Кандидатські титани

На тлі загостренням сепаратистських настроїв на сході країни й асиметричної (даруйте за сарказм) відповіді на це від чинної влади, цьогорічна позапланова президентська кампанія за багатьма параметрами суттєво відрізняється від усіх попередніх. Претенденти на президентство добре відомі, беззаперечних лідерів нема. Зрештою, чи повноцінно відбудуться самі вибори — теж питання. Однак передвиборча робота провадиться. Мляво, але і в реґіонах формуються штаби. «Z» узявся приглядатися до тих, хто репрезентуватиме інтереси кандидатів в Галичині, оскільки саме ці люди і є командою кандидата, з яких в разі чого й формуватиметься згодом влада на місцях.

 

Планували зупинитися на п'ятьох кандидатах, що за останніми соціологічними опитуваннями отримують найвищий рівень довіри виборців. Однак для більшої достовірності картинки, взяли два опитування, оприлюднені останнім часом, — спільне від групи «Рейтинґ» та Центру ім. Разумкова з одного боку і дослідження від близького до донецьких Research & Branding Group з іншого.

 

Перша трійка в обох випадках збігається: Порошенко, Тимошенко, Тігіпко. Натомість в опитуванні  «Рейтинґу»  до п'ятірки входять Ольга Богомолець та Олег Ляшко, а в опитуванні RBG на цих місцях присутні Михайло Добкін та Анатолій Гриценко.

 

 

Петро ПОРОШЕНКО (24,2 % – 28,2 %)

 

На Львівщині найбільше інтриґи було у справі формування штабу саме цього кандидата. Воно й не дивно, адже йдеться про електорального наразі фаворита. Були розмови, що тіньове кураторство за передвиборчою кампанією Порошенка тут хотів узяти міський голова Львова Андрій Садовий, однак, за нашими джерелами, сторони згоди так і не дійшли.  

 

Водночас справжній детектив влаштував народний депутат Михайло Хміль. Спершу він заявив про вихід з «Батьківщини» через відсутність єдиного кандидата  у президенти від націонал-демократів і вже відкрито говорив про те, що керуватиме штабом Порошенка на Львівщині. Однак до призначення так і не дійшло. Поінформовані джерела кажуть, що до цього спричинилася особиста розмова з Юлією Тимошенко. Сьогодні у ЗМІ вже з'явилася інформація про те, що Хміль очолить львівську міську організацію «Батьківщини», а заяву про вихід з фракції відкличе.

 

Натомість доконаним фактом стало призначення керівником штабу Порошенка на Львівщині  бувалого  учасника виборчих перегонів, екс-депутата Олега Мандюка.

 

Свого часу Мандюк опікувався виборчими кампаніями мера Василя Куйбіди, потім партій «Наша Україна» та «Фронт змін». А крім того, був активним діячем обох Майданів. Зокрема, в ресторані «Віденська кав'ярня», що належить Мандюкові, практично весь час розміщувалися структури Євромайдану.

 

На Тернопіллі штаби Петра Порошенка формують на базі партії УДАР. Партія Кличка має в області розгалужене представництво в районах, приміщення, тобто всю необхідну матеріально-технічну базу, а також кадри. Партія Порошенка «Солідарність», яку наразі будуть перереєстровувати й «леґалізовувати», цим похвалитися не може.

 

Отже, кЕрувати Тернопільським обласним виборчим штабом Петра Порошенка буде Ігор Побер, кУруватиме його Степан Барна. «Домовлено, що в майбутньому всю управлінську вертикаль і політичну відповідальність порівну ділитимуть між обома політичними силами», — стверджує Степан Барна.

 

Ігор Побер — чемпіон України, Європи та світу з бодібілдинґу за версією WFA, тренер з пауерліфтинґу Тернопільської обласної федерації культуризму. Протягом 2006–2010 рр. був депутатом Тернопільської міської ради від Блоку Юлії Тимошенко. У 2008 році відбувся конфлікт з очільником тернопільського БЮТу Василем Деревляним. Обоє провели окремо партійні з'їзди, під час яких обох делеґати вибрали головами обласного осередку. Крім того, керівництво партії заборонило Ігорю Поберу голосувати за земельні питання в Тернопільській міській раді. Як наслідок, Ігор Побер покинув партію. У 2010-му він вступив у партію «Нова країна», яку в квітні того ж таки року перейменували в УДАР.

