Галичани боронять своїх солдат

 

9 червня громадські активісти та матері місцевих призовників ще з ночі блокували військову частину А-1807 в Делятині, де дислокується 5-й батальйон територіальної оборони Івано-Франківської області. За попередніми даними, саме нині 423 бійці мали вирушити на схід країни. Але громада каже, що то злочин відправляти бійців без касок і бронежилетів у місця воєнних дій і грудьми стає боронити своїх солдатів.

 

 

Незважаючи на те, що обласний бюджет перерахував 2,5 млн. грн. на спеціальний рахунок Міністерства оборони, очікуваної підтримки прикарпатці не отримали. Коли представники Координаційної ради Івано-Франківщини днями відвідали частину, були вражені відсутністю елементарних побутових вигод для солдатів. «Відсутня сушилка, побутові кімнати, на 200 солдатів три умивальники, два унітази. Лазня може обслужити 10 осіб за дві години», – описує побут вояків громадський активіст Олександр Сінькевич. Що ж до одностроїв, то вони розлазяться після першого прання. Те ж стосується і черевиків, у яких після перших тренувань на полігоні почали відпадати підошви. Білизну нашим бійцям запропонували не аби яку, а … нейлонову. І весь цей «шик» радять підв’зувати паском довжиною 80 см. Зрештою, такі модельні форми солдатам нажити не складає проблем: дієта гарантує осину талію.

 

У неділю (8 червня) Рада оборони області прийняла звернення до Президента України та начальника Генерального штабу ЗСУ про те, що 5-й батальйон територіальної оборони Івано-Франківської області не поїде на південний схід країни для виконання бойового завдання без повної комплектації.

 

«Ми не готові піти на такий крок до того часу, поки солдати не будуть укомплектовані бронежилетами та касками. Ми не маємо права відправляти наших хлопців з незахищеними грудьми на поле бою. Це призведе до втрат в особовому складі", – заявив голова ОДА, він же голова Ради оборони області Андрій Троценко.

 

Також учора ухвалили рішення виділити 50 тисяч гривень на додаткові медичні засоби. До того ж військовим потрібно три тепловізори і 200 «розгрузок». Рада оборони області зобов’язалася закупити їх уже найближчим часом.

 

«Як можна два місяці не спромогтися забезпечити армію бронежилетами та кевларовоми касками, якщо світовий ринок переповнений ними?

 

Чому Міністерство оборони, Генеральний штаб і "Укрспецекспорт" досі не закупили потрібну кількість цих першочергових елементів індивідуального захисту бійця?

 

Чому, маючи вдосталь грошей, відповідальні служби не розмістили замовлення у Європі, Китаї, Туреччині і НЕ привезли протягом 2-3 діб каски і броню?

 

Чому вони титанічні зусилля покладають на закупівлю цієї продукції лише в Україні, в якій виробництво їх відсутнє? Чи НЕ для того, аби було ЩО і ЯК "розпиляти" та "відмити"?

 

Ну як інакше це все пояснити, що на передовій вже перебувають два місяці і далі продовжують прибувати на передову наші хлопці без кевларових касок і броників 4-6 класу захисту, при наявності грошей?!

 

Хто за це все відповість?» – обурюється депутат Івано-Франківської обласної ради Юрій Романюк, який в числі перших забив на сполох про плачевний стан Прикарпатського батальйону.

 

Щойно стало відомо про скасування наказу начальника Генерального Штабу ЗСУ про відправку батальйону "Прикарпаття" на Схід, в розпорядження командування сектору АТО в районі міста Слов'янська для виконання бойових завдань.

 

Батальйон залишається в межах своєї постійної дислокації в селищі Делятин. Питання забезпечення Прикарпатського батальйону розглядатимуть на засіданні Уряду у вівторок, 10 травня.

 

Місцева громадськість на цьому не зупиниться і вимагає притягнення до відповідальності тих, хто зловживає «оборонними» коштами. Особливі претензії до Івано-Франківського військового комісаріату.

 

 

09.06.2014