Порошенка кличуть на переговори із Меркель та Олландом до Німеччини.

Президент України Петро Порошенко у найближчі дні відбуде переговори з канцлером Німеччини Анґелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом.

 

Зустріч трьох лідерів анонсував міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус, повідомляє аґенція Reuters.

 

Фабіус висловив стурбованість Франції посиленням боїв на Донбасі. "Це тривожить. Воєнні операції мусять припинитися, а озброєння треба відвести... По-друге, ми мусимо вийти на належні умови для проведення виборів на Донбасі", – заявив дипломат.

 

За словами Фабіуса, зустріч відбудеться у Берліні у понеділок 24 серпня – акурат на День Незалежності України. Міністр закордонних справ Франції висловив сподівання, що зустріч допоможе сторонам просунутися допереду в обох пунктах (припинення вогню та вибори). "Сподіваємося на вирішення донайпізніше до грудня", – заявив Олланд.

 

Наразі ж у Берліні готуються до зустрічі на експертному рівні стосовно конституційних змін в Україні. У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що консультації відбудуться у четвер. "Враховуючи існування у наших партнерів у "Нормандському форматі" розуміння відповідності запропонованих Україною змін до Конституції положенням мінських домовленостей, метою цієї зустрічі є розтлумачити російській стороні юридичні аспекти конституційних змін", – повідомили аґенції "Інтерфакс-Україна" у прес-службі МЗС України.

 

Водночас у відомстві наголосили, що зміст змін до Конституції України не є предметом обговорення, адже це є суверенним правом Української держави. "Ми в суто юридичній площині подискутуємо про конституційність змін, схвалених парламентом, і їх відповідність логіці мінських домовленостей, тобто шляху до миру. Але в Україні ніхто не підлаштовуватиме Конституцію до помилкового російського тлумачення цих домовленостей", – наголосили у МЗС.

 

Україну на цих консультаціях представлятимуть Сергій Головатий і Роман Безсмертний.

 

19.08.2015