Намісник Почаївської Лаври просить Порошенка, МВС і СБУ не допустити захоплення монастиря.

Митрополит Почаївський Володимир (УПЦ МП) стверджує, що має відеоматеріали, які свідчать про підготовку провокацій проти Почаївської Лаври та її захоплення. Він просить владу, щоб та не допустила захоплення монастиря.

 

На веб-сайті Почаївської Лаври, що належить Українській Православній Церкві (Московський Патріархат), з’явилося звернення Митрополита Почаївського (УПЦ МП) Володимира до вірян, у якому той просить їх «посилити свої молитви за нашу обитель». Митрополит, що є також намісником Почаївської Лаври, звернувся до президента Порошенка, міністра внутрішніх справ Авакова та голови СБУ Грицака з проханням перевірити інформацію про підготовку до захоплення Лаври і недопустити до «провокацій» на її території.

 

 

У зверненнях до президента, міністра внутрішніх справ і голови СБУ йдеться про те, що на територію монастиря начебто готуються завезти вогнепальну зброю з маркуванням «ДНР/ЛНР»,  яку у подальшому мають виявити провокатори, що використають виявлення цієї зброї для заклику до захоплення Лаври. Ким є ці провокатори - митрополит не уточнює.

 

Намісник Лаври стверджує також, що монастир збираються захопити силою і що йому відомо про план цього захоплення:

 

«Планується здійснення силового захоплення монастиря шляхом залучення великої кількості людей, привезених автобусами у певний момент часу до Лаври із одночасним підкріпленням цієї групи людей силовими підрозділами громадських організацій, які повинні спровокувати конфлікт, у тому числі шляхом насильницьких зіткнень».

 

До звернень додані відеоматеріали, з яких начебто і випливає інформація, яку просять перевірити. Відеоматеріали, на відміну від звернень, Почаєвською Лаврою не були оприлюднені.

 

Свято-Успенська Почаївська Лавра розташована у місті Почаєві Кременецького району Тернопільської області. Вперше згадується у документах з 1527 р. як православний монастир. У 1713-1832 рр. монастир був греко-католицьким. Пізніше – православним. Статус «лаври» має з 1833 року.

 

23.07.2015