Квазімир часів гібридної війни

За кілька десятків років, читаючи шкільні підручники історії, школярі вивихатимуть свідомість, щоб зрозуміти, що ж відбувалося в Україні у 2014 році і ким були окремі громадяни.

 

Перемир'я тижня

 

В залі, в якій не встидався б посидіти і сам Леонід Ілліч Брежнєв, підписали життєво важливу для України «фількіну грамоту». В Мінську зібралася «контактна група», результати засідання якої озвучила офіційний представник чинного голови ОБСЄ з питань вреґулювання ситуації в Україні Хайді Тальявіні:

«Ми щойно підписали протокол з 12 пунктів. Найголовніший з них — негайне припинення вогню сьогодні з 18:00 за мінським часом».

Сказала то європейська пані в п'ятницю.

 

Своєю чергою, президент України Петро Порошенко підтвердив, що на зустрічі в столиці Білорусі підписали попередній протокол до угоди про перемир'я. 

«У Мінську підписали попередній протокол до угоди про припинення вогню. Цей протокол має вступити в силу у п'ятницю», — написав він у своєму Twitter і доручив голові МЗС України Павлові Клімкіну спільно з ОБСЄ забезпечити міжнародний контроль за дотриманням двостороннього режиму припинення вогню.

 

Все культурно і протокольно. Ніхто не сумнівався, що росіяни і місцеві терористи військові дії не припинять, але треба витримувати правила гри, які хоче Європа. Росіяни виправдали покладені на них сподівання і порушили перемир'я майже моментально.

 

Мирилися на Донбасі перший раз у червні поточного року, і це закінчилося сплеском активності бойовиків та появою нових вояків з РФ

 

Якщо ж так хочеться гарно виглядати перед цивілізованим світом, то офіційному Києву варто підключати Amnesty International, де після підписання «перемир'я» констатували: «Докази, якими ми володіємо, вказують на те, що Росія розпалює конфлікт шляхом прямого втручання, а також шляхом підтримки сепаратистів на сході України. Росія має зупинити безперебійний потік озброєння та іншу допомогу сепаратистам, оскільки саме вони вдаються до тяжких порушень прав людини в реґіоні». То і так всі знають, але поки що українці закопали томагавк війни.

 

Кучма тижня

 

Другий президент України Леонід Кучма несподівано випірнув з історичного забуття в згаданому Мінську. Автограф політика, яким колись цікавилася прокуратура, з'явився під протоколом, він давав інтерв'ю і поводився як порядна людина.

 

Можна було б повірити в те, що Кучма перетворився на миротворця, але картину реанімації іміджу екс-президента псувала фізіономія одіозного Віктора Медведчука, який крутився за патроном хвостиком, і нещодавнє одкровення Володимира Путіна. В Селігері він зізнався, що РФ підтримувала Віктора Януковича у 2004 році під час президентської кампанії за порадою чинного тоді президента Леоніда Кучми.

 

Тож будь після таких згадок добропорядним президентом на пенсії

 

  Вельс тижня

 

У Великій Британії відбувся саміт НАТО, де високоповажні учасники сушили голови над тим, що робити над східноукраїнською кризою. В кулуарах говорилося, що хай би непомірно аґресивний Путін якнайглибше загруз в донецькому чорноземі, бо інакше він може зацікавитися Прибалтикою чи Польщею. На людях ж вилилося в запевнення Генерального секретаря НАТО Андерса Фоґ Расмуссена: «Україна може отримувати все найкраще, що потрібно для своєї безпеки, ми звернули увагу на кібербезпеку, питання логістики, спеціальні комунікаційні та командні програми. Також ми будемо допомагати пораненим солдатам. Україна завжди підтримувала НАТО. Тепер настав час, щоб НАТО підтримала Україну в такій важкій ситуації».

 

А ще цей генсек пообіцяв Україні 15 мільйонів доларів

 

Захисник тижня

 

Прем'єр-міністр Арсен Яценюк знову виявився найбільш прихильним до ориґінальних активних дій і запропонував реалізувати проект «Стіна». На засіданні Кабміну було анонсовано, що задля встановлення миру на Донбасі мають бути виконані три основні пункти: припинення вогню, виведення російської армії і бойовиків з території України і відновлення контролю на українсько-російському кордоні.

«Зараз уряд буде розглядати проект облаштування українсько-російського державного кордону, який ми назвали проект "Стіна"», — підкреслив Яценюк.

 

Ініціатива Арсенія Петровича цікава, але запізніла

 

09.09.2014