Борги України: відкласти, але не пробачити

Західні фінансисти сходяться на думці, що Україна має моральне право на відтермінування виплати зовнішніх боргів.

 

Міжнародні фінансові експерти, що з'їхалися на представницький Lviv Financial Forum*, дискутуючи, зійшлися на думці, що найкращим варіантом виходу з ситуації, що склалася для України, буде так звана м'яка реструктуризація, або reprofiling (відтермінування виплати без зміни суми боргу) зовнішніх боргів.

Утім експерти розійшлися в думках з приводу «жорсткої реструктуризації», restructuring (відтермінування виплати зі зменшенням суми боргу).

Lviv Financial Forum відбувся у столиці Галичини в середині вересня і зібрав більше 120 учасників з України, США, Великої Британії, Польщі, Словаччини, Росії та Грузії. Один з днів Форуму повністю присвятили темі української національної фінансової системи. Участь в розмові взяв і міністр фінансів України Олександр Шлапак. В режимі теле-конференції він заявив, що Україна наразі не потребує реструктуризації зовнішньої заборгованості й зможе погасити свої зобов'язання у 2015 році.
 

Таку відданість роботі посадових осіб, а також виконання попередніх умов на Заході цінують. Тож представник МВФ в Україні Жером Ваші повідомив, що МВФ готовий коригувати свої рекомендації щодо України «згідно з об'єктивними реаліями».


Програму МВФ треба розцінювати як захід швидкої допомоги для, як мінімум, уникнення дефолту країни, а стабілізація економіки забере ще багато часу та роботи. «І це завдання не тільки українців, але й світової та, насамперед, європейської спільноти», — вважає Любомир Мітов (ключовий аналітик базованого у Вашинґтоні International Institute of Finance щодо економік європейських країн, що розвиваються).

 

Жером Ваші та Любомир Мітов на Львівському фінансовому форумі

 

Однак у такій думці експерти не одностайні. Тімоті Еш (Standard Bank, Велика Британія), який вже 26 років опікується нашим реґіоном загалом та Україною зокрема, закликав розраховувати тільки на себе і шукати внутрішні ресурси для забезпечення боргових зобов'язань.

 

 «Україна вже ухвалила декілька дуже складних рішень. Наприклад, нинішня адміністрація підвищила оподаткування енергетичного сектору економіки — на 11 мільярдів гривень загалом. У перерахуванні на долари це близько 1 мільярда доларів. При цьому Україна виплатила якраз 1 мільярд доларів зовнішнього боргу.

 

Наступного року має відбутися "репрофайлинґ". На сьогодні немає доступу до ринку — тому що інвестори не вірять у стійкість української економіки. Я розмовляю з багатьма інвесторами, й приблизно три чверті з них розповідають, що вони не вірять в українську фінансову систему, вони не вірять у програми МВФ, вважають поточну програму недоцільною.

 

Звісно, в березні, коли її було складено, неможливо було прогнозувати ані ринкові потоки, ані курс місцевої валюти... Але зрозуміло, що на сьогодні однієї програми МВФ не досить. І я вважаю, що репрофайлінґ — наразі ваш найкращий шанс. Її треба робити швидко та якомога скоріше», — пояснив свою думку Тімоті Еш.

 

Тімоті Еш (в центрі) лояльний в питанні українського зовнішнього боргу

 

Натомість Любомир Мітов дискутує:

«Я згоден, що "репрофайлинґ" — гарна опція, але це треба було робити ще в березні. Якщо ж це робити у майбутньому, то це має бути найближче майбутнє! Я не погоджуюся з тим, що налагодити фіскальну ситуацію можна через невиплату боргу. Із тим боргом, який зараз має Україна, жодна держава не може бути стабільною. Треба зменшувати борг у стислий термін, і то сильно його зменшувати.

Тому що який борг реструктуризувати? МВФ? Ні. Внутрішній? Ні, адже це ще більше погіршить становище банків, які вже й так перебувають на межі смерті. Багато факторів спричинили сьогоднішнє становище України, але один з найголовніших — нестача грамотного політичного управління, зокрема в питаннях енергетики. Річ не в тому, щоб виробляти більше, а в тому, щоб ефективно використовувати те, що є. Про це я, до речі, на сьогодні не бачив ані слова в жодній політичній програмі».

 

Щобільше, Тімоті Еш каже, що покупці українських єврооблігацій, які працювали з попереднім урядом, добре усвідомлюють, що вони самі створювали ці проблеми собі на голову, бо занадто довіряли уряду Януковича. І до репрофайлинґу вони поставляться з розумінням: «У ситуації, що склалася, звинувачувати Україну ніхто не буде».

 

* Lviv Financial Forum, який відбувався у Львові 18 і 19 вересня, організувала фондова біржа «Перспектива» за сприяння Львівської міської ради. Генеральними спонсорами виступили група «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) та самореґулівна організація «Асоціація "Українські фондові торговці"» (АУФТ).

26.09.2014