Рейс MH17: Росії не врятуватись

Сьогодні минає рік з дня трагедії, яку ми звикли означати сухими літерами й цифрами: MH17. Сьогодні ж австралійська медіа-корпорація News Corp Australia оприлюднила невідоме дотепер відео з місця падіння Boeing Малайзійських авіаліній у селі на Донеччині невдовзі після того, як літак було збито.

 

 

Зйомку провадив один екстремістів "ДНР". З розмов бойовиків, чутно: вони вважали, що збили в небі над Донбасом український військовий літак. За якийсь час сепаратисти вирішили, що поцілили у два літака. Та на запитання: "Де ж тоді "Сухий" (літак бюро Сухого, – "Z")?" – один із банди відповідає: "Ось це він і є".

 

На відео видно, як екстремісти нишпорять у особистих речах пасажирів, викрадаючи мобільні телефони та інші цінні речі. Один із бойовиків наполегливо шукав "чорну скриньку".

 

Звірством назвав те, що побачив на цьому відео прем'єр-міністр Тоні Ебботт, а міністр закордонних справ Джулі Бішоп ствердила, що перегляд був "огидним".

 

Рік тому 298 осіб стали жертвами обстрілу пасажирського авіалайнера Boeing 777 Malaysia-Airlines. Слідство у цій справі триває, хоча імена винних практично відомі. Чи наступить кара за цей злочин?

 

 

Отже 17 липня 2014 авіалайнер Boeing 777 віз майже три сотні пасажирів маршрутом Амстердам - ​​Куала-Лумпур. О 16.20 за київським часом він пролітав над селом Грабово Донецької області, за 50 кілометрів від російського кордону. Тут його й наздогнала фатальна ракета.  Ніхто з пасажирів чи членів екіпажу не вижив. З 298 загиблих. 195 були громадянами Нідерландів, 43 -  Малайзії, 27 - Австралії, 12 -  Індонезії, 10 -  Великої Британії, 4 -  Бельгії, 4 – Німеччини, 3 - Філіппін. Досі не вдалося знайти та ідентифікувати тіла ще двох осіб.

 

У ході слідства та експертиз вже практично стовідсотково встановлено з чого було здійснено постріл. Зброєю вбивць став зенітно-ракетного комплексу «Бук-М1». На цьому наполягають  члени міжнародної групи, яка веде в Нідерландах кримінальне розслідування трагедії. Це підтверджують і  журналістські групи, які проводили незалежні розслідування, зокрема Correctiv, Bellingcat і кореспонденти російської «Новой газеты».

 

 

Версію про ракету з «Бука» підтверджує і російський виробник цих зенітно-ракетних комплексів  концерн «Алмаз-Антей», хоча його речники намагається переконати світову спільноту, що мова йде про такий тип ЗРК і такі ракети, які є лише на озброєнні армії України. Вони ж стверджують, що фатальний постріл було вчинено з контрольованої українськими військами території. Хоча здавалося б, що мають ракетні експерти до з’ясування батальних диспозицій? Але для того, щоб відвести від себе провину російська сторона не гребує жодними методами.

 

Пригадаймо собі, яких лише версій щодо збиття авіалайнера не висували російські урядовці і прокремлівські пропагандисти. Спершу в новинах на російських телеканалах новинах поширилась версія про те, що практично відразу після падіння авіалайнера і в тому ж самому місці сепаратисти підбили український штурмовик Су-25, який, як вони стверджують, і збив Boeing 777. Хоча фактично наступного дня після цього з’явився коментар головного конструктор Су-25 Володимира Бабака, котрий щиро визнав, що  «хоча технічно Су-25 може досягати ешелону, на якому летів Boeing, однак здійснити атаку з використанням ракети Р-60 в таких умовах дуже і дуже складно. Окрім того, Бабак також визнав, що ракети Р-60, яка стоїть на озброєні в літаків такого типу, не достатньою для знищення такої великої цілі.

 

Російським генералам інформаційної війни довелося терміново перелаштовуватися. Вони зробили це дуже незграбно, замінивши штурмовик Су-25, на український винищувач МіГ-29. Аби версія виглядала правдоподібнішою, у російських ЗМІ з’явилася навіть історія про таємничого іспанського диспетчера, на ім'я Карлос, котрий, нібито, працював у Борисполі. Він, нібито, опублікував у твіттері повідомлення про те, що за три хвилини до зникнення малайзійського авіалайнера з радарів були помічені бойові літаки. Але згодом сторінку Карлоса в соцмережі було видалено, і з’ясувалося, що такого диспетчера в природі не існує.

