Майбутнє медицини у вашому смартфоні

За останнє десятиліття смартфони відчутно змінили чимало аспектів нашого щоденного життя – від банківських операцій до шопінгу та розваг.Тепер на черзі стоїть медицина. Смартфони з медичними додатками несуть революційний потенціал для медицини. Унаслідок цієї революції вперше в історії її центральною фігурою замість лікаря може стати пацієнт.

 

 

Ціла низка додатків до смартфонів та мініатюрних пристроїв, наділених функціями від діагностування вушної інфекції до моніторингу серцевого ритму й навіть аналізу психічного стану, можуть зменшити потребу у лікарях, знизити потрібні для лікування кошти, прискорити надання медичної допомоги та надати більше повноважень пацієнтам. Звичайно, лікарі нікуди не зникнуть, однак їх відносини з пацієнтами можуть стати іншими.

 

Звичайно, цифрова революція у медицині тягне за собою дуже багато проблем, пов’язаних як з надійністю та ефективністю «гаджетів», так і з захистом персональних даних від вірусів та хакерських атак. Ерозія відносин «лікар-пацієнт» також є причиною для занепокоєння, однак революція вже відбувається, і змін не уникнути.

 

Скажімо, у вас стався шкірний висип. Додаток на смартфоні надасть вам можливість сфотографувати його та завантажити у спеціальну програму, яка проаналізує фото та за декілька секунд (можливо, хвилин) повідомить вам діагноз та засоби лікування. Лише у складному випадку, який не вкладається у базу даних та алгоритм її опрацювання, пристрій порадить вам звернутися до дерматолога. 

 

Сьогодні мобільні додатки уже використовують для ЕКГ та вимірювання тиску крові. Зокрема, Американське управління продовольства та медикаментів (FDA) вже рекомендувало як лікарям, так і пацієнтми використання такого додатку для ЕК. Як лікарю-кардіологу з десятилітнім стажем, мені здавалося, що у своїй практиці я бачив вже майже все. Яким же було моє здивування, коли недавно я отримав е-мейл з ЕКГ від свого пацієнта зі словами: «У мене миготіння передсердь. Що робити?». Його смартфон зумів не лише зафіксувати ЕКГ, але й проаналізувати його та поставити правильний діагноз.  

 

Сьогодні це може здаватися фантастикою, однак чимало консалтингових компаній, таких як Deloitte та PricewaterhouseCoopers, вже прогнозують, що в майбутньому відвідини «віртуального» лікаря стануть нормою та можуть навіть замінити відвідини реального лікаря. У Deloitte стверджують, що у 2014 р. одна з шести лікарських консультацій мала віртуальний, комп’ютеризований характер. 

 

Серйозною проблемою сучасної медицини є те, що вартість лікування на початку часто є загадкою. Мобільні гаджети містять додатки, які дозволяють розрахувати вартість лікування, а також здешевити ціну низки тестів, які пацієнт може зробити самостійно.

 

Використання наручних, бездротових сенсорів через рік або два (все залежитиме від дозволів FDA) дозволить хворим постійно стежити за такими показниками свого здоров’я, як рівень цукру, кисню та глюкози в крові, її тиск та серцеві ритми, не потребуючи навіть натискання кнопки старту. Інший додаток дає змогу швидко проаналізувати барабанну перетинку, якщо ви побоюєтесь, що у вашої дитини запалення вуха, та поставити діагноз без відвідин педіатра.

 

Ці прилади стануть надзвичайно корисними. Маючи еквівалент бригади швидкої допомоги на зап’ясті, пацієнт може залишатися вдома. Відпадає потреба в ізоляції його у медичній палаті (наприклад, з інфекційним захворюванням), перебування у якій коштує інколи до 4500 дол. на добу. Спальня стане вашою палатою! У лікарнях майбутнього будуть лише відділення реанімації та інтенсивної терапії, операційні, а також спеціалізовані кабінети. Самі ж вони стануть центрами обробки інформації та дистанційного стеження за пацієнтами, які перебуватимуть вдома.

 

Сьогодні ведеться розробка інших сенсорів, які включають намисто, яке може моніторити серцеву функцію та кількість рідини в легенях, контактні лінзи, які визначають рівень глюкози, аналізуючи очний тиск, а також мозкові сенсори, здатні вимірювати мозкову активність. Незабаром можуть з’явитися також черевики або шкарпетки, спроможні аналізувати ходу пацієнта з хворобою Паркінсона або старшого члена родини, оперативно повідомляючи опікунів, чи йому бува не загрожує падіння.

