Стамбулу загрожує сильний землетрус

 

Стамбул розташований у зоні активного тектонічного розлому. Хоч уже 250 років місто оминають потужні землетруси, не варто себе заспокоювати, – стверджують американські й турецькі науковці. Згідно з розрахунками вчених, попри низьку сейсмічну активність зустрічний рух плит в районі Стамбула не припинявся. Наростає тектонічна напруга, що не пізніше, як за кілька десятиліть, може обернутися руйнівним землетрусом силою в 7 й вище балів. За кілька секунд земля, ймовірно, зміститься на 3,4 м. Невтішними прогнозами вчені поділилися в журналі «Geophysical Research Letters».

 

 

Анатолійська плита щороку зсувається майже на 25 мм у південно-західному напрямку. Проте один сегмент розлому рухається значно повільніше – всього 10-15 мм у рік. Цей сегмент розташований під Мармуровим морем, неподалік від Принцівських островів, за 8 км на захід від Стамбула. Востаннє потужний землетрус тут траплявся ще 1766 року.

 

 

Коли в зоні тектонічного розлому тривалий час не відбуваєтсья сейсмічної активності, можливі два сценарії. Згідно з одним, дві тектонічні плити в процесі зміщень не зачіпають одна одну. Або ж зіткнення таки відбуваються, проте руйнівними наслідками завершуються не відразу. Проходить немало десятиліть, перш ніж накопичена напруга виливається в вигляді потужного катаклізму.

 

Схоже, обидва сценарії відразу розгортаються на різних ділянках Північно-Анатолійського розлому – однієї з найактивніших  сейсмічних зон на планеті. Розлом проходить на межі Анатолійської і Євразійської плит і простягається на 1 200 км через Північну Туреччину до Егейського моря. За розмірами він майже такий, як розлом Сан-Андреас у Каліфорнії.

 

Американські й турецькі геофізики проаналізували сейсмічну інформацію, отриману від станцій GPS, зібрану за 20 років спостережень за розломом, і встановили: наступний потужний землетрус, що сколихне регіон, імовірно, трапиться в районі «сейсмічної прогалини» під Мармуровим морем, з епіцентром в точці, що на 8 км західніше від Стамбула. (Сейсмічна прогалина – частина активного тектонічного розлому, де колись відбувалися потужні землетруси, проте вже довго панує затишшя). Натомість на західному краї цієї прогалини потужних поштовхів не очікують.

 

«Стамбул – велике місто зі стародавніми будівлями, вони, звичайно, не відповідають сучасним стандартам стійкості, яких дотримуються у Південній Каліфорнії, – розповів Майкл Флойд, дослідник з Массачусетського технологічного інституту. – Як фахівець з вивчення землетрусів можу стверджувати: це проблемна зона з погляду потенційних сейсмічних ризиків».

 

Хоча точно визначити, коли станеться лихо, неможливо, на думку Флойда, землетрус буде потужним – з магнітудою 7, а то й вище балів.

 

«Люди, як правило, хочуть знати час наступного землетрусу з точністю до години, аби вчасно евакуйовуватися. Проте це неможливо передбачити. Ми закликаємо задля безпеки здійснити належні приготування. Розуміючи, яка загроза нависла, можна вжити відповідних заходів. Власне, це єдине, що ми можемо підказати», – повідомив Флойд.

 

За останні десятиліття потужні землетруси, що сколихували землю вздовж Північно-Анатолійського розлому, відбувалися, наче з ефектом доміно: спершу трусило на сході, потім катаклізми поступово рухалися на захід. Останній нищівний землетрус трапився 1999 року в місті Ізмір, що на схід від Стамбула. Перший поштовх тривав менше хвилини, він забрав тисячі життів. Оскільки Стамбул розташований на західному краї розлому, вчені гадають: епіцентр наступного землетрусу буде поблизу мегаполісу.

 

Аби локалізувати місце, де очікують катастрофу, американські й турецькі геофізики за допомогою вимірювань GPS змоделювали рух земної кори вздовж розлому за останні 20 років. Вони використали результати спостережень із майже 100 GPS-станцій: стаціонарних, що постійно діють; тимчасових, що фіксували рух земної поверхні періодично, враховували незначні маркери.

 

«Безперервно відслідковуючи дані, ми можемо дізнатися, як одні частини земної кори рухаються відносно інших. Ми фіксуватимемо переміщення плит у межах розлому; воно відбувається зі швидкістю, з якою ростуть нігті на пальцях», – розповів Флойд.

 

На основі вимірювань науковці підрахували: Анатолійська плита щороку зсувається майже на 25 мм у південно-західному напрямку, проте один її сегмент рухається значно повільніше – всього 10-15 мм впродовж року. Цей сегмент розташований під Мармуровим морем, неподалік від Принцівських островів, за 8 км на Захід від Стамбула. Востаннє потужний землетрус там був ще 1766 року.

 

Флойд з колегами підрахували: сегмент Принцівських островів за майже 250 років повинен був зміститися на 2,4 – 3,4 м, проте цього не відбулося. Натомість там продовжує наростати тектонічна напруга: якщо розлом не витримає і «вибуховий потенціал» виллється у грандіозний землетрус, то за лічені секунди земля може зміститися на 3,4 м.

 

Хоча, на думку Флойда, накопичена напруга може розсіятися серією менших і не таких руйнівних поштовхів. Історичні прецеденти були, але на разі є всі підстави сподіватися на потужний катаклізм. Він може відбутися впродовж наступних кількох десятиліть.

 

«Землетруси – непрогнозовані, вони не підкорюються закономірностям. Багато поколінь може прожити спокійно, не знаючи лиха, проте раптово приходить фатальна подія, що все змінює. Поблизу Стамбула великі землетруси час від часу мають властивість повторюватися. Завжди потрібно бути до них готовими».

 

 

Зреферував Олег КАЧАН

Оригінал за посиланням: http://www.science20.com.

 

 

13.09.2014