Тернопілля у списках

Сім політичних партій, які, згідно з прогнозами соціологічних досліджень, або ґарантовано потрапляють у новий склад Верховної Ради, або балансують на лезі п'ятивідсоткового бар'єру, у свої списки занесли 41 тернополянина. Найбільше — 11 кандидатів — у лавах вже тепер не надто популярної на Тернопіллі «Свободи», найменше — двоє — у радикалів Ляшка.

 

Блок Петра Порошенка: партійна збірна

 

Серед 200 «списочників» у прохідній частині опинилися чортківець з київською пропискою Юрій Стець (№13), Степан Барна (№65) та Ігор Побер (№67). На солідній відстані від прохідної частини списку ще двоє — Юрій Юрик (154) та Володимир Дзудзило (194).

 

Юрій Стець після закінчення школи перебазувався на Чернівеччину, звідти подався Україною. Відомий роботою на чернівецькому телеканалі ТВА, у тамтешньому представництві ICTV, згодом — на Порошенковому 5 каналі. В політику стартував від «Нашої України — Народної самооборони», опісля була «Батьківщина», і ось нині Стець вкотре здобуває мандат за списком політичної сили Петра Порошенка.

 

Ще один тернополянин Степан Барна — відомий в області політичний і громадський діяч. Поки брат Олег підкорюватиме 167-й округ, депутат обласної ради балотуватиметься за партсписком. Степан Барна починав з молодіжки «Нашої України», перегодом перекочував до «Фронту змін». На минулих президентських виборах очолив передвиборчу кампанію Порошенка в області, тож нині не залишився поза увагою Президента і розбудовника його партії Юрія Луценка. Луценко не раз публічно наголошував на приятельських стосунках зі Степаном Барною, тож поява молодого амбітного політика (а нині ще й ведучого політичної програми на єдиній місцевій радіостанції «УХ-радіо») у прохідній частині списку блоку очікувана.

 

«Ударівець» Ігор Побер, чинний нардеп від згаданої партії, потрапив у список за квотою. Колишній бютівець нині очолює обласну парторганізацію УДАРу. За часів одіозного Валентина Хоптяна очолював управління з питань фізичної культури та спорту Тернопільської ОДА. Відомий як бодібілдер, багаторазовий чемпіон України, Європи і світу з бодибілдинґу. Останніми днями, під час критики опонентів виборчого списку Блоку Петра Порошенка, Побер теж опинився «під прицілом». Опоненти закидають йому участь у розколі колишнього БЮТу і мізерний політичний (чого не скажеш про спорт) досвід.

 

154-й у списку Юрій Юрик колись виконував обов'язки голови тернопільської територіальної організації Яценюкового «Фронту змін». Під час цьогорічної президентської кампанії перейшов на роботу в штаб Петра Порошенка. Прохідний Степан Барна не залишив поза увагою свого помічника Володимира Дзудзила. Той у порошенківському списку — 194-й.

 

Радикальна партія Олега Ляшка: екс-намісник і журналіст

 

Колишній «порист», голова Тернопільської обласної адміністрації Юрій Чижмарь йде в парламент під 25-м номером у партсписку. Два роки тому він невдало побалотувався в Чортківському окрузі й програв мандат Іванові Стойку. По тому подався в заступники голови Київської ОДА. Юрія Чижмаря називають людиною Віктора Балоги, колишнього соратника екс-президента Віктора Ющенка. Чижмарю приписували кумівство, племінництво з Балогою, хоча публічно всю цю інформацію екс-голова адміністрації спростовував у численних інтерв'ю. Чижмаря пам'ятають в області через сміттєву проблему (вічні пошуки нового сміттєвого полігону) та кислотний скандал (у 2012-му невідомі хлюпнули чоловіку в обличчя кислотою, подейкували — через коханку).

 

Головний радикал Тернопілля Святослав Півторак отримав від свого керівника тільки 52-е місце. Про голову обласного партосередку вже було згадано в публікації «Кандидатські титани».

 

«Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)»: трошки науки, трошки досвіду

 

Партія віддала представникам Тернопілля чотири місця у своєму списку. Троє мають досвід в органах самоврядування, один — науковець.

 

Впізнаваний в обласному центрі 6-й номер — Петро Ландяк. Депутат міської ради, в минулому був заступником чинного міського голови Сергія Надала, відповідав за житлово-комунальну галузь міста. Згодом побив горшки зі своїм начальником і перейшов у нечисленну опозицію в міській раді, де більшість мандатів на останніх виборах до ТМР здобули свободівці. У 2005-му Петро Ландяк увійшов до лав Української Народної Партії і напередодні бурмистерських перегонів його вважали одним з імовірних кандидатів на посаду міського голови від УНП. Однак Ландяк політичну силу покинув і перейшов до іншої — Республіканської християнської партії, від неї очолив і міську організацію. Тоді перейшов до проекту Анатолія Гриценка.

 

До тернопільського «батальйону» «першого непрохідного» увійшли релігієзнавець-теолог із Хоросткова Гусятинського району Арсен Марчишак, який викладає в Чернівецькому університеті імені Юрія Федьковича, а також ще два представники з органів місцевого самоврядування: сільський голова села Плотичі Тернопільського району Оксана Кравець і землевпорядник Вишгородської сільради, що на Лановеччині, Терентій Мельничук.