 

Також Ігор Побер робив службову кар'єру в головному управлінні з питань туризму, сім'ї, молоді та спорту Тернопільської облдержадміністрації, де у 2010 році досягнув посади начальника управління з питань фізичної культури.  

 

Нині Ігор Побер є народним депутатом України. Працює в Комітеті ВРУ з питань національної безпеки та оборони.

 

Натомість Степан Барна був помічником голови Комітету у закордонних справах ВРУ, у 2006-му — радником міністра сім'ї, молоді та спорту. Протягом 2004–2006 рр. працював головою Благодійного фонду «Ідея і Чин України», у квітні 2006-го його призначили керівником Громадського центру Всеукраїнської громадської організації «Наша Україна» в Тернопільській області, у жовтні того самого року обраний головою Тернопільської обласної організації ВГО «Наша Україна», а в лютому 2007 року — членом Правління Всеукраїнської громадської організації «Наша Україна». Від 2006 року — депутат Тернопільської обласної ради. Керував «молодіжкою» «Нашої України». Опісля переходить в партію В'ячеслава Кириленка «За Україну!», а з появою на Тернопільщині осередку партії «Фронт змін» під керівництвом екс-міського голови Тернополя Романа Заставного перейшов до цієї політсили.

 

На Івано-Франківщині обласний штаб Петра Порошенка почали формувати два тижні тому і призначили його начальником голову ради колеґії Української платформи «Собор» Михайла Довбенка. Фактично виборчою кампанією Порошенка тут керуватиме заступник голови партії Українська платфома «Собор», екс-голова Вінницької ОДА, депутат п'ятьох скликань Анатолій Матвієнко.

 

Матвієнко з Порошенком зналися ще від початку дев'яностих. Протягом цих років було чимало приводів для співпраці, у тім і щодо об'єднання національно-патріотичних сил, коли Порошенко очолював партію «Солідарність». Своєю чергою, Михайло Довбенко знається з Анатолієм Матвієнко також не перший рік. Йому запропонували очолити штаб, оскільки на Прикарпатті Михайло Довбенко — свій. Погодився, бо, як каже, бачить реальний шанс змінити ситуацію в нашій державі на краще, і то не лише попрацювати, а й побачити результат. Наразі штаб налічує 16 осіб, серед яких — представники фракції УДАР та досвідчені фахівці, які брали участь у попередніх виборах і знають, як правильно побудувати передвиборчу кампанію. У штабі наголошують, що не збираються набирати людей для чисельності та для проведення аґітаційної роботи, але волонтерів, які ідейно підтримують Порошенка, вітають. «Ми відчуваємо, що є посилений інтерес до кандидатури Петра Порошенка на теренах нашого краю. Багато людей не тільки хочуть голосувати за нього, а й хочуть долучитися до різних форм підтримки його кандидатури. Оскільки штаб офіційно було представлено лише 8 квітня, незабаром плануємо визначити акценти передвиборчої програми згідно з особливостями Прикарпаття», — каже Михайло Довбенко.

 

Від 1999 року Михайло Довбенко очолює інститут відкритої політики. Є позаштатним консультантом Комітету ВРУ з питань місцевого самоврядування, член Міжвідомчої координаційної ради з економічної теорії НАНУ і МОН України. 

 

 

Юлія ТИМОШЕНКО (10,1 % – 13 %)

 

Керівництво штабом ЮВТ на Львівщині доручили керівнику фракції у Львівській обласній раді Миколі Кадикалові, але його, найпевніше, незабаром хтось замінить. Адже увечері 16 квітня стало відомо, що Кадикало очолив обласне управління юстиції, а отже, керувати виборчим штабом не зможе. Зрештою, Юлія Тимошенко заявила, що відкладає старт своєї кампанії, коли йдеться про те, що ворог стоїть біля кордонів України. Насправді це означає, що пані Тимошенко вестиме кампанію іншими методами. Підтвердженням цієї тези є те, що вона також передає приміщення своїх штабів у користування штабам національного опору. За неймовірним збігом обставин створення структур національного опору також ініціювала Тимошенко. А реально виборчу кампанію в областях провадитимуть депутати-мажоритарники, вони ж таки нестимуть відповідальність за результат.

 

На Тернопільщині штаби «Батьківщини» розгорнули роботу ще перед початком виборчої кампанії. Незмінний керівник — народний депутат Василь Деревляний. Він є координатором штабу, і саме з ним працюють керівники з аґітаційного напрямку, організаційної роботи, окружні штаби, очільники районних виборчих штабів.

