У Франківську назрівають протести

Бійці батальйону «Прикарпаття» й активні громадяни зібралися 5 вересня під стінами Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Вони вимагають від влади зняти звинувачення з підполковника Віталія Комара. І доки комбата принаймні не звільнять з-під арешту, люди обіцяють з площі не йти.

 

Площа перед Івано-Франківською ОДА. 5 вересня 2014 року

 

Отже, історія 5–го Прикарпатського батальйону набула карколомного продовження. Підозра у дезертирстві, яку чи не одразу озвучило армійське керівництво, вилилася в арешт комбата, підполковника Віталія Комара, який вивів свій підрозділ з оточення під Амвросіївкою і, за попередніми даними, не дочекавшись наказу Генштабу, повіз хлопців у Делятин — місце постійної дислокації. Комбата взяли під варту в Одесі 3 вересня. Попередньо викликала його туди військова прокуратура, що порушила у справі від'їзду «Прикарпаття» з зони АТО кримінальне провадження. Водночас весь офіцерський склад батальйону почергово викликали в Івано-Франківську до військового прокурора для надання свідчень щодо дій їхнього командира.

 

Підполковник Віталій Комар

        

Звістка про арешт підполковника Комара стала "громом серед ясного неба" для особового складу та громади, бо в Івано-Франківську влада та прокуратура запевнили, що підстав для криміналу немає. Але це в Івано-Франківську їх не виявилося, а Приморський районний суд Одеси вирішив інакше і встановив підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці. Це спричинило хвилю обурення.

 

Відомо, що Віталію Комару інкримінують порушення частини 2 статті 402 (непокора), частини 2 статті 404 (опір начальникові або примушення його до порушення службових обов'язків) і частини 3 статті 409 (ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом) КК України.

 

За цими статтями Комару «світить» до 10 років ув'язнення.

 

Після телефонної розмови з чоловіком дружина підполковника Василина Комар розповіла, що комбата зобов'язують засвідчити факт отримання батальйоном 14 БТРів, які потім нібито згоріли у воєнних операціях. «Чоловік на таке згоди не дав», — повідомила вона журналістам.

 

«Наш командир прийняв єдино правильне рішення відступати з позицій. Лише згодом поступила команда Генштабу, але в той час ми вже були в безпечному місці. Зате місцеві жителі нам повідомили, що через 10 хвилин після відправлення територія нашої колишньої дислокації була обстріляна, та так, що каменя на камені не лишилося. Комбат все вірно зробив, і ми його тепер в біді не залишимо», — пояснив «Z» позицію бійців батальйону «Прикарпаття» щодо арешту Комара старший стрілець Остап Р.

        

Старшина батальйону Олександр Чуфіцький повідомив, що за ці два дні, що минули від часу арешту, бійці назбирали по людях 300 тисяч гривень — суму, необхідну для застави їхнього комбата у суді.

 

А вчора, 4 вересня, Коломийська міська рада на своїй позачерговій сесії ухвалила звернення до Президента Петра Порошенка та генерального прокурора Віталія Яреми з вимогою звільнити підполковника Комара з-під арешту.

 

«В умовах, коли московський чобіт топче українську землю, ми, депутати Коломийської міської ради, обурені такими діями правоохоронних органів та вимагаємо негайного звільнення з-під варти командира батальйону і об'єктивного неупередженого розслідування за суттю справи з метою встановлення істини. Такі дії правоохоронних органів загострюють до краю суспільно-політичну ситуацію в області, підривають бойовий дух наших воїнів-добровольців, які готові й далі гідно виконувати свій обов'язок щодо захисту суверенітету України», — йдеться у зверненні.

 

У разі потреби коломийські депутати готові виступити ґарантами і взяти на поруки комбата «Прикарпаття». Інакше громада Коломиї залишає за собою право виходити на акцію громадської непокори.

 

Відомо також, що до Одеси на захист Віталія Комара виїхав народний депутат Андрій Іванчук. До проблеми залучено юристів, які покликані зробити все і визволити комбата.

      

05.09.2014