Катар закритий для росіян

Російським туристам вже не раді не лише у Європі. Навіть такий, здавалося б, толерантний до всіх націй і держав нафтово-туристичний рай, як Катар, теж останнім часом намагається відгородитися від росіян. Деякі експерти добачають у цьому політичне підґрунтя.

 

 

Російським туристам масово відмовляють у в'їзних візах до Катару. «В листопаді у нас була група з дев'яти осіб, візи не видали нікому. Причини не назвали, але неофіційно в Катарі покликаються на політичну обстановку», — розповіла аґентству Interfax менеджер петербурзької компанії «Планета-тур» Марія Рогова.

 

«Протягом трьох останніх місяців візи громадянам Росії не видають. Причому без пояснення причин. Потрапити за туристичною візою в Катар зараз неможливо, єдиний вихід — отримати бізнес-візу. При цьому попит на напрям є, у нас він за останній час виріс приблизно на 10%», — бідкалася менеджер відділу Близького Сходу туроператора «Астревел» Катерина Комарова.

 

Туроператорам вже довелося скасувати або переформатувати кілька групових турів до реґіону. Хоча ще зовсім недавно Катар вважали за оптимальний транзитний пункт на шляху росіян в країни Азії та Африки.

 

Консульство емірату відмовляє у візах і індивідуальним туристам, і цілим групам. «Наша група мала летіти в турне країнами Перської затоки, одним з пунктів поїздки був Катар, — розповіла російському виданню «Коммерсантъ» гендиректор компанії «Глобус-тур» зі Санкт-Петербурга Марина Єгупова. — Візи не отримав ніхто. Трьом відмовили, шістьом не давали відповіді протягом місяця, хоча за реґламентом на розгляд документів має йти 10–12 робочих днів. Жодних пояснень не було надано. В неофіційному ж порядку катарські партнери висловили таку версію: туристи стали жертвою політичних ускладнень між нашими країнами».

 

 

У посольстві Росії в Досі з «політичної версією» візових проблем не згоджуються. Приміром, один з російських дипломатів, який працює в Катарі, не називаючи себе, дав такий коментар для радіо «Эхо Москвы»: «Проблеми з візами виникали не тільки у росіян, а й у громадян інших держав. Наприклад, мені відомо про випадки відмови у візі членам сімей працюючих тут громадян Індії та Пакистану. Можливо, річ у тому, що влада емірату намагається в такий спосіб обмежити трудову міґрацію. Що ж до катарсько-російських відносин, то в них останнім часом спостерігається позитивна динаміка. Ведуться переговори з цілої низки проектів, крім того, Катар цього року вклав в російську економіку два мільярди доларів».

 

Однак проблеми таки є. Важко оцінювати, наскільки вони мали б впливати на візовий режим. Та все ж безхмарними російсько-катарські відносини аж ніяк не назвеш.

 

Хоча Росія й Катар останнім часом фіґурують у світовій пресі як країни, котрі сумнівним способом здобули собі право приймати Чемпіонати світу з футболу 2018 і 2022 років відповідно. Тобто в когось могло б скластися враження, що Москва і Доха мали б об'єднатися перед напастуваннями недоброзичливців. Але насправді роз'єднує дві країни в політичному аспекті набагато більше, ніж єднає.

 

Політична конфронтація між Російською Федерацією й Катаром відбувається одночасно в кількох площинах. Безумовно, головним яблуком розбрату є сирійський конфлікт. Катар завжди був у компанії тих країн, які рішуче домагалися відсторонення сирійського диктатора Башара Асада від влади. Крім того, Доха активно підтримує (передовсім фінансово) опозиційні угруповання в Сирії.

 

Ще однією площиною протистояння є ринок газу, де Катар жорстко конкурує з «Газпромом». «Нещодавнє підписання масштабного газового контракту Москви з Пекіном в Досі сприйняли дуже болісно. Адже там розраховували налагодити постачання в Китай свого зрідженого газу. Тепер ці плани реалізувати стане важче», — розповів російський сходознавець Олександр Шишкін, який мешкає в Об'єднаних Арабських Еміратах.

 

Варто теж пам'ятати, що Катар є добрим союзником Сполучених Штатів. Доха як ніхто підтримала воєнну операцію американської армії проти режиму Саддама Хусейна 2003 року. Тим часом, як Москва була найбільшим противником американської присутності в Іраку.

 

Чи є Катар також на боці України в актуальному конфлікті з Росією? Складно стверджувати однозначно. Якихось серйозних заяв з Дохи не лунало з цього приводу. Щоправда, на рівні ООН Катар завжди підтримує проукраїнські ініціативи.

 

Чи можна вважати візову політику Катару щодо Росії виявом солідарності з українським народом? Зрештою, чому б ні, допоки офіційна Доха не заявила протилежного?

21.11.2014