Алгоритм революції

Може, цей текст допоможе комусь краще зрозуміти, що зараз відбувається в Україні. Хоча про Україну в ньому ні слова.

 

 

Загальновідомо, що усі революції відбуваються за однаковим сценарієм.

 

Матричною формою заведено вважати Велику Французьку революцію.

 

Однак, оскільки у нас краще знають історію Російської революції 1917 року, проілюструємо на цьому прикладі.

 

Отже.

 

1. Внаслідок лютневої революції 1917 р. в Росії необмежена корумпована й некомпетентна влада була повалена і країну очолили помірковані праві партії кадетів та октябристів. Вони зберігали вірність західним союзникам. А виконавчу владу здійснював Тимчасовий уряд, сформований депутатами Державної Думи на період до проведення Установчих зборів. Він мав утримати економіку від падіння, провести непопулярні реформи – і піти геть. Тобто сьогодні ми називаємо такий уряд «урядом камікадзе».

 

2. Економічна ситуація погіршувалася і щораз більшого поширення в суспільстві здобували ліві ідеї про підтримку соціально незахищених прошарків населення. Влада стала переходити до поміркованих соціалістів (правих есерів і меншовиків), які, спираючись на громадських активістів та солдатів, почали створювати альтернативні органи влади – Ради народних і солдатських депутатів.

 

3. Помірковані соціалісти були європейцями, прихильниками західного вектора розвитку і т. ін., вони орієнтувалися на будівництво республіки з демократичним політичним режимом. Однак посилення інфляції, чимраз більше безробіття, складне становище на фронті, перебої з продуктами харчування посилювали напруженість і нестабільність у суспільстві.

 

4. За тих умов швидко стали набувати ваги ліві радикали в особі «Лівого сектору» – більшовики та ліві есери, які вдаються до знавіснілого популізму і, спираючись переважно на солдатів, восени 1917 р. отримують владу в Петроградській Раді. Однак в руках правих есерів і меншовиків залишається Тимчасовий уряд і підготовка виборів до Установчих зборів.

 

5. Далі історія відома. 25 жовтня Ленін і Троцький здійснили збройний переворот, в листопаді зазнали нищівної поразки на виборах до Установчих зборів. Але не засмутилися, і  в січні 1918 року розігнали Установчі збори, встановивши в країні режим терору.

 

14.08.2014