 

Василь Деревляний протягом 1992–2002 рр. був заступником голови обласної організації Української консервативної республіканської партії, депутатом Тернопілської райради. Коли 2001 року УКРП об'єдналася з «Батьківщиною», Деревляний змінив партквиток. Уже в січні 2003-го очолив Тернопільську обласну організації «Батьківщини».

 

Без сюрпризів і на Івано-Франківщині, де виборчу кампанію Тимошенко провадитиме голова обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Дмитро Шлемко.  В партії він від самого її заснування у 1999 році.

 

Сьогодні Дмитро Шлемко — депутат ВРУ. Є заступником голови фракції і головою підкомітету з питань державної економічної політики України Комітету Верховної Ради з питань економічної політики. Як зазаначає депутат Івано-Франківської облради Богдан Кучер, Шлемко «хороший економіст і політик, що є досить вдалим поєднанням для депутата; добре орієнтується у нинішній ситуації та вміє аналітично осмислювати все». Чимало кадрових призначень на обласному рівні узгоджують з Дмитром Шлемком.

 

А щодо роботи виборчого штабу, тут доречне слово «стабільність». 1 квітня почалася робота з формування виборчих штабів, і вже визначено, хто їх очолюватиме в області, представництва ВО «Батьківщина» є у більшості прикарпатських сіл і містечок. Загалом зареєстровано понад 25 тисяч членів партії. Дмитро Шлемко стверджує, що не спостерігається, щоб члени покидали лави партії останнім часом. Хоч показники рейтинґу Юлії Тимошенко в обласному центрі не найкращі, все ж у штабі переконані, що в області підтримка набагато більша, є стала електоральна база.

 

 

Сергій ТІГІПКО (6,1 % – 6,3 %)

 

Як свідчать дані ЦВК, Сергій Тігіпко не подав жодної кандидатури до окружних комісій на Львівщині, Івано-Франківщині та Тернопіллі. Однак це ще не означає, що цей кандидат в Галичині свого ока не матиме.  Як вказують поінформовані джерела, таким оком Тігіпковим на Львівщині стане Роман Редько, який очолював штаб львівських реґіоналів у кампанії 2012 року. Тоді, як писали львівські ЗМІ, під керівництвом пана Редька, якого прислали зі столиці, та за повного сприяння влади реґіонали отримали тут найнижчий результат на виборах до парламенту. Тігіпко тоді був керівником публічної виборчої кампанії реґіоналів і бодай якось мусив контактувати з Редьком чи принаймні знати про нього. Хоча відмова від членів ОВК є доволі промовистою.

 

На Тернопіллі курувати штаб Тігіпка може Юрій Желіховський, який був заступником голови Тернопільської ОДА Валентина Хоптяна. На початку 2000-х Желіховський очолював обласний партосередок Партії реґіонів, від 2008-го — «Сильної України» Сергія Тігіпка. Можна припустити, що цей кандидат у президенти може опертися в області на керівників осередків колишньої владної партії.

 

А от що робитиме Тігіпко з електоратом Івано-Франківщини, взагалі невідомо. Діяльність Партії реґіонів (як і КПУ) тут  заборонено. Жодного представництва кандидата-молдаванина тут нема і, мабуть що, не буде…

 

 

Ольга БОГОМОЛЕЦЬ (3,7 %)

 

На Львівщині керувати штабом медика Майдану взявся відомий у краю політик та громадський діяч Володимир В'язівський. Його трудова та політична біографія тісно пов'язана з Червоноградом та вже покійним екс-головою ОДА Петром Олійником. Свого часу В'язівський був заступником Олійника в міській раді Червонограда, потім — його помічником у Верховній Раді, а відтак — заступником в ЛОДА. Активно опікувався виборчою кампанією у 2002 році до парламенту і президентськими виборами 2004 року.

 

Від 2006 до 2012 року В'язівський був народним депутатом України від партії НСНУ, очолював Львівську обласну організацію партії. На хвилі майданівського рейтинґу кандидата В'язівський і сам отримує добрий шанс повернутися у велику політику. Хоча злі язики не втомлюються повторювати, що Ольга Богомолець буцім грає на Порошенка і зніметься з перегонів на користь «шоколадного короля». Але навіть технічний кандидат має права на представництво у комісіях, чим пані Богомолець і скористалася повною мірою.

