Гібридна війна. Новий епізод

Здавалося б, на зачумленому сепаратизмом і «рускім міром» Донбасі нічого страшнішого, ніж розстріл терористами житлових кварталів з мінометів, вже не буде. Трагедія з «Боїнґом-777» продемонструвала, що все може бути ще гірше.

 

Трагедія тижня

 

Версія мусить бути одна і однозначна. Летів літак з майже трьома сотнями людей, із землі в нього влучили ракетою, зробили це ті, що дуже хочуть сісти за стіл переговорів, а тим часом ставлять міни-розтяжки, підривають шляхи і провадять іншу «миротворчу діяльність».

 

Видно, в Росії стало дуже трудно з розумними людьми, а може, на український схід заслали скінчених імбецилів, але факт залишається фактом: спочатку польовий командир терористів радісно звітує начальству, що збили український «борт», потім вже з мандражем каже, що ліквідовано цивільний літак. Коли на місце катастрофи прибули фахівці ДСНС, терористи погрожували їм, як писав Бабель, «приязними бравнінґами» і  не криючись порпалися в багажі розтерзаного «Боїнґа».

 

Гарну машину знищили покидьки, а про 298 жертв на їхньому конті й казати не треба

 

Правдоруб тижня

 

У статусі «людина на своєму місці» далі перебуває прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. На барикадах його інтеліґентна оправа окулярів і фраза «Куля в лоба» спричинили когнітивний дисонанс з усім, що відбувалося на Майдані й довкола нього. А в Кабміні Арсеній Петрович поки що працює вельми незле, і на тижні зробив кілька заяв, які б мали зробити з нього трошки героя.

 

По-перше, «...Нам необхідно готуватися до того, що у нас буде практично повне обмеження торгівлі з Росією в двосторонньому форматі», — оголосив Яценюк. Якщо Росія закриє для України свій ринок, то експорт української продукції знизиться на 5 млрд. доларів, додав прем'єр, а за підрахунками експертів, у разі припинення торгівлі з Україною Росія позбудеться до 5,8 млрд. доларів, або 1,1% свого експорту. Другу ініціативу прем'єра озвучив міністр Кабінету Міністрів України Остап Семерак: «Прем'єр дав доручення уряду підготувати проект нового "плану Маршалла" для України. Ми повинні презентувати план для України на великій донорській конференції... Як ми пам'ятаємо, такий "план Маршалла" був прийнятий після Другої світової війни для відновлення Європи. Такий план тепер потрібен Україні».

 

Прем'єр, як і пасує чиновнику такого масштабу, оперував матеріальним, тобто цифрами, які можна буде перевірити, а Росію називав державою-ворогом. Подивимося згодом, що з того вийде.

 

В сучасній вертикалі влади Яценюк виглядає повноцінним «яструбом»

 

Епідемія тижня

 

В Україні з'явилася нова напасть, яка не передається повітряно-крапельним шляхом, тому поки що феномен брехливих повідомлень про замінування чогось важливого і велелюдного цікавить насамперед правоохоронців.

 

Псевдозамінування стали звичними на столичному двірці. Зловмисники, яких, переважно, після того ловлять і карають, пояснюють свої дії хто як: п'яний був, не встигав на поїзд; посперечався з друзями; хотів подивитися, як міліція працює.

 

Цього тижня вокзал у Києві «мінували» тільки раз. Зате «пощастило» кільком торговельним центрам, станції метро «Петрівка» і навіть Генерельній прокуратурі. Найбільший резонанс мало «мінування» телеканалу «Інтер» і «5 каналу». З каналом Президента вийшло цікаво, бо 16 липня міліціянти відзвітувалися, що затримали чоловіка за підозрою в неправдивому мінуванні «5 каналу». Встановлено, що затриманий відбуває лікування в Київській міській психіатричній лікарні ім. Павлова, куди його й доправили після спілкування з міліцією. Але після того телеканал «мінували» ще тричі. Неприємна тенденція.

 

Не варто думати, що епідемію монополізувала столиця. У Львові «мінували» кафе, у Харкові — станцію метро «Завод імені Малишева».

 

Найбільше, що може загрожувати неадекватам, — три роки за ґратами за ч. 1 ст. 259 КК (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності). Найменше — штраф, що дорівнює 50 неоподаткованим мінімумам.

 

У такі моменти задумуєшся про впровадження суду Лінча над окремо взятим девіантом

 

Атентат тижня

 

Виявилося, що міністрам в нас живеться неспокійно. Як стало відомо, шефа МВС Арсена Авакова хотіли вбити, коли він був на Донбасі. Його радник Зорян Шкіряк мінімально дав світла на подію: «7–9 липня, під час перебування (Авакова — Ред.) в зоні АТО, російські терористи готували замах на вбивство керівника МВС України. Замовником і організатором цього злочину був безпосередньо диверсант Ігор Безлєр». Таке він розповів на брифінґу в четвер у Києві. 

 

Не минулося в справі Авакова знову ж таки без Москви (навіть попри те, що Безлєр-Бєс родом з РФ). Басманний суд того міста присудив заочний арешт міністра. «Прицепом» росіяни «арештували» й намісника-олігарха Ігоря Коломойського. І таких ідіотизмів з Москви вистачає, хай би тільки ними і обмежилися.

 

Нашим міністрам охорона доречна і біля дверей Верховної Ради

 

21.07.2014