«Дезертирів» повертають на фронт

Підполковник Віталій Комар досі підозрюваний у дезертирстві й перебуває під слідством, втім не відсторонений від керівництва батальйоном «Прикарпаття». Логіку військового проводу країни збагнути важко, адже й на волі Віталій Комар лише тому, що з-під арешту його викупили — необхідні 60 тисяч гривень серед людей швидко зібрали делятинські військовики. Та хай там як, а нині (13 жовтня) саме комбат Комар очолив передислокацію 180 бійців 5-го батальйону територіальної оборони «Прикарпаття» з Делятина в Мукачеве. Там хлопців приєднають до іншого підрозділу, підготують і знову вишлють у зону бойових дій. 

 

Віталій Комар перед від'їздом у Мукачеве

 

Зі слів  Віталія Комара, бійці споряджені всім необхідним, вони поїхали до закарпатського центру для формування і бойового злагодження. У вересні частина батальйону відбувала вишкіл на полігоні під Рівним.

 

В дорогу бійці вирушили в тих самих жовтих шкільних автобусах. Кажуть, автобуси, які на те надавалися, підремонтували й довели до ладу. З-під обласного військового комісаріату бійці поїхали чотирма автобусами та власними автами. Крім того, забрали з собою трофейний УРАЛ, який привезли із зони АТО.

 

Відомо, що 128 бійців батальйону написали заяви про те, що вони відмовляються їхати на Донбас і далі служити в армії, для них відповідний наказ підготують вже 15 жовтня. За неофіційними даними, ще 105 бійців перебувають у лікарні, 45 — в офіційних відпустках, а доля ще 17 невідома.  

 

Декотрі з тих «делятинців», які готові воювати далі

 

Як вже розповідав «Z», 26 серпня більш як 300 бійців батальйону «Прикарпаття» покинули бойові позиції під Іловайськом і відбули до місця постійної дислокації в Івано-Франківській області. За цим фактом було відкрито кримінальне провадження. Командиру батальйону Віталію Комару  оголосили підозру про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 409 (відмова від несення обов'язків військової служби в бойовій обстановці), ч. 1 ст. 426 (бездіяльність військової влади) і ч. 2 ст. 402 (непокора) Кримінального кодексу України.  Йому загрожував запобіжний захід «тримання під вартою», однак громада зібрала 60 тис. гривень для застави. Віталій Комар не те що не залишився під домашнім арештом, а й далі виконує обов'язки командира, і це означає, що «дезертирам» поки що довіряють. Військова прокуратура Південного реґіону України тим часом перейшла до завершального етапу досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо всіх військовослужбовців батальйону «Прикарпаття».

         

Заступник генпрокурора України, військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив: «Ми плануємо закінчення слідства згідно ст. 290 КПК України найближчим часом... У нас достатньо доказів для оголошення підозр, які оголошені двом командирам батальону "Прикарпаття". Зараз йде детальне вивчення і дослідження в рамках кримінального провадження ролі та участі кожного бійця, який покинув місце служби в зоні АТО і відбув на місце постійної дислокації».

 

Крім того, триває розслідування причин та обставин оточення і загибелі українських військовослужбовців під Іловайськом, де теж фіґурує батальйон «Прикарпаття». Під час одного з останніх засідань профільної Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради журналіст і військовий експерт Юрій Бутусов став на сторону цього військового підрозділу.

 

«Я вважаю несправедливим те, що батальйон "Прикарпаття" і 51-шу мехбриґаду називають винними в ситуації. Вони воювали не гірше і не краще за інші мобілізовані частини. Те, що вони упродовж кількох місяців билися в нерівних умовах, говорити про їх некомпетентність — це вершина несправедливості... Люди, які перебували тижнями і місяцями під обстрілом легкої та важкої артилерії, їхні якісь неґативні особисті якості, вони їх вже давно спокутували», — сказав Бутусов.  Він наголосив, що звинувачувати якісь окремі підрозділи означає «знімати відповідальність з людей, які організовували і керували операціями», передає слова Бутусова аґентство УНІАН.

         

Натомість військовий прокурор Матіос заявив, що  батальйон «Прикарпаття» став першопричиною трагедії під Іловайськом. Він також висловив обурення, що Івано-Франківський військовий комісар Ігор Павлюк не знайшов іншої техніки для перевезення військовиків, окрім шкільних автобусів. Павлюк відповів порадою: «Знайдіть батальйон, який би мав іншу техніку».

 

«Я утримаюсь від коментарів. Великі чиновники шукають цапа-відбувайла», — заявив Івано-Франківський обласний військовий комісар.

 

Бійці «Прикарпаття» вирушають в Мукачеве. А звідти — на фронт

 

13.10.2014