А комусь просто хочеться нової Конституції

В Одесі-мамі сильно поставили на місце сепаратистів, а Геннадій Кернес пережив замах на себе. Були події і без крові, але також неприємні.

 

Одеса тижня

 

Не треба жартувати з такими, і пам'ятаймо досвід Бєні

 

В «перлині біля моря» щось подібне траплялося останній раз у вільному викладі Ісаака Бабеля, який писав про бандитів Бєні Кріка, що вирізали трошки білоґвардійців. В новому столітті все так само нелогічно і трагічно. Будуть ще довго експлуатувати вічну дитячу проблему «хто перший почав?», але за гарячими слідами вже зрозуміло, що чинними правоохоронними органами мали б зайнятися компетентні правоохоронні органи. І не тільки в Одесі, і якомога швидше. В Одесі абсолютна макабра з міліціянтами просто вигулькнула надто опукло — дуже вже позірно прикривали щитами невідомих з Куликового поля (там жили сепаратисти) і стояли поруч з якимись стрільцями, хоча б мали стояти на тих стрільцях.

 

Потім виявилося, що затриманих за події, в яких загинуло 46 осіб, відпустили — прокуратура киває в