Сільська церковна громада вийшла з підпорядкування УПЦ МП.

Православна парафія у селі Михалкові стала першою за 20 років на Івано-Франківщині, що перейшла зі складу УПЦ МП до УПЦ КП.

 

Як повідомляє "Дзеркало Коломиї", на парафіяльних зборах громада церкви Покрови Пресвятої Богородиці села Михалкова Коломийського району абсолютною більшістю голосів проголосувала за вихід із підпорядкування УПЦ Московського патріархату. Селяни заявили також про перехід у юрисдикцію Української Православної Церкви Київського патріархату.

 

 

За інформацією видання, на підставі рішення зборів Керуючий Коломийською Єпархією, Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан Гатала прийняв парафію села Михалкова до складу Отинійського благочиння Коломийської Єпархії. За словами Гатали, на Прикарпатті це перша церква, що вийшла з підпорядкування Московському патріархату за останні 20 років.

 

Селяни пояснили своє рішення подіями на Сході України та "агресією Росії проти українського народу".

 

З 27 грудня 2014 року єпископом Івано-Франківським і Коломийським УПЦ МП є Тихон (Чижевський), що народився у 1947 році у селі Малятинці Кіцманського району Чернівецької області. В інтерв’ю "Західному кур’єру" у травні цього року Тихон із задоволенням казав: "На той час, коли я прийшов в Івано-Франківську і Коломийську єпархію, тут було 40 приходів. Так і залишається. Ніхто, слава Богу, не заявляє, що чимось не задоволений. Ось на Коломийщині – священики теж не упоминають патріарха. Коли я служу на Коломийщині, як там і заведено, патріарха не упоминаю. Правлю українською мовою, а не старослов’янською".

 

У грудні 2014 року, як повідомляв "КУРС", Івано-Франківська обласна рада звернулася до міського голови Івано-Франківська з проханням позбавити громаду УПЦ МП права користування приміщенням колишнього дитсадка, яке вона перетворила на свій храм. Питання досі не є врегульованим.

 

Зазначимо, що міграція церковних громад від УПЦ МП до УПЦ КП набула, як інформував "Український тиждень", виразного характеру у Тернопільській області.

 

14.08.2015