Антарктика: вода глибин нагріває шельф

В Антарктиці небезпека приходить з глибин: тепла вода піднімається все вище й потрапляє в поверхневий шельф, виявили океанографи. Шельф нагрівається поступово й безперервно. Як наслідок, перед усім, в дотепер холодному морі Ведделла може пришвидшитися танення льоду, розповідають науковці в журналі Science.

 

 

 

Антарктика.

 

 

Лід й льодовики Антарктики впродовж тривалого часу вважали стабільним. Але вони поступово зазнають змін. Про це свідчать цьогорічні дослідження: у Східній Антарктиці лід –теоретично найстабільніший, та клімат впливає на нього значно сильніше, ніж вважали. До того ж є докази тому, що температури на західноантарктичному шельфі відчутно ростуть. Причина – також відома.  

 

Для дослідження науковці змушені були вивчити всі океанографічні дані про води навколо Антарктики в період між 1960 та 2014 роками. Інформація засвідчила: температура західноантарктичних морів Амундсена й Беллінсгаузена вже з 1960 року сильно піднялися в порівнянні з іншими антарктичними шельфами.

 

«На основі отриманих даних ми побачили, що ці процеси посилюються ззовні», – каже автор дослідження Шмідтко (Schmidtko). Видається, що вздовж континентального схилу неглибоких шельфових морів на глибинах є водяні маси, які зі своїми 0,5 – 1,5° C дуже теплі з огляду на антарктичні умов.

 

Ці води розміщені вже не так глибоко, як 50 років тому. Лише в Амундовому й Беллінсгаузена морях тепло глибокої води поступово добирається до шельфу. Ці теплі потоки знизу могли б пояснити, чому в цьому регіоні вже впродовж тривалого часу констатують пришвидшення танення льоду.

 

Неспокійним є такий розвиток подій для південно-західного моря Ведделла. Адже тут морська вода шельфу є відносно холодною – –1,5° C. З огляду на це тут ніколи не було сильних відлиг шельфового льоду. Проте, коли ріст теплих водяних мас триватиме, в майбутньому можуть настати великі зміни з драматичних кінцем для шельфових льодовиків Фільхнера, й, можливо, Рьоне, пояснюють науковці.

 

«Посилене проникнення  теплих вод через шельфовий край дає підстави з великою ймовірність стверджувати, що ці процеси тільки посилюватимуться, – пояснює співавтор Карен Гейвоод з Університету Східної Англії (Сполучене Королівство). – А це впливало би на швидкість росту рівня моря в усьому світі».

 

Теплі води глибин, що піднімаються, можуть суттєво пошкодити екології Південного океану. Адже антарктичні шельфові регіони, крім всього іншого, є місцями наресту антарктичного криля – основи багатьох харчових ланцюгів цього регіону. Дослідження засвідчують: цикли наресту  цього виду раків за умови потепління можуть змінитися. Деталі ймовірних змін потрібно вивчати детальніше.

 

Чому саме глибинні води Антарктики нагріває та підіймає клімат, що змінюється, поки неясно. «Ми припускаємо, що масштабні зміни місцевих вітрів над Південною півкулею з цим пов’язані, – каже Шмідтко. – Але, які процеси поодинці відіграють роль, точніше мусять пояснити майбутні розвідки».

 

 

Зреферувала Соломія КРИВЕНКО

Джерело: http://www.scinexx.de.

07.12.2014