«Новий Львів» на Новому Львові

У Львові працює перша міжнародна архітектурна школа «Новий Львів». Мета двотижневого проекту, який зібрав молодих архітекторів з усього світу – показати львів’янам інший бік модернізму. Об'єктом дослідження учасників школи став історично сформований район «Новий Львів» із модерністською забудовою 1920–1930-х років та житловою забудовою другої половини ХХ століття.

 

Свій проект у часники школи презентують  львів’янам  29 серпня у приміщенні ресторану «Ратуша». « Z» зібрав найважливішу інформацію про школу, її учасників, а також про заходи, які відбуватимуться у межах унікального для Львова архітектурного проекту.

 

 

Організатори

Першу в Україні міжнародну архітектурну школу «Новий Львів» в столиці Галичини організували Центр міської історії Центрально-Східної Європи та Московська архітектурна школа МАРШ.  Як розповідає однин із координаторів проекту Женя Губкіна, представники школи вже давно хотіли реалізувати один зі своїх проектів в Україні, і нарешті цього року їм випала така можливість.

«Московська архітектурна школа – це велика «тусовка» архітекторів, які є моїми хорошими друзями. Вони запропонували провести таку свого роду літню архітектурну школу в Україні.  Потім довго шукали місто, де це можна було б зробити, і зупинились саме на Львові», – розповідає Ж. Губкіна.

 

Щоби не виникало зайвих і недоречних запитань, у Центрі міської історії одразу ж додають: Московська архітектурна школа є незалежною інституцією, яка не входить в освітню систему Росії, і не має жодного стосунку до правлячої верхівки цієї країни.

«Представники школи мають дуже ліберальні і прогресивні погляди. Директором школи є відомий архітектурний критик та архітектор Євген Асс. Він досить відкрито висловлює своє ставлення до тих проблем, які виникли між Україною і Росією», – розповіла заступник директора Центру міської історії Ірина Мацевко.

 

Локація

Головною локацією літньої архітектурної школи обрано район Новий Львів: територія між вулицями Василя Стуса, Дібровною, Івана Франка, Панаса Мирного. Як розповідає Ж. Губкіна, обрали саме цей район, бо це найскладніша локація, де є чітко виражені приклади львівського модернізму.

Ж. Губкіна: «Мені здається, що міжвоєнний модернізм у Львові взагалі залишився без уваги. Для мешканців і туристів Львів чомусь асоціюється виключно з центральною частиною, а про те, що в цьому місті є ще і цінний модернізм, всі чомусь забули. Приклади модернізму є в різних районах Львова, але саме в районі Нового Львова з ним найбільше проблем. Мешканці цього району просто не розуміють цю архітектуру. І навіть ті люди, які купують в цьому районі модерністичну віллу, роблять з неї все, що завгодно, аби тільки забути про те, що там колись був модернізм».

 

 

Крім того, додає Ж. Губкіна, цей район ідеально підійшов під всі критерії, які висувались до літньої архітектурної школи.

Ж. Губкіна: «У нас було декілька основних критеріїв при виборі локації: щоби був модернізм, щоб була складна містобудівна задача, і щоб обрана локація була не дуже великою. Новий Львів ідеально нам підійшов, бо якщо б ми охопили увесь Сихів, то нам просто б не вистачило часу на виконання тих завдань, які ми перед собою поставили».

 

В тому, щоб школа відбувалася саме в Новому Львові, був зацікавлений і Центр міської історії, каже І. Мацевко.

І. Мацевко: «Наш Центр ширше займається міською історією ХІХ-ХХ століття. Але також ми стараємося робити фокуси на тих аспектах історії міста, які є: мало досліджені, трохи призабуті чи такі, на які не дуже звертається увага. Тому ця школа має дати поштовх до нового погляду на модернізм, який є у Новому Львові».

 

 

Учасники

Участь у першій літній архітектурній школі «Новий Львів» зголосилася взяти 21 особа. Більшість учасників українці, але також до проекту долучилися студенти з Росії, Словаччини, Польщі та Німеччини.

«У нас був відкритий двоетапний  конкурс. Серед учасників – не тільки архітектори, а ще й культурологи, мистецтвознавці, соціологи, громадські активісти і навіть будівельники. Вік учасників школи також різний: від 18 до 35 років», – розповідає Ж. Губкіна.

 

Викладачі

Викладачами школи будуть експерти в галузях планування і вивчення міста: Кейс Ван Райвен («Kees van Ruyven Stadsontwikkeling», Амстердам), Катерина Гончарова («УкрНДІпроектреставрація», Київ), Ірина Склокіна (Центр міської історії Центрально-Східної Європи, Львів), Дмитро Кокорін (Лондонський королівський коледж, Інститут Росії, Лондон), Наталія Отріщенко (Центр міської історії Центрально-Східної Європи, Львів; Інститут соціології НАН України, Київ), Торальф Вайзе (Eberhard-Schöck-Stiftung, Baden-Baden; Фонд підтримки будівельної галузі, Київ), Надія Ніліна (Архітектурна школа МАРШ, Москва), Ярослав Ковальчук (Архітектурна школа МАРШ, Керівник майстерні в НДіПІ Генплану міста Москви, Москва), Аннет Маттіесон («Gemeente Barendrecht», Роттердам), Марія Сіверс (Київський національний університет будівництва і архітектури; Фонд підтримки будівельної галузі, Київ).

