І щуку кинули у річку

Епопея з конкурсом на посаду начальника головного управління ДФС у Львівській області вийшла на фінішну пряму – стали відомі прізвища двох фіналістів конкурсу, яких конкурсна комісія і запропонує на розгляд головному податківцю країни Романові Насірову. Переможцями виявилися очільник ДПІ у Сихівському районі Ігор Кондро та в.о. начальника ГУ ДФС у Львівській області Василь Лемішовський. Якщо пригадати, що не так давно голова ДФС пропонував на посаду начальника фіскальної служби у Львівській області саме Ігоря Кондро, то можна припустити, що саме цей кандидат стане врешті повноправним начальником податківців Львівщини.

 

Фіналісти конкурсу на посаду начальника головного управління ДФС у Львівській області Василь Лемішовський та Ігор Кондро

 

Зрештою, кожен з двох фінальних кандидатів отримав по 5 голосів від членів конкурсної комісії. І це злегка парадоксальний результат. З одного боку, відбулося те, чого домагалися громадські активісти, тобто сам конкурс, а з іншого – результати цього конкурсу не можна назвати позитивними, бо фіналістами стали представники чинної системи, а саме проти цього довго і тяжко боролася громадськість.

 

Як зауважив представник «Народної Самооборони» Юрій Мартинюк, позитив заходу полягає в тому, що активісти таки домоглися, щоб заслуховування кандидатів на посаду «відбулось публічно, прозоро, у місті Львові, а всі охочі могли поставити свої запитання кандидатам та висловити свою думку з приводу тої чи іншої особи».

 

Мартинюк визнає, що вчорашній захід у ЛОДА важко назвати, власне, конкурсом, однак те, що він відбувся, показало київським очільникам ДФС, які мужньо впиралися проведенню публічного заходу, що організувати його геть не складно.

 

Крім того, представники громадськості, яких у комісії було тільки двоє, утрималися при голосуванні за конкретних кандидатів, тим самим показуючи, що громада не має меркантильного інтересу в процесі та результатах, а їй залежить передовсім на принципах.

 

Щодо неґативу, то, на думку Юрія Мартинюка, туди належить зарахувати «зухвалу і безвідповідальну» поведінку керівника ДФС Насірова, через яку багато фахівців відмовилися брати участь у конкурсі. Врешті, показовим є той факт, що із 16 претендентів 8 є чи були працівниками ДФС, хоча від самого початку конкурсної епопеї активісти висували як один з головних принципів, що львівську податкову має очолити людина з-поза цієї системи.

 

Крім того, Мартинюк зауважує, що попри публічність заходу практично ніхто не зміг чи не наважився оприлюднити про кандидатів інформацію, яка могла би реально завадити у призначенні на посаду. Тимчасом як у різних електронних ЗМІ є чимало неґативу на частину кандидатів.

 

Очевидно, що фіналісти є зручними людьми для чинної системи фіскальної служби, і дуже сумнівна річ, що вони хотіли б покласти своє здоров'я на вівтар боротьби із системою, яка їх виплекала.

 

Ще один активіст, лідер «Економічного бойкотного руху» Олег Радик, вважає, що якщо перший млинець із проведенням конкурсу вийшов глевкий з огляду на результат, то стратегічно його висліди не можна назвати поразкою для громадських активістів.

 

«Раз ми вже взялися і вимагали проведення конкурсу,  то треба було йти до кінця. З іншого боку, це перший конкурс, який ми таки змусили провести, і надалі будемо вчитися на власних помилках, бо роботи ще є чимало – митниця, міґраційна служба і так далі», – каже Радик. З іншого боку, він зауважує, що податкова дуже боялася за результат, адже у конкурсній комісії семеро членів репрезентували ДФС на противагу трьом делеґатам від громадськості. «Та засадничою проблемою з конкурсом було те, що сама процедура має дорадчий характер, а останнє слово залишається за керівником ДФС, чим пан Насіров скористався сповна», – вважає Олег Радик.

 

Голова Львівської ОДА Олег Синютка, який обстоював ідею відкритого конкурсу, бачить позитив у тому, що керівництво ДФС таки прислухалося до пропозицій з Львівщини й відбуло конкурс. «Позитив є і в тому, що представники громадськості під час заслуховування мали можливість взяти участь в обговоренні всіх кандидатів. Сподіваюся, що керівник ДФС прислухається до позиції, що була озвучена як результат конкурсу», – сказав Синютка у коментарі «Z».

 

31.07.2015