Сорос – захисник України та європейських цінностей

Джордж Сорос — знаний американський фінансист і філантроп мадярського походження — вже не раз доводив своє щире українофільство. І ще раз продемонстрував його, даючи інтерв’ю австрійській газеті Standard. Водночас він вказав на хиби, притаманні європейцям в оцінці України та її ролі. А також мимоволі викрив і власні помилки в оцінці конфлікту на сході України.

 

 

Але передовсім Джордж Сорос вказав українцям на їхню абсолютно неадекватну оцінку німецької канцлерки Анґели Меркель, її зусиль, спрямованих на припинення російської аґресії в Україні. По-перше, Меркель, як він каже, проявила себе одним з небагатьох лідерів країн-членів ЄУ, що діє як «справжній європейський політик, замість того щоб обстоювати вузькі німецькі інтереси».

 

«Вона усвідомлює справжню небезпеку путінської політики. За це я її й хвалю. Також вона поводилася правильно в дебатах щодо Греції», — зазначив Сорос.

 

По-друге, Сорос вважає, що без твердої позиції Анґели Меркель, яку в Україні багато гарячих голів (з подачі російських пропаґандистів) почали обзивати «Фрау Ріббентроп», Європейська Унія не застосувала б таких жорстких санкцій проти Росії. Хоча, на думку американського мільярдера, санкції могли б бути ще жорсткішими, щоб російська економіка була загнана в глухий кут. А поки що «санкції посилюють путінський "казковий світ", у якому всі вірять, що російські фінансові проблеми спричинені винятково ворожістю заходу».

 

Хоча, на переконання Сороса, набагато важливішою за санкції є допомога Україні. «Країна має не просто вижити, вона має розквітнути, попри актуальну загрозу. Лише тоді росіяни зрозуміють, що саме на політиці Путіна лежить відповідальність за ситуацію в країні, а не на Заході», — зазначив Сорос.

 

На його переконання, Україна мусить стати чимось на зразок Західного Берліна для мешканців НДР — прикладом свободи й добробуту у ворожому оточенні. «Занадто багато людей у Європі, зокрема в Німеччині, заплющували очі на те, наскільки цінною є для них Україна. Вони вважали Україну лише фінансовою проблемою, тому поводилися з нею, як з Грецією. Це хоч і шляхетно, але не відповідає правильному виміру. Адже Україна захищає Європейську Унію від російської аґресії», — поділився своїми думками відомий фінансовий спекулянт.

 

Він хотів би, щоб Захід повною мірою усвідомив, яким «критично важливим союзником є для нього Україна». «Українці захищають не тільки кордони Європи, вони захищають засадничі європейські цінності, такі як правова держава і свобода. Це чомусь часто-густо забувають», — бідкався фінансист і меценат. Він також застеріг, що «якщо Україна програє в протистоянні з Росією, то це буде тяжкою поразкою для всієї Європи».

 

Водночас з інтерв'ю можна зробити висновок, що навіть друг України Сорос не цілком зрозумів технологію конфлікту, спровокованого Росією. Відповідаючи на запитання щодо здатності України вирішити проблему військовим способом, він зазначив: «Порошенко справді допустився помилки. Він вірив, що зможе ліквідувати сепаратистів. Але це було помилкою».

 

Якщо ця доволі промовиста облуда притаманна другові України Соросу, то можна собі лише уявити, наскільки вона поширена серед менш лояльних до Києва західних кіл. Зрозуміло, що в її просуванні чималу роль зіграли російські пропаґандистські канали.

 

Тобто багато людей в Європі й Америці вважають, що на сході України виник зненацька якийсь відрубницький рух. А українське керівництво замість того, щоб провадити діалог з «автономістами», почало гатити по них з гармат.

 

Що ж, тут можна лише нарікати на цілковиту бездіяльність українських амбасад та ЗМІ, які не змогли елементарно пояснити суть та послідовність подій. Розповісти, що першими взяли зброю в руки злочинні елементи, які видавали себе за виразників волі «народу Донбасу». І що зброя ця прибула до України з Росії. І що саме російські диверсанти вчинили захоплення тамтешніх дільниць силових структур і закладів самоврядування. Саме до такого роз'яснення і мало б вдатися найближчим часом зовнішньополітичне відомство України.

 

Водночас свою облуду (теж очевидно спровоковану російською пропаґандою) продемонстрував і журналіст газети Standard, задаючи запитання про право Росії дбати про власні безпекові інтереси. Й отут вже Сорос цілком коректно поставив інтерв'юера на місце: «Україна не є ні членом НАТО, ні членом ЄУ, немає навіть серйозних планів щодо цього. Тому Росія в жодний спосіб не була загрожена військово. Отже, тільки на сумлінні Путіна лежало рішення: жити з Україною в мирі чи піти на неї війною».

 

Інтерв'ю не оминуло увагою і нещодавній конфлікт президента Порошенка з екс-головою Дніпропетровської ОДА Ігорем Коломойським. «Це дуже важливий крок у боротьбі з корупцією. Дилема для Києва полягала в тому, що уряд був змушений боротися і з російською аґресією, і з олігархами. Коломойський був найвпливовішим, але аж ніяк не єдиним», — розтлумачив Сорос.

 

У контексті «прецеденту Коломойського» американський мільярдер порушив тему інвестиційної привабливості України. Він навіть висловив намір вкладати поважні суми в українську економіку. «Є конкретні інвестиційні ідеї, наприклад вкладення в сільське господарство або інфраструктурні проекти. Я би вклав мільярд доларів. І сподіваюся на прибуток, який пішов би на користь моєму фонду, не мені», — запевнив Джордж Сорос.  

30.03.2015