 

А от на Тернопільщині її представника ще нема — куратора кампанії лише обіцяють назвати «найближчими днями».

 

Така сама ситуація зі штабом Богомолець і в Івано-Франківській області. Хоча явний інтерес до її виборчої кампанії виявляє голова ВАТ «Прикарпаттяобленерго», депутат міської ради від «Фронту змін» Олександр Бубен. Як він каже, на виборах завжди доводилося вибирати «краще з гіршого», але Ольга Богомолець, на його думку, справді гідна очолити країну. Втім Бубен зазначив, що йому не надходило пропозицій очолити президентський штаб чи представляти інтереси Богомолець на Прикарпатті. «Я просто заповнив анкету волонтера для роботи в Івано-Франківській області і перерахував гроші, щоб Ольга Богомолець зареєструвалася у президентській компанії», — сказав депутат міськради. Він додав, що підтримка Богомолець — це його особиста позиція як громадянина України, а не партійне чи політичне рішення.

 

 

Анатолій ГРИЦЕНКО (3 %)

 

Штаб Анатолія Гриценка на Львівщині очолив Анатолій Забарило. Свого часу пан Забарило побував у «Батьківщині», очолював її міську організацію у Львові від 1999  до 2004 року. Згодом перейшов у «ПОРУ», кілька скликань був депутатом Львівської міської ради, працював на різних посадах у Львівській міській раді. А потім пішов у приватний бізнес, лобіюючи інтереси одного з великих операторів грального бізнесу у Львові. Запам'ятався тим, що ініціював заборону встановлення ігрових автоматів поза приміщеннями: на вулицях, у підземних переходах і на ринках. З одного боку, це було правильне і вчасне рішення, а з іншого — у такий спосіб розчистили поле для великих гравців на цьому ринку. Має Забарило стосунок і до ЗМІ — є співвласником газети «Львівська пошта».

 

На Івано-Франківщині виборчу кампанію Анатолія Гриценка провадитиме Віталій Васильєв, а головою обласної організації партії «Громадянська позиція» від часу її заснування на теренах області є Микола Ладовський.

 

Віталій Васильєв до партії входить від 2010 року, тоді ж таки був висунутий кандидатом до Івано-Франківської міської ради за списком партії. Перед тим до політичних процесів не долучався. Зацікавився особистістю Анатолія Гриценка та методикою, яку він пропонує застосувати для впровадження змін в державній політиці. Керувати виборчим штабом береться вперше.

 

Обласний штаб налічує близько 50 осіб у 7 виборчих округах. Зі слів Васильєва, чимало людей бажають вступити до лав партії, заповнюючи заяви на офіційному сайті Анатолія Гриценка, а також відвідуючи обласний штаб, проте не всі відповідають вимогам, які ставить партія перед своїми членами, тобто вимогам моральності, відповідальності, професіоналізму, а головне — незаплямованій репутації. Крім того, є чимало добровольців, які охоче долучаються до передвиборчої кампанії, хоча і до них є вимоги: обов'язкове знання біографії кандидата в президенти та його програми.

 

«Сьогоднішні рейтинґи кандидатів в президенти нічого не говорять, адже 2/3 виборців ще не визначились, за кого голосуватимуть, а опитування проводилося серед тих, хто визначився. А Гриценко має усі шанси прорватися у лідери, адже, як відомо, він вже був при владі, обіймаючи посади міністра оборони та голови Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони, та має чисту репутацію», — каже Віталій Васильєв.

 

 

Олег ЛЯШКО (3 % – 3,7 %)

 

Штаб екстраваґантного кандидата з вилами, який на хвилі популізму набирає політичні очки, у Львівській області очолить депутат обласної ради Ярослав Візняк.

 

Він також має певний досвід організаційної роботи, адже двічі очолював районні адміністрації: за часів Ющенка — в рідному Мостиському районі, а за часів Януковича — Городоцьку РДА.

 

Саме за «колаборантство» Візняка виключили із складу львівського КОДу. А найцікавішим ходом у його політичній біографії стало те, що на минулих парламентських виборах він був кандидатом від партії «Україно, вперед!» Наталії Королевської.

 

Тернопільську обласну організацію «Радикальної партії» Олега Ляшка і водночас виборчий штаб очолив Святослав Півторак. В минулому він — редактор газети міської ради «Тернопіль вечірній».

