«Нормандські переговори»: Порошенко заявив, що Росія становить загрозу для миру.

Президент України Петро Порошенко у Берліні відбув переговори з канцлером Німеччини Анґелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом. Опісля голова держави заявив, що надалі підтримує «нормандський» формат перемовин, і підкреслив, що мінські домовленості залишаються єдиним способом залагодження конфлікту на Донбасі.

 

«Альтернативи "мінському процесу" не існує. Ми це казали у спільній заяві під час саміту НАТО 5 вересня минулого року. Ми це казали, коли підписували 12 лютого 2015 року в Мінську, півроку тому. Ми це кажемо і зараз. Ми впевнені в тому, що мінський процес, який базується на мирному плані, є абсолютно універсальним інструментом... Впевнений, що "нормандський формат" має особливе значення для всіх наших країн. Ми підтверджуємо неухильне дотримання всіх положень Мінських угод», — заявив Петро Порошенко.

 

Президент зазначив, що в його розумінні мінські домовленості — це насамперед припинення бойових дій. «Мінськ — це є негайне припинення вогню. Мінськ — це відведення важкої техніки і артилерії. Мінськ — це негайне звільнення заручників. Мінськ — це безперешкодний доступ інспекторів спеціальної моніторинґової місії ОБСЄ до контролю виконання досягнутих домовленостей», — наголосив голова держави. А вже наприкінці своєї заяви Петро Порошенко згадав про потребу контролю за державним кордоном: «Маємо ґарантувати безпеку міжнародним спостерігачам спеціальної моніторинґової місії. Ми чітко домовились про те, що ми маємо забезпечити безперешкодний доступ до всіх територій, включаючи неконтрольовану ділянку україно-російського кордону, для того, щоб припинити заходження на окуповану територію підрозділів російської армії, завезення зброї та амуніції».

 

Голова держави констатував, що Україна «неухильно виконує взяті на себе зобов'язання», і, зокрема, згадав про проект конституційних змін, «який повністю і чітко відповідає взятим Україною на себе зобов'язанням». Українська влада, втім, обурена підготуванням сепаратних виборів на Донбасі. «Ми обговорили крайню небезпеку, яку становить проведення фейкових виборів 18 жовтня та 1 листопада не у відповідності до українського законодавства. Це становить серйозну загрозу взагалі всьому "мінському процесу"», — заявив президент. Водночас Порошенко закликав до обговорення підготовки леґітимних виборів: «Сподіваюся, що основним результатом нашого нинішнього заходу стане деескалація подій на Донбасі, припинення кровопролиття, сприяння початку обговорення модальності проведення місцевих виборів за українським законодавством, які будуть чітко відповідати стандартам ODIHR ОБСЄ».

 

Порошенко поклав відповідальність за проблеми в імплементації мінських домовленостей на Росію.

 

25.08.2015