Про це повідомила газета Washington Post. Картину було вкрадено 14 років тому.

 

 

ЙЦеремонія передачі відбулася у амбасаді Франції у Вашингтоні. «Оскільки наш світ стає чимраз тіснішим, то захищати культурні скарби стає чимраз важливішою справою, і ми намагаємося робити все можливе, щоб повернути їх законним власникам. Ми дуже раді, що ця робота знову може бути показана всьому світу», - заявила керівниця імміграційної і митної служби США Сара Сальдана, передаючи картину французькій стороні.

 

Картину розміром 33 на 46 сантиметрів, намальовану маслом в абстрактному стилі, було виявлено в грудні 2014 року. Митники штату Нью-Джерсі перевірили посилку, відправлену кур'єрською службою FedEx з Бельгії з позначкою «предмет мистецтва» і зазначеною вартістю в 37 доларів.

 

В описі стверджувалося, що це не оригінал, а лише «художня підробка». Відправник хотів вручити витвір мистецтва як подарунок на Різдво, тому пакет супроводжувала листівка з написом «Merry Christmas!». Щоло адресата, то значилося лише його ім’я «Роберт».

 

Однак американські митники виявилися пильні і залучили до експертизи фахівців, які з'ясували, що перед ними оригінал шедевра великого художника ХХ століття.

 

Справжня ж ціна картини, вкраденої зі запасників французького центру Жоржа Помпіду в 2001 році, становить близько $15 млн. Пабло Пікассо намалював її 2011 року.

14.08.2015