 

Добре відомо, що на стан здоров’я впливає довкілля, однак цей вплив важко перевести на мову цифр. Зараз провадять розробку мобільних додатків, здатних визначати такі параметри навколишнього середовища, як раціаційний фон, забрудення довкілля та наявність пестицидів й небезпечних речовин в їжі. Крім того, спеціальна програма постійно нагадуватиме про необхідність своєчасного прийому ліків. 

 

Невдовзі можуть зникнути не лише лікарняні палати, але й медичні лабораторії. Ви скоро зможете самостійно проводити низку лабораторних тестів, які стосуються крові, печінки, нирок та щитоподібної залози. Віддих, піт та сеча – усе це можна буде самостійно аналізувати на основі невеликих зразків рідини у мініатюрних лабораторіях, які долучатимуться до смартфону. Щонайважливіше, це коштуватиме тільки дрібку теперішньої вартості!

 

Усі складні медичні прилади стають мініатюрними. Сьогодні, наприклад. вже доступний мініатюрний прилад для УЗД (деякі медичні заклади уже видають його своїм працівникам замість звичних стетоскопів). Не забаряться і невеликі томографи, а інженери з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі уже розробляють мініатюрний рентгенограф розміром з планшет. Прийде час, коли, побоюючись, що зламали кістку, ви зможете зробити «рентген-селфі».

 

У віддаленішій перспективі нанотехнології дадуть змогу проводити комплексне обстеження внутрішніх органів та їх системи за допомогою наносенсорів, які «плаватимуть» у кров’яних потоках або кріпитимуться до стінок судин. Ці технології дадуть змогу діагностувати рак на найбільш ранніх стадіях, відстежити початок автоімунної атаки чи ж встановити наявність мікротріщин у стінках артерій, які можуть зумовити серцевий напад або інсульт.

 

Є ще одна дисципліна, яку можуть особливо реформувати мобільні додатки. Це – психіатрія. Психічні розлади – одна з основних причин непрацездатності у США та інших розвинених країнах. Смартфони можуть стати особливо помічними у цьому контексті. Нові додатки зможуть обчислювати стан вашої психіки, аналізуючи таку інформацію, як тон та інтонація голосу, вираз обличчя, дихання, серцебиття, гальванічна реакція шкіри, тиск крові та навіть частота і зміст ваших записів у соціальних мережах, СМС та електронних листів.

 

Скоро ми зможемо зробити навіть більший крок уперед, завдяки перевагам віртуальної психіатрії. Останні дослідження показують, що люди більше схильні розкривати зміст своїх потаємних думок комп’ютеру, ніж людині. Разом з машинами, які можуть обчислити настрій або навіть надати віртуальну консультацію, вже простежуються обрії нової епохи у психіатрії.

 

Усі ці новації дають змогу говорити про настання епохи «медицини без лікарів». Не впадаючи в ілюзії, зазначимо, що лікарі нікуди не щезнуть – просто пацієнти матимуть більше самоконтролю.

 

Тим не менше, дещо таки зміниться. Зокрема, у медицині за всю її історію, починаючи з давньоєгипетського жерця Імхотепа 4600 років тому, домінували «вища каста». Ця ситуація не вельми змінился за два тисячоліття після Гіпократа, який вважав, що медичну інформацію слід утаємничувати від пацієнтів. І сьогодні «патерналістський» підхід Гіпократа досі міцно вкорінений у нашій культурі, коли ми вважаємо, що «лікар знає краще». Більшість лікарів неохоче діляться своїми офіційними записами з пацієнтами – отримати копію аналізу лабораторних тестів сьогодні майже неможливо. Мобільні додатки, які дають чимало свободи пацієнту, можуть похинути касту «лікарів-небожителів».

 

Насамкінець, навіть важко уявити, що ми можемо навчитися з «прекрасного нового світу» відкритої медицини – масивних онлайн-ресурсів, які збирають і аналізують дані від мільйонів чи навіть мільярдів індивідів. За аналогією з Фейсбуком, який містить соціальні дані про понад мільярд людей, можливо, появиться «медичний Фейсбук», який міститиме дані про здоров’я такої самої кількості людей.   

 

Подібно до того, як друкарський верстат демократизував інформацію, смартфони з медичним додатками демократизують і галузь охорони здоров’я. Пацієнти не лише отримають владу – вони будуть звільнені. 

 

Ерік Тополь - кардіолог, директор Інституту трансляційної медицини ім. Е. Скріпса у м. Ла-Хойя (Каліфорнія)

 

The Future of Medicine Is in Your Smartphone

The Wall Street Journal, 9/01/2015

Зреферував Євген Ланюк

27.01.2015