 

ВО «Батьківщина»: тільки віддані партійці

 

Перший тернопільський прохідний від цієї партії — незмінний голова обласного партосередку і народний депутат Василь Деревляний. Попри те, що чимало бютівців за час його «правління» в обласній організації партії отримали прикладку «екс-» і що сила пережила численні скандали й розколи, а також провал на позачергових виборах до Тернопільської обласної ради у 2009-му, — Деревляний міцно закріпив позиції у «Батьківщині».

 

Крім нього, до партійного списку занесли перевірених партійців Теодозія Кухарського (депутат обласної ради у 2006–2009 роках, тоді ж таки і заступник голови ради), Світлану Федишину (очільниця Кременецької районної парторганізації), Івана Крисака (нинішній заступник голови обласної адміністрації за квотою «Батьківщини», колишній начальник управління земельних ресурсів в області), Ореста Ярему (заступник голови Борщівської РДА), Михайла Піня (помічник-консультант нардепа від «Батьківщини» Володимира Бойка) і Марію Горбаль (головний бухгалтер підприємства «Агроспектр»). Щодо останньої кандидатури, то з Марією Горбаль пов'язаний конфлікт на Чортківському держаному комбінаті хлібопродуктів, що підпорядкований Держкомрезерву. Його працівники кілька разів зверталися в ЗМІ проти призначення Марії Горбаль на посаду директора комбінату, яке лобіював Василь Деревляний разом з головою Чортківської райдержадміністрації (за квотою «Батьківщини») Віктором Шепетою.

 

«Народний фронт»: підприємці й доброволець

 

Тернопільську команду очолив екс-бурмистер Тернополя Роман Заставний. Він іде в парламент під 31-м номером. Колишній «нашоукраїнець», тоді «заукраїнець», а потім і «фронтзмінівець» в останні дні каденції на посаді міського голови встиг вистелити бруківкою театральний майдан Тернополя. Щоправда, через кілька місяців бруківку довелося поміняти.

 

Наступним у виборчому списку партії нинішнього українського прем'єра записали непрацюючого козівчанина Володимира Соляра, який нині воює в АТО і є заступником командира батальйону «Айдар» з позивним «Стріла». Після нього майже на вісімдесят позицій посунули трьох підприємців: Олега Горохівського, Олеся Сіранта і Юлію Мельник. Ще двоє претендентів на депутатський мандат опинилися неподалік фінішу списку: Ярослав Давибіда — помічник-консультант нардепа Михайла Апостола, і Катерина Гуменюк — помічник заступника голови Тернопільської ОДА.

 

«Сильна Україна» Сергія Тігіпка: яка партія, такі й кандидати

 

Зважаючи на рейтинґи реґіоналів та екс-реґіоналів, «першим непрохідним» тернополянином зареєстрували Юрія Желіховського. У минулому він — заступник голови обласної адміністрації, керівник апарату. Ще в червні цього року його наступниця в апараті ОДА Марія Чашка сказала, що звільнити чиновника з посади, яку він доти обіймав, було неможливо — у зв'язку з подіями під адміністрацією чоловік пошкодив ногу і вже не один місяць перебував на лікарняному, а отже, на роботі. Це не завадило Желіховському після реєстрації в Центрвиборчкомі все ще вважати себе «заступником голови, керівником апарату».

 

Окрім політика, у списку ще четверо тернополян: Оксана Капелусь (директор Територіального центру соціального обслуговування Підволочиського району), Лариса Слободянюк (підприємець), Олександр Гурин (пенсіонер) і Олеся Кашараба (безробітна).

 

«Свобода»: всі непрохідні?

 

Беручи до уваги результати соціологічних опитувань, шанси партії провести в парламент тернополян мізерні. «Свобода» у партсписок занесла найбільше тернополян, але хіба що «для галочки». Лише на 26-й позиції розмістився Володимир Стаюра. Очільник обласної організації політсили, один з керівників Штабу національного спротиву під час Революції гідності, підприємець, нині він — боєць свободівського батальйону «Січ», який дислокується на вже визволених територіях на Донбасі.

 

33-й номер керівництво партії віддало зборівчанці, завідувачці секретаріату своєї депутатської фракції в Апараті Верховної Ради Ярині Вайді, 67-й — керівнику апарату Тернопільської ОДА Марії Чашці, яка теж була одним з керівників Штабу нацспротиву в області. На недосяжних для отримання мандату позиціях закріпили й аспіранта Івана Окоєва, керівника Тернопільської міської парторганізації Романа Навроцького, безробітного члена політсили Івана Калакайла, депутата облради Олега Любінського, працівника держпідприємства «Дінтер Україна Скала» Андрія Данилевича, голову Тернопільської райорганізації партії Романа Наконечного, колишнього керівника прес-служби Тернопільської ОДА Костянтина Красовського і головного спеціаліста сектору інформаційно-комп'ютерного забезпечення Тернопільської ОДА Ростислава Мороза.

 

«Самопоміч»: без тернополян

 

Олег Загородний, який у «Самопомочі» відповідає за Тернопілля загалом і Тернопіль зокрема, у список не потрапив. Зрештою, як і жоден відомий мешканцям краю політик, громадський діяч, бізнесмен чи вояк.

 

07.10.2014