Як подолати нелеґальну міґрацію до ЄУ

Європейська Унія нарешті серйозно взялася за вирішення кризи, пов'язаної з нелеґальною міґрацією з Північної Африки до Південної Європи через Середземне море. До вжиття оперативних заходів Брюссель підштовхнула трагедія, яка трапилася 19 квітня: внаслідок аварії переповненого судна, яке перевозило нелеґальних міґрантів, поблизу Сицилійської протоки загинули майже тисяча осіб (точної цифри досі ніхто не знає). 

 

Наступного ж дня, 20 квітня, в Люксембурзі відбулося екстрене засідання міністрів закордонних справ і внутрішніх справ країн Євроунії на чолі з Верховним представником ЄУ із закордонних справ Федерікою Моґеріні. Учасники зустрічі схвалили опрацьований Єврокомісією план невідкладних заходів, спрямованих на те, щоб запобігти новим трагедіям з біженцями в Середземному морі. 23 квітня цей план обговорили й загалом схвалили лідери країн-членів ЄУ.

 

Документ містить 10 пунктів. Згідно з ним планується розширити район, який патрулюють кораблі прикордонників країн ЄУ. Для цього Єврокомісія висловила готовість надати додаткові кошти на реалізацію проектів морського прикордонного патрулювання Triton і Poseidon, які провадяться під егідою Європейського аґентства прикордонної охорони Frontex.

 

Проте питання питань Середземноморської нелеґальної міґрації залишається поки що без відповіді. А звучить воно так: чи мають європейські прикордонники перебирати на себе ще й функції рятувальників?

 

Адже чи не щодня від берегів Північної Африки відпливає суденце, вщерть наповнене шукачами кращої долі. Африканці віддають останні копійки, аби полишити свою батьківщину, яка перемогла колоніалізм, і віддатися в руки колишнім колонізаторам-європейцям.

 

Аварії цих хистких суденець є цілком буденною справою. Інколи власники плавзасобів самі вимагають від своїх клієнтів, щоб ті, коли наближатиметься котрийсь із європейських морських патрулів, стрибали за борт і волали про допомогу. «Європейці добрі й людяні, вони вас врятують», — запевняли цинічні перевізники живого товару.

 

 

Досвід засвідчує, що врятувати вдається далеко не всіх. Донедавна однією з найбільших трагедій у Середземному морі була аварія судна поблизу італійського острова Лампедуза, в якій загинули понад три сотні людей. Проте остання аварія в Сицилійській протоці побила всі сумні рекорди.

 

То ж що робити: краще налагодити рятівну службу? Керівник Frontex Фабріс Лежері переконаний, що цього робити аж ніяк не можна. Він заявив, що порятунок життя нелеґальних міґрантів, які намагаються потрапити до Європи через Середземне море, не є найпершим завданням для його морських патрулів. Щобільше, Лежері вважає контрпродуктивною ідею скерувати ближче до кордонів Лівії пошуково-рятувальні судна.

 

«Triton не може бути пошуково-рятувальною службою. Тобто, згідно з нашим операційним планом, у нас не може бути технічних засобів для здійснення пошуково-рятувальних заходів, — зазначив пан Лежері.— Це не належить др обов'язків Triton і, як я розумію, не належить до обов'язків ЄУ». На переконання Лежері, посилення рятівної служби лише заохотить нелеґальних міґрантів пливти до Європи в надії на порятунок. Тож у такий спосіб проблема лише загостриться.

 

Як же тоді її вирішувати? Знищувати судна контрабандистів-перевізників, радить Лежері. Щойно тепер у Брюсселі серйозно замислилися над вирішенням питання перехоплення та знищення таких плавзасобів. В Єврокомісії розраховують, що Європол, Євроюст (європейська прокуратура) і Frontex тісніше співпрацюватимуть в боротьбі зі злочинцями, які організовують потік нелеґальних міґрантів до Європи.

 

Тож на саміті ЄУ було загалом схвалено програму, згідно з якою Frontex у разі потреби отримуватиме повноваження використовувати збройні сили, щоб знищувати судна тих, хто заробляє на нелеґальному перевезенні людей до Європи.

 

Окрім того, лідери ЄУ схвалили такі програмні пункти:

- спільний розгляд прохань про надання політичного притулку протягом двох місяців після подання заяви;

- необхідність зняття відбитків пальців і реєстрації всіх міґрантів, що прибувають в ЄС;

- запустити проект розселення міґрантів по всій Унії. Участь у цьому проекті буде добровільною;

- розробити пакет допомоги міґрантам, які бажають повернутися на батьківщину;

- відряджати представників міґраційних служб ЄУ в країни, звідки йде потік нелеґальних міґрантів.

 

Хоча зрозуміло, що не ці заходи є панацеєю у справі зупинки потоку нелеґальних міґрантів. Не вирішить проблеми й масове перетворення нелеґальних міґрантів на леґальних, до чого закликають деякі європейські політики-гуманісти. Бо тоді Європа поступово перетвориться на Африку, принаймні в антропологічному аспекті.

 

Західному світові треба докласти всіх зусиль, щоб африканцям не хотілося полишати свої домівки. У доволі ситі роки на початку 2000-х США спільно з Європейською Унією розробляли проект інвестицій в африканську економіку, яким передбачалося створення мільйонів робочих місць, інфраструктури, підняття рівня життя тощо. На жаль, криза 2007–2008 років поставила на цьому задумі тлустого хреста. Але тепер, коли економіки індустріально розвинених країн знову підіймаються, є надія на відновлення проекту.

24.04.2015