Нафта знову дешевшає

Нафта на світових енергетичних біржах знову почала дешевшати. Сподівання російських урядовців, що ціна за барель незабаром досягне 80-ти доларів, що дозволило б Росії вийти з рецесії, розбилися вщент. Нині всі аналітики енергетичного ринку безапеляційно стверджують: «чорне золото» дешевшатиме, оскільки у світі відчувається його надмір, нафтосховища вичерпують свій потенціал.

 

 

У грудні січні дійсно проглядалася стійка тенденція до зростання нафтової ціни. Найпопулярніші сорти WTI і Brent, барель яких наприкінці осені коштував близько 45 доларів,  почали стрімко дорожчати – до 60-ти й вище.

 

Причину зростання ціни не складно було передбачити, враховуючи, що йде зима, а у північній півкулі зосереджено на порядок більше споживачів енергії, ніж у південній. Хоча не все пояснювалося виключно кліматичними умовами. Деякого прискорення подорожанню нафти надали й спекулянти, котрі вирішили зіграти на цьому тренді.

 

За даними лондонської консалтингової компанії Energy Aspects, багато трейдерів зафрахтували танкери для зберігання нафти. «Чорне золото» перетікало з класичних нафтосховищ у «плавучі» таким чином створювалося враження браку палива. Зрозуміло, що довго в «танкерну гру» бавитися не вдалося б. Утім все ж це короткочасно вплинуло на ціну в напрямку її підвищення.

 

На підвищення цін на нафту вплинули й іранські перемовини. Так званій міжнародній «шістці» не вдалося домовитися з Тегераном щодо ядерної програми, тому санкції, спрямовані на обмеження експорті іранської нафти все ще залишаються.

 

Утім подорожання нафти автоматично заохотило нафтовидобувників підвищити її продукування, аби заробити на ціновому стрибку. Що ж певною мірою їм це вдалося, коли ціна на нафту пішла вгору.

 

Утім цей тренд тривав недовго. Вже в лютому ціна на вуглеводні спершу зафіксувалася, а потім почала поволі, але впевнено йти додолу.

 

«Z» нещодавно писав, чому ціна нафти не може втекти далеко від позначки в 57 доларів за барель – собівартості видобування лупакової нафти методом гідравлічного розриву пластів, тобто фрекінґу. Щоправда ця собівартість має тенденцію до падіння завдяки впровадженню новіших технологій й аж ніяк не до зростання. Тому «прогнози» прокремлівських нафтових фахівців, що мовляв ціни на нафту цього року зростуть до 80-ти доларів не мають під собою ні найменших підстав.

http://zbruc.eu/node/31384

 

Що зіграло на подешевшання нафти за останній місяць? Передовсім закінчення зими й стрімке скорочення витрат на опалення. По-друге, згадане нарощування видобутку нафти в надії продати її дорожче, поки ціни ще не впали. Але головним чинником подешевшання таки став брак вільних сховищ для «чорного золота».

 

За підрахунками американських аналітиків енергетичного ринку, запаси нафти в США нині перебувають на найвищому рівні за останні вісім десятиліть. За даними Адміністрації енергетичної інформації США, заповнено майже 70% нафтосховищ країни. Донедавна високим заповнення вважали, коли нафти набиралося трохи більше за половину ємностей.

 

Знаковим для нафтових фахівців є наповненість  головних сховищ в Кушинґу, що в штаті Оклахома. От зараз вони заповнені ледь не цілковито.

 

Ситуація на інших знакових нафтосховищах виглядає ще критичніше. За даними фахівці Citigroup, європейські комерційні нафтосховища заповнені більш ніж на 90%, в Південній Кореї, ПАР і Японії – більше ніж на 80%.

 

Тож існує висока ймовірність того, що резервуарів для зберігання нафти найближчим часом забракне. А отже, прогнозують аналітики, ціни на нафту знизяться найближчим часом ще більше, адже нафтовидобувникам доведеться продавати свій товар з дисконтом.

 

Справа втому, що зараз у світі видобувається нафти майже на 1,5 млн барелів на день більше, ніж необхідно для її щоденного використання. Головною причиною такого стану справ є стрімке зростання  нафтовидобутку в Сполучених Штатах. Ще однією причиною переважання пропозиції над попитом є нижче від очікуваного економічне  зростання в Китаї.

 

До середини року комерційні запаси нафти і нафтопродуктів в промислово розвинених країнах можуть досягти рекордного рівня в 2,83 млрд барелів. Такі прогнози роблять фахівці Міжнародного енергетичного агентство.

 

Востаннє таке накопичення «чорного золота» зафіксовано в серпні 1998 року. Тоді середньостатистичний барель нафти, коштував 13,88 долара. Враховуючи актуальний курс американської валюти, ця ціна відповідала б $19,18. Тому потенціал є виключно для падіння ціни, але аж ніяк не для зростання.

13.03.2015