 

 

Коли дані експертиз західних слідчих безсумнівно вказували на «Бук», то й російським пропагандистам вистачило розуму врешті-решт пристати до цієї версії (хоча версія про українські бойові літаки й донині остаточно не списана в архів). Отже, вирішили в Кремлі, «Бук», то й «Бук», але – виключно український «Бук». Відомі своєю «правдивістю» російські телеканали Russia Today та LifeNews озвучили нову карколомну версію, що мотивом знищення Boeing 777 міг бути замах на президента Росії Володимира Путіна, вчинений українськими «карателями». Далі вони пояснюють: російський «борт номер один» і малайзійський авіалайнер перетинались в одній точці в тому ж ешелоні, тож українські пепеошники, буцімто, просто переплутали.

 

Але з’ясувалося, що перетин маршрутів, якщо й був, то лише десь біля Варшави у 330-у ешелоні на висоті 10100 метрів. Малайзійський авіалайнер там був там приблизно годиною раніше за літак Путіна. А загалом маршрут польоту з Варшави до Москви йде зазвичай майже на 1000 км північніше від Донецька…

 

Загалом на основі версій російських пропагандистів щодо MH17 можна написати цілі детективні романи. Залишимо це сценаристам, які працюють для Голівуду. А наведені приклади потрібні лише для того, щоб продемонструвати, як катастрофа з малазійським літаком змусила російське керівництво викручуватися, мов короп на пательні.

 

Нині ми ж майже зі стовідсотковою впевненістю можемо стверджувати, що ракету з «Бука» запустив російський офіцер. Сам ЗРК дислокувався у цей момент у селищі Сніжному, котре перебувало під контролем донецьких сепаратистів.

 

Німецькі журналісти з розслідувального проекту Correctiv змогли встановити маршрут руху того самого «Бука» з території Росії і назад на тягачі Volvo 17. Вони теж встановили, що налаштувати ЗРК й здійснити точний постріл могли виключно російські офіцери-фахівці протиповітряних сил. І наказ їм міг віддати лише старший офіцер, зрозуміло російських збройних сил. Найімовірніше, що «Бук», який стояв у Сніжному був привезений з 53-ї бригади ППО, що дислокується під Курськом.

 

Міжнародна слідча комісія оприлюднить свій звіт щодо MH17 до кінця цього року. Можна з великою часткою ймовірності стверджувати, що він мало чим відрізнятиметься від версії німецьких журналістів. Про це зайвий раз свідчать ті витяги зі звіту, котрі потрапили до рук журналістів CNN. Зокрема там йдеться, про «Бук» і про територію, яку контролюють сепаратисти. «Імена підозрюваних не названі, але їх особи встановлені», – стверджують джерела, близькі до міжнародної групи слідчих. Мова йде і про безпосередніх виконавців, і командирів, котрі віддали наказ на збиття літака.

 

 

Тож скоро презентують всі докази того, що у смерті трьох сотень людей винен Кремль. Російське керівництво передчуваючи грядущу небезпеку починає діяти на випередження, хоча всі його дії лише стають зайвим доказом вини.

 

Так з критикою розслідування виступило МЗС Росії. Кремлю не сподобалося те, що представникам Москви відмовили в повному доступі до матеріалів технічного розслідування. Російські можновладці починають виступати з безглуздими заявами, що мовляв Захід наперед визнав винною Росію й тепер робить усе, щоб  виправдати цю версію.

 

У цій ситуації для Росії, котра намагається довести свою невинуватість, мало б бути доречним створення міжнародного трибуналу щодо MH17 під егідою Ради Безпеки ООН. Проте Росія всіма силами опирається цьому. Так президент Володимир Путін вже встиг заявити, що ініціатива створення такого трибуналу є «передчасною і контрпродуктивною». Тому, скоріш за все, 21 липня, коли в Раді Безпеки ООН голосуватиметься резолюції про створення такого трибуналу, Росія скористається правом вето. Але це її вже навряд чи її врятує.

18.07.2015