«Ми бачимо агресивну і націоналістичну Росію» – президент Болгарії

Чути з вуст болгарських політиків, а тим більше президента пасажі про «агресивну і націоналістичну Росію» доволі незвично. Досі вважалося, що Софія є проросійською, а отже «слабкою ланкою» в «антипутінському фронті».

 

 

Адже попри те, що Болгарія є повноправним членом Європейської Унії та НАТО, вона завжди підтримувала добрі взаємини з Росією. Тож ніхто не дивувався тому, що болгарські очільники лобіювали російський проект газогону «Південний потік». Зрештою цей проект давав серйозні прибутки й самій Болгарії.

 

І тут такі антиросійські філіппіки лідера болгарської держави Росена Плевнелієва: «Сьогодні ми бачимо одну агресивну і націоналістичну Росію». Ці слова президента пролунали під час його відвідин старовинного болгарського міста Пловдива, де він дав інтерв’ю телеканалу БТВ.

 

Досі європейським політикам язик якось не повертався промовити правду про агресивні наміри Росії, а Плевнелієв зумів сміливо промовити, що саме Кремль явно продовжує зазіхати «на територіальну цілісність такої європейської держави, як Україна».

 

Таким чином він ще й зайвий раз нагадав своїм колегам з ЄУ, що Україна – не чужа й далека держава, що вона належить до європейського кола, і вже хоча б тому заслуговує на розуміння, захист і допомогу. Адже те, що відбувається нині на її території, на переконання Плевнелієва «не має аналогів у сучасній історії».


Пояснюючи свої думки щодо ситуації на сході України, болгарський президент рішуче спростував всі ті нав’язані російською й проросійською пресою шаблони щодо конфлікту в Донбасі. «Я б не назвав людей, які воюють в Донбасі та Донецьку ополченцями – це сепаратисти, люди, що використовують, я б сказав, на жаль, і терористичні методи проти мирного населення», – переконливо заявив він.


Враховуючи описану ситуацію, Європа, на переконання Плевнелієва, мала б нарешті усвідомити, що «сьогодні вона потребує сильного голосу, ясної позиції». «Європа повинна з повною рішучістю і єдністю зупинити ескалацію конфлікту в Україні», – закликав лідер Болгарії.

 

Болгарський президент пояснив,  чим загрожує Європі байдужість щодо подій в Україні: «Європа зі своїм гуманізмом і демократичним розвитком є прикладом для всього світу, а особливо для східної частини континенту. І саме цьому загрожує «українська криза», оскільки йдеться не лише про Україну, а й про виживання ЄУ. Якщо сьогодні ми відступимо, наша Унія не тільки буде дестабілізованою, а й делегітимізованою як демократична модель в очах усіх, хто мріє до неї долучитися».

 

Зрозуміло, що в Болгарії є доволі й проросійських політиків. Тих, котрі під час візиту до Софії міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, присвяченого реанімації «Південного птоку», зустрічали його з плакатами «Братська перемога».

 

Один з них – лідер лівацького руху «Атака» Волен Сидеров. Він зразу ж після трансляції інтерв’ю назвав президента «маріонеткою Вашингтона», його висловлювання «неприпустимими», а поведінку «вкрай інфантильною і неадекватною».


 

«Це доводить, що пан Плевнелієв залежна фігура, він думає і діє не як нормальний і гідний глава держави. Категорично неприпустимими є такі висловлювання зараз, коли ще нез’ясовані всі події з малайзійським літаком, коли ще розслідування не почалося в повному обсязі, а міжнародні слідчі органи ще не допущені українською владою до місця подій», – заявив Сидеров

 

Проте попри високу активність і «медійність» Сидерова та його «Атаки», серйозним політиком його навряд чи можна назвати. За українською аналгією можна сказати, що це такий собі «Правий сектор» навпаки. А ніхто з так би мовити парламентських політиків не висловив якихось претензій президенту. І це не може не тішити.

 

 Зрозуміло, що українофільство та критична налаштованість до Росії у болгарського президента не виникли раптово. Без сумніву, провідну роль у цьому зіграла трагедія з малайзійським авіалайнером. Але не тільки. Ще напередодні аварії Плевнелієв висловлював обурення діями Кремля, зокрема поведінкою російських Військово-повітряних сил у Чорному морі.

 

Нагадаємо, що в чорноморській акваторії зараз відбуваються навчання НАТО, зокрема й за участі болгарських бойових кораблів. Російські ж літаки, намагаючись зірвати натовські маневри, постійно влаштовують провокації у зоні їхнього проведення.

 

Міністр оборони Болгарії Ангел Найдьонов повідомляв, що протягом декількох останніх місяців було близько 30 випадків, коли болгарські винищувачі перебували у високому ступені бойової готовності. За його словами, хоч російські літаки й не порушували болгарський повітряний простір, проте їхні польоти поблизу кордону викликали реакцію з боку Центру повітряного суверенітету НАТО, який віддавав розпорядження про дії болгарських ВВС.

 

Президент Росен Плевнелієв нарікав, що «Росія навмисне провокує позачергові вильоти бойової авіації» Болгарії. «За минулий рік болгарські літаки вилітали по тривозі стільки разів, скільки вони налітали за останні 20 років. Якщо торік було 2-3 позачергових вильоти, то зараз вони вилітають по 2-3 рази на тиждень», – розповів президент.

 

Що ж, вимальовується чітка тенденція, коли Москва через власні агресивні й чимраз брутальніші дії позбувається своїх останніх прихильників.

22.07.2014