщо мова вже зайшла про галереї, то варто згадати проект «Версія Українська» від Трієнале Молодих з Оронська, який оселиться на дні Конгресу одразу у трьох галереях – Музеї ідей, Icon Art та Дзизі. Свої роботи представлять понад двадцять польських авторів, які працюють у напрямку contemporary art, тож проект буде цікавим щонайменше з точки зору можливості порівняння поглядів і концептуального мислення.

 

А у зовсім новому просторі – підвалах Ратуші запрезентують результат У співпраці між художниками Львова та Мюнхена – тут постане проект Terra Cognita

 

Ще одним, цього разу музично-перформативним, майданчиком арт-програми Конгресу буде IQ-сцена, що працюватиме на площі перед Університетом Франка 4-6 вересня.

 

– Особливість IQ-сцени в тому, що тут зібрано дуже оригінальний аудіовізуальний продукт, – каже прес-секретар Конгресу культури Євгенія Нестерович. – Тут і сучасна академічна музика, і інтелектуальне етно, і скрипка з хором, і навіть театр та кіно… Наприклад, цікавий проект, що вже зібрав захоплені відгуки у інших містах – медіавистава «il Caprese»: листи Коцюбинського з острова Капрі – це співдія музики, тексту та відеоарту. Теж на межі перформативного і словесного мистецтв балансуватимуть Місько Барбара та «Ойра» у музично-злободенній виставі «Монолог про найважливіше», вже відомий львів’янам з Jazz Bezz`у проект «2014», Олеся Здоровецька та Марк Токар, Yara Art Group та інші.

 

Медіавистава «il Caprese» у рамках проекту Українського кризового медіа-центру «Культурна дипломатія між регіонами України».

 

Програму нічних кінопоказів підготувала формація Wiz-Art разом з партнерами, яка 4 вересня у рамах ювілейного святкування з дня виходу на екран стрічки «Тіні забутих предків» покаже її відреставровану версію. Такий показ  відбудеться водночас у кількох містах України.

 

А відкриється IQ-сцена унікальним проектом «Етно Kovcheg.ua», у якому народних пісень у супроводі гурту «Джалапіта» та етноколективу співатимуть Іван Малкович, Ірена Карпа, Віктор Неборак, Остап Сливинський, Мар'яна Савка, Галина Крук, демонструючи таким чином у піснях 8 регіонів України від Сходу до Заходу.

 

– Так у світі повелося, що моє життя тісно переплетене з музикою та поезією, –  каже вокалістка гурту «Джалапіта» Соломія Чубай. – І я завжди намагаюся у своїх проектах поєднати три чуда цього світу: музику, поезію та візуальне мистецтво... Цей проект починався яко створення брендбуку України, спільно з Яриною Винницькою, Вітою Ладоркіною, Остапом Лозинським та Софією Палюх. Автором ідеї бренбуку була Ярина Винницька. Зараз голландська компанія, котра працює в Україні, вже понад вісім місяців працює над інтернет-порталом, але через брак коштів ми зупинили сам проект. Натомість виникла ідея зібрати пісні з усіх регіонів України і представити їх якомога ширшому загалу людей. Так виник «Етно Ковчег».

 

Чималу частину своєї програми на IQ-сцені Конгресу запрезентує «Фестиваль переселенців та львів'ян», ініціаторами якого виступили кримськотатарський культурний центр «Кримський дім у Львові», громадська ініціатива «Крим SOS» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Захід стане своєрідним майданчиком для діалогу та побудови культурних мостів, а його учасниками будуть як переселенці зі Сходу та Криму, так і місцеві мешканці.

 

– Такого роду подія відбуватиметься в Україні вперше, – зазначає Алім Алієв, співзасновник громадської ініціативи «Крим SOS» та кримськотатарського культурного центру «Кримський дім у Львові. – Львів’яни та переселенці матимуть змогу дізнатися більше один про одного, та відкрити один одного через культурний обмін. Адже, в період окупації Криму і війни на сході України на територію Львівської області були змушені переселитися тільки за офіційними даними більше 11 000 переселенців.

 

Тож з 5 вересня у рамках «Фестивалю переселенців та львів’ян» можна буде взяти участь у різноманітних майстер-класах та воркшопах на вулиці Лесі України, а зі сцени послухати, зокрема, кримськотатарський та азербайджанський фолк у поєднанні із сучасним джазом у виконанні «ДжанДуету» та одну з найяскравіших виконавиць кримськотатарського фолку Ельвіру Сарихаліл з Acoustic Quartet. Натомість, однією з найпромовистіших акцій фестивалю стане медійна інсталяція «На нашій юлойці», яку запрезентують Kurbasy feat Manu. Прем'єра музично-візуального перформансу відбуватиметься на основі українського та кримськотатарського мелосу, а персонажем перформансу стане будівля театру Курбаса.

 

Для тих, кого цікавить культура наших сусідів з-поза західного кордону – «Фестиваль партнерства», що відбуватиметься 3-6 вересня у дворику Ратуші, запропонує не менш цікаву музично-насичену програму. Зокрема, хедлайнерами цьогорічного фестивалю будуть хлопці з культового гурту  «T-Love». А також, наполегливо радимо не проґавити 3 вересня допрем’єрний показ фільму «Жива Ватра».

 

Словом, не плануйте нічого з 2 до 6 вересня. Усе одно, куди б ви не пішли у ці дні у Львові, завжди поруч буде ІІІ Конгрес культури Східного партнерства, а отже, ви неодмінно станете його учасником, або гостем «Фестивалю переселенців», «Фестивалю партнерства» чи Днів мистецтва перформанс… Чого вам, зрештою, наполегливо і бажаю! 

27.08.2015