Зовсім трошки світла в кінці тунелю

Порошенко тижня

 

2003 року в Сполучених Штатах побував тодішній президент України «різновекторний» Леонід Кучма. Найцікавішими тоді були не зустрічі Леонід Даниловича з Біллом Клінтоном, а його буцім плідні консультації з єврейським лобі.

2007 року у Вашинґтон прилетів Віктор Ющенко, і, можливо, вже тоді американці зрозуміли, що «з тої муки хліба не буде».

Віктор Янукович був абсолютно нецікавий для тих, хто живе за океаном і дуже багато чого вирішує по всьому світу.

В Порошенка все виходило гарно. Фестивально виступив перед американськими законодавцями і ті плескали йому краще, ніж у Верховній Раді; зустрівся з президентом США Бараком Обамою, і там до українського лідера претензії були тільки в тому, що в Овальний кабінет він завітав в неякісних мештах.

Потім з'ясувалося, що не все так гладко, бо американці сучасної зброї українцям не дадуть, а з НАТО ми будемо і надалі дружити так, як зараз.

 

Якщо не зважати на деякі нюанси, то Порошенко з'їздив до Америки дуже незле

 

Парламент тижня

 

Верховна Рада в максимально закритому режимі ухвалила те, до чого закликав її Президент, і прийняла рішення про ще одне перемир'я. Петро Порошенко щойно наприкінці тижня пояснив, що мав на думці й оптимісти трошки заспокоїлися. Парламентарі ж вирізнилися тим, що підписали пакт дружби з Євросоюзом і те, чого від них не сподівалися песимісти, — закон про люстрацію.

 

Активним з цього приводу став прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, який для виконання закону про люстрацію доручив створити комісію з перевірки чинних членів Уряду і заступників міністрів, а також всіх керівників органів центральної виконавчої влади на предмет відповідності цьому закону. Крім того, прем'єр доручив Міністерству юстиції невідкладно сформувати єдиний державний реєстр осіб, щодо яких можна застосувати люстрацію, а керівникам центральних органів виконавчої влади — терміново створити комісію з люстрації.

 

Шукаємо, хто у Верховній Раді одночасно носить цінний значок і ще цінніший годинник, після того знайденого можна люструвати з чистим серцем

 

Невдаха тижня

 

Першим потерпілим від люстрації по-українськи став заступник голови депутатської групи «Економічний розвиток» Віталій Журавський, якого мітинґарі піймали під Верховною Радою. Нардепа запхали в смітник, нардеп помітно перестрашився, але потім твердив, що все було банальною провокацією. Мало хто в це повірив, але зробити висновки для себе народні депутати вже мусять. Принаймні не варто їм ходити через парадні двері Верховної Ради.
 

Імпозантний нардеп потрапив під несподівану роздачу і приземлився там, де можуть опинитися ще купа його колеґ

 

Сусіди тижня

 

«Ми не хочемо війни. Головне, щоб в Україні був мир», — прозвучало на Марші Миру, який відбувся в Москві та ще кількох містах Росії. Фраза неоднозначна, коли говорять її росіяни, співвітчизники яких миротворять в наших краях. Та й 30 тисяч москвичів, які вийшли на акцію в десятимільйонному місті, погоди не зроблять.

 

Російським активістам було б доцільніше підігнати смітники і за прикладом українців повкидати туди 24 членів групи «За мир і стабільність» з Верховної Ради, які поїхали цілуватися в Державну Думу Росії. Але до такого креативу сусіди поки що не доросли.

 

Все мирно, цивільно і дуже по-російськи
 

22.09.2014