Війна на крамничних полицях. Галичани програють

Війна з Росією триває і в Галичині. Наразі має вигляд споживацького бойкоту всього, що вироблено на теренах східного сусіда. Щоправда, товари і послуги, забрендовані російським капіталом, іґнорують далеко не всі — лише найсвідоміші. Оглядачі констатують: «Цю війну ми програємо».

 

Львівську акцію, покликану зупинити традиційний тут щорічний фестиваль Alfa-Jazz  (титульний спонсор події — банк, що входить до однієї з найбільших промислово-фінансових груп Росії), навіть самі львів'яни сприйняли неоднозначно. Тож місцеві активісти руху проти російського вирішили трохи перепочити. Зі слів одного з них, Олега Радика, після дуже емоційних подій довкола фестивалю вирішено взяти паузу. Але вже незабаром плануються акції проти банків з російським капіталом. Радик каже, що з цього приводу є пропозиції щодо аґресивніших дій — тернопільські події, вочевидь, надихають.

 

Нагадаємо, що 16 червня в Тернополі вхід до тамтешньої філії «Сбербанку Росії» заблокували бетонною плитою, принесли молот і балончики з фарбою, якою обмалювали фасад установи написами «Рашисти», «Путін — х*йло», «Вбивці». Деякі пікетники вийшли з плакатами «Не годуй армію окупанта!», «Не купуй російських товарів».

 

Тернопіль, 16 червня 2014 року

 

За діями пікетників спостерігали місцеві правоохоронці, але перешкод не чинили. За інформацією прес-служби «Самооборони Майдану», банк фінансує терористів на сході. Тому він не має працювати. Закритися вимагали від керівництва двох тернопільських відділень «Сбербанку». «Їм дали час для роздумів до 15 червня. Але вони звернення проіґнорували… Відтак активісти "Самооборони Майдану", ГО "Автомайдан Тернопіль" та ГО "Майдан Тернопіль" перейшли до більш радикальних дій», — пояснюють активісти.

 

Працівники філій розгублено запевняли, що не можуть вирішувати долю роботи установ, бо «не ми тут головні». Вже за кілька днів фасади будівель відмили, і сліду від бойкоту й фарби на відділеннях «Сбербанку» не залишилося.

 

 

Натомість у Франківську, де того самого дня (16 червня) також відбулося пікетування відділень російського банку, все минуло більш-менш цивілізовано й мирно. Акцію провадили активісти надвірнянської Самооборони. Вони звернулися до керівників цих відділень з вимогою припинити фінансування сепаратистів і терористів на сході. Клієнтів банку закликали відмовитися від його послуг. Самооборонці попередили, що надалі будуть блокувати роботу банку.

 

«Банк окупанта» — такі наліпки відтепер зустрічають відвідувачів філій «Сбербанку» на Івано-Франківщині. До речі, про наліпки: їх виготовляють і поширюють активісти Львова. Як запевняє Олег Радик, «відзнаки» ширяться всією Україною, включно з Донбасом. Загалом наліпку «Банк окупанта» надруковано наразі (від початку акції бойкоту товарів і компаній, власниками яких є російський чи проросійський капітал) 850-тисячним накладом.

 

Воюють львівські активісти і проти сірників із зображенням «колорадських стрічок», які продають у місцевих супермаркетах. Зняти такий товар з полиць вже не раз «просили» керівництво мережі «Арсен». Наступного тижня простежать, чи «прохання» виконано.

 

Наліпок мало. Придаються трафарети

 

 

Але найбільше емоцій серед споживачів, каже Олег Радик, збудила акція з виливання у центральну міську каналізацію російської горілки.

Втім продавці продукту взялися хитрувати. Принаймні деякі. Тернопільський політолог Ігор Качмарський (він почав відстежувати й аналізувати ефективність бойкоту російських товарів і послуг) розповів «Z», що торгівці рятуються від антипропаґанди російського в дуже несумлінний спосіб: переклеюють і підробляють штрих-коди. Наприклад, на горілці, виробленій у Російській Федерації, місцеві крамниці наклеювали коди «482» поверх «460». На інших товарах, вироблених у Росії, переклеювали коди на польські або німецькі.

 

Львівське виливання горілки в каналізацію привернуло увагу громади

  

 

«Супермаркети переклеїли штрих-коди на російських товарах на європейські або ж неіснуючі. Пишуть виробника дуже дрібним шрифтом. Особливо "Новус" "старається", правда, на російських товарах уже не пишуть, що то Україна. Просто нічого не пишуть. Тільки "Універсам" Петра Ландяка (депутат Тернопільської міської ради — "Z") маркує російські товари. Загалом люди, які свідомі, бойкотують. Решті — а це більшість — по барабану. У районах взагалі проблематично», — ділиться своїми спостереженнями експерт.

 

На заправках «ОККО», зазначає політолог, продавали багато російських товарів: «Щоби не втрачати прибутки від бойкоту, вони підробляють штрих-коди. На фотографії — жуйка з Росії. На етикетці перед кодом 461 домалювали чотири нулі». І додає: «Будівельні матеріали "Епіцентр" масово дурить клієнтів з країною походження товару. На етикетках пише "Україна", а код — китайський. Багато товарів з кодом 22. Такого немає в міжнародній класифікації! Багато знайдено товарів від окупантів із Росії. Більшість маскується під латинськими назвами».

 

 

«Витратив годину часу в супермаркеті "Сільпо" на тему окупаційних товарів і продуктів. Що я вам скажу. Так виглядає, що війну ми програли. По деяких позиціях — до 50 відсотків "Made in Russia". Викладено на кращих позиціях, багато по акції. Народ бере активно, не заморочується. Багато марок ніби іноземні, не здогадаєшся. Є торгові марки з асортиментом різних країн. 50 відсотків від Путіна, решта — Україна, Румунія і т. д. Треба уважно дивитися. Часто на табличці пише одну країну, а код — 460», — розповідає Ігор Качмарський.

 

У районних центрах Тернопільщини з бойкотом товарів російських виробників ситуація ще складніша. Увагу активістів громадських організацій «відтягнули» на кадрові призначення в органи виконавчої, судової влади і силових структур.

 

А у Франківську особливим способом відмови від російської продукції є іґнорування російських радіостанцій, які й досі залишаються дуже популярними у місцевих маршрутках. Там навіть виникла ініціатива звернутися до влади й асоціацій перевізників з вимогою ретельно перевіряти громадський автотранспорт на предмет сприяння російській культурній окупації й поширювати серед водіїв український пісенний контент.

 

21.06.2014