 

Наразі в області діє п'ять виборчих штабів кандидата, налічується півтори тисячі її членів.

 

Святослав Півторак 2010 року балотувався в депутати Тернопільської міської ради по мажоритарному округу від партії Всеукраїнського об'єднання лівих «Справедливість». Як відомо, батько Святослава Півторака — Роман Півторак, екс-директор ПТУ №4 — перебував у лавах цієї політсили і навіть балотувався у 2010-му на посаду міського голови Тернополя.

 

Святослав Півторак після звільнення з посади директора КП «Кінотеатр сімейного відпочинку «Перемога» (нині це «Український дім») намагався через суд повернути собі посаду. Звільнили його за розпорядженням міського голови через те, що витратив майже 50 тисяч гривень, призначених для ремонту, на купівлю службового автомобіля. Суд Святослав Півторак програв. Зі слів його наступника Василя Мосули, після 13 місяців роботи Святослав Півторак довів «Перемогу» мало не до банкрутства.

 

Не пощастило йому й на посаді головного редактора газети міськради «Тернопіль вечірній». Працівники видання у той період через суд добивалися ліквідації заборгованості із зарплати, яка сягала десятків тисяч гривень.

 

На Івано-Франківщині «Радикальну партію Олега Ляшка» заснували нещодавно, і вона відразу різко почала набирати обертів — «кандидат з вилами» тут найпопулярніший серед молодого електорату. Обласний виборчий штаб на прохання місцевих представників партії очолив Дмитро Симак. Він є вихідцем з Галицького району, проте проживає і працює у Львові — викладає в Національному університеті «Львівська політехніка». Колишній член ВО «Батьківщина». Ще у 2010 році був кандидатом в депутати Львівської міської ради, та зняв свою кандидатуру з виборів, бо прислухався до рекомендацій лідера партії Юлії Тимошенко. У 2012 балотувався на вибори до ВР як самовисуванець по 84-му виборчому округу. А на початку 2014 року навколо його постаті розпалився скандал. Мешканці Галицького району були обурені його висловлюваннями, опублікованими в інтерв'ю місцевій газеті, і селищний та міські голови району реагували теж — офіційним Зверненням до громади району. Та це не завадило політику очолити обласний виборчий штаб Олега Ляшка.

 

Наразі у штабі почали процес підготовки до виборів. Налагоджується співпраця з міським головою Калуша Ігорем Насаликом щодо обміну досвідом та залучення людських ресурсів. Йде безперервний притік «молодої крові». Зі слів заступника голови обласного виборчого штабу, голови Івано-Франківської міської організації «Радикальна партія Олега Ляшка» Тараса Присяжнюка, тільки за минулий тиждень заяви на вступ до міського осередку партії подали 50 осіб, найстаршому претенденту — 29 років.

 

 

Михайло ДОБКІН (3,3 % – 3,6 %)

 

Чи має в Галичині свої штаби Михайло Добкін, під цей час встановити не вдалося. Відомо, що він шукав собі претендентів. Кажуть, що у Львові навіть засилав гінців до колишнього однопартійця Писарчука, однак піймав облизня. З іншого боку, допомагати йому можуть і люди, з якими він знайомий ще від часів СДПУ(о), а таких на наших теренах ще не перевелося. Хоча промовистим є той факт, що від Добкіна немає жодної особи в окружних комісіях, тимчасом як від Королевської чи Кузьміна — по 12 осіб.

 

Як стверджує очільниця ЛОГО Комітету виборців України Оксана Дащаківська, частина кандидатів не формують штаби у Львівській області зокрема, бо не хочуть витрачати на це кошти. Натомість важковаговики самі влаштовували «кастинґ» серед охочих працювати у штабах.

 

«Це свідчить про те, що кандидати не готові витрачати значних коштів на цю передвиборчу кампанію. А кандидати "важковаговики" сказали приблизно так: ви хочете з нами працювати, хочете бути потім в команді, значить, це ваша проблема — організувати кампанію у вашому окрузі. Таким чином, наприклад, в «Батьківщині» навантаження лягатиме на депутатів-мажоритарників, вони нестимуть відповідальність за результати в області. Якщо говорити про Порошенка, то фінансове навантаження лягатиме на Олега Мандюка», — сказала вона в ефірі Громадського інтернет-телебачення «Львівський прес-клуб».

 

16.04.2014