Коли святкуватимемо спільно?

2016: Великий Собор Православ'я і його можливі наслідки

 

 

Добігає кінця відзначення Різдва в Польській Православній Церкві. Почалося воно 7 січня, 13 днів після Різдва в Католицькій Церкві. Аж триденне святкування має символічно вказувати на участь Трійці в справі спасіння. Першого дня православні святкують народження Ісуса у Вифлеємі. Другий день присвячений Марії, яка як Мати Бога-людини поєднала небо і землю. Третього дня згадується святого Степана – першого мученика (у Католицькій Церкві – святого Стефана). Святам передує сорокаденний піст.

 

Католики у телевізійних нотатках з цих святкувань чують ніби луну своїх свят. Приводом для зміщення свят є використання в літургії Православної Церкви юліанського календаря. Його запровадив Юлій Цезар у 45 р. перед н.е. Календар встановлював тривалість року 365 днями і що чотири роки додавав один день. Відносно астрономічного часу юліанський календар спізнюється на один день на 128 років. Тому з ініціативи Папи Григорія XIII в 1582 р. його було зреформовано (Польща була одним з перших королівств, що прийняли реформу). За григоріанським календарем роки, кратні 100, але не кратні 400 (напр. 1700, 1800, 1900), не є високосними. Всі інші, кратні 4, зберегли свій переступ (напр., 1600, 2000). Відставання цього календаря набігає один день на 3322 роки.

 

Прив'язка до юліанського календаря підкреслює відрубність православ'я, і тому є тенденцією, протилежною екуменізмові – не дозволяє спільно святкувати одне з найважливіших свят в спільноті християнських Церков. Це створює практичні труднощі, наприклад, у змішаних шлюбах (зате тішить православних дітей, бо вони мають подовжені святкові канікули – найдовші вакації мали учні деяких підляських шкіл, вони закінчилися щойно 9 січня). З огляду на практичні обставини деякі православні Церкви прийняли в літургії григоріанський календар (так в 1924 р. зробила Грецька Православна Церква). Так само в православних Церквах у великих польських містах (наприклад, у Варшаві) різдвяний офіціум правиться 25 грудня, а не 7 січня.

 

Можливо, вже за два роки всі польські православні та католики будуть святкувати Різдво спільно. Бо Польська Православна Церква бере участь у підготуванні Великого Собору Православ'я – першого від VIII століття зібрання всіх православних Церков. Він має відбутися в 2016 році, а одним з дискутованих питань на ньому якраз і має бути уніфікація літургійного календаря.

 


Artur Sporniak
Kiedy świętować będziemy wspólnie?
Tygodnik Powszechny, 09.01.2015
Переклад О.Д.

13.01.2015