Експертами школи стали: дослідник архітектури модернізму Юлія Богданова (Національний університет «Львівська політехніка») та головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

 

 

Навчання

Програма школи, за словами Ж. Губкіної, дуже насичена. Щоденні екскурсії (районом Новий Львів – С.Д), планери, обговорення і презентації виконаної роботи.

Ж. Губкіна: «Робота відбувається у рамках чотирьох лабораторій – «Простір», «Cоціологія», «Cпадщина» та «Інтервенції». Учасники школи працюють над історією розвитку району «Нового Львова», а також шукають можливості для втілення простих та швидких у реалізації проектів, які зможуть забезпечити видимі та суттєві результати у найближчій перспективі».

 

Хоча сама архітектурна школа є закритою, до деяких занять організатори школи вирішили залучати мешканців району Новий Львів і львівських активістів.

І. Мацевко: «До певних етапів навчання в школі ми вирішили залучати мешканців району, громадських активістів, а також місцевих архітекторів.  Ці люди теж можуть дати свої коментарі і ми хочемо щоб учасники школи врахували їхні думки також».  

 

Залучати місцевих мешканців організатори школи планують за допомогою флаєрів у поштових скриньках, де буде інформація про подію, що відбуватиметься в їхньому районі.  

 

Відкриті лекції

Паралельно із Міжнародною літньою архітектурною школою у Львові триватиме і просвітницький проект «Дні модернізму у Ратуші: архітектура, урбаністичні візії, спадщина». За словами організаторів проекту, одним зі завдань «Днів модернізму у Ратуші» є спроба спровокувати та надихнути відвідувачів по-новому подивитися на так звані «депресивні райони» міст, побачити там перспективу та простір для творення. Всього в рамках проекту «Дні модернізму у Ратуші» відбудеться чотири лекції. 

 

Триватиме проект «Дні модернізму у Ратуші» з 25 до 29 серпня. Усі події проекту  відбуватимуться у приміщенні ресторану «Ратуша» (площа Ринок, 1). Початок– о 19:00. Вхід – вільний!

 

І.Мацевко: «Лекції для львів’ян читатимуть одні з найкращих архітекторів-практиків світу. У нас будуть лектори з Нідерландів, які розповідатимуть про приклади модерністичних місць, які є занедбані. Вони розповідатимуть, як їм вдалося зробити ці місця публічними просторами і включити їх в життя міста».

 

Розпочнуться «Дні модернізму у Ратуші» 25 серпня з лекції аспіранта Лондонського королівського коледжу Дмітрія Кокоріна та викладача Московської архітектурної школи МАРШ Ярослава Ковальчука «Місто, або Туди і назад». Особливу увагу лектори звернуть на причини занепаду модерністської архітектури та містобудування, а також розкажуть про сучасні підходи до планування і забудови міст. Наступною подією проекту стане лекція «Новий Львів у контекстах: візії, архітектура, сучасність», у ході якої викладачка «Львівської Політехніки» Юлія Богданова пояснить особливості становлення цієї львівської дільниці, звертаючи особливу увагу на роль архітектора і влади на розвиток тогочасного міста. Їй опонуватиме головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, який зосередиться на сучасних методах роботи з об’єктами функціоналізму у місті.

Співавтор книги «Львів – місто парадоксів», голландський урбаніст Кейс Ван Райвен проведе свою лекцію «Проект WOW Amsterdam: голкотерапія для депресивних районів». Свій виклад Кейс зосередить навколо конкретного проекту – перетворення закинутої конструктивістської споруди на периферії Амстердаму на потужний мистецький центр, який суттєво впливає на розвиток усього району. Йому опонуватиме кандидат історичних наук Катерина Гончарова, яка, своєю чергою, уже 10 років працює з об’єктами Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Керівник проектів з містобудування в бюро «KCAP Architects & Planners» у Роттердамі Надєжда Ніліна та куратор авторитетної архітектурної премії «АрхіWOOD» Ніколай Малінін (Москва) проведуть лекцію «Похорон відлиги»: боротьба з архітектурою модернізму як симптом». Як анонсує сам Малінін: «Архітектура модернізму зазнає на території Росії таких втрат, що цей процес можна розглядати як не зовсім усвідомлену, проте очевидну боротьбу з тими цінностями, які вона втілювала».

 

 

Результат

Після закінчення навчання студенти архітектурної школи презентують проект «Новий Львів на Новому Львові», у якому запропонують способи відновлення та сталого розвитку цієї дільниці, розповідає Ж. Губкіна.

Ж.Губкіна: «Наша школа є проектною і це одна з її фішок. Тобто після завершення навчання у нас буде конкретний результат у вигляді готового проекту відновлення району Новий Львів».

 

 

Фото: В. Бєглов, О. Турянська

25.08.2015