Національна валюта Казахстану обвалилася щодо долара США.

Як повідомила інформаційна аґенція Bloomberg, казахський тенге втратив 26 відсотків вартості після рішення Центрального банку країни перейти від 20 серпня на плаваючий курс національної валюти.

 

 

 

Через стрімке зниження курсу тенге багато обмінних пунктів і комерційні банки тимчасово припинили продаж іноземної валюти. Призупинили свою роботу деякі сайти магазинів з продажу електронної та побутової техніки, а також торговельні доми. Не продаються зараз в Казахстані й авта.

 

У четвер, 20 серпня, усереднений курс продажу долара в казахстанських комерційних банках та обмінних пунктах становив 258 тенге за долар. Це на 60 тенге більше, ніж був курс продажу долара в обмінних пунктах 18 серпня.

 

Обвал тенге вийде державному бюджету Казахстану в 264 млрд тенге (близько $ 1 млрд за біржовим курсом на четвер, 20 серпня). Про це заявив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. «Вже зараз ми бачимо погіршення ситуації з нашим бюджетом. Недонадходження в дохід бюджету в 2015 році оцінюється в 264 мільярдів тенге. Це все ми запланували в дохідну частину бюджету, їх витрата на всякі будівельні справи, програми, які ми намітили », — заявив президент.

 

Прем'єр-міністр Казахстану Карім Масімов раніше, оголошуючи про перехід до плаваючого курсу національної валюти, повідомив, що «обмінний курс тенге формуватиметься на підставі ринкового попиту та пропозиції з урахуванням фундаментальних внутрішніх і зовнішніх макроекономічних факторів». Національний банк, з його слів, не втручатиметься у формування ринкового рівня обмінного курсу тенге, але лишає собі право здійснювати валютні інтервенції «у разі виникнення загрози дестабілізації фінансової системи країни».

20.08.2015