Законом про амністію АТОвців скористалося 532 особи.

 

Норми закону про амністію в 2016 році, який поширювався зокрема на учасників антитерористичної операції, було застосовано до 532 осіб, станом на 7 грудня 2017 року, тобто на кінцеву дату дії закону.

 

Про це повідомила прес-служба Генеральної прокуратури України.

 

"Завдяки активній позиції військових прокурорів станом на 07.12.2017 року положення закону застосовано до 532 осіб, з них під час підтримання публічного обвинувачення в судах – стосовно 452 осіб, під час здійснення нагляду за виконанням покарань – 80 осіб", – ідеться у повідомленні.

 

У Генпрокуратурі зазначили, що з урахуванням того, що закон про амністію в 2016 році підлягав виконанню протягом трьох місяців з дня набуття чинності (до 7 грудня 2017 року), Міністерство юстиції України, Міністерство оборони України, підсудних (засуджених) та їхніх захисників, законних представників було зорієнтовано на необхідність звернення до суду з відповідними клопотаннями та поданнями з метою захисту прав та інтересів осіб, що підпадають під дію закону, а суди – на оперативний розгляд справ зазначеної категорії, щоб права жодної людини не були порушені.

 

"Прокурори, що здійснюють нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, орієнтувались на здійснення нагляду за реалізацією положень Закону України "Про амністію у 2016 році" в піднаглядних органах та установах", – зазначено у повідомленні.

 

Як нагадує аґенція "Інтерфакс-Україна", Верховна Рада 22 грудня 2016 року підтримала законопроект №4255 "Про амністію в 2016 році" з урахуванням пропозицій Президента України.

 

Закон набув чинності 7 вересня 2017 року і діяв до 7 грудня.

 

Згідно з інформацією військових прокурорів, за формальними ознаками під дію закону підпадали 1722 особи – учасники АТО, серед котрих 1195 мають статус учасника бойових дій.

 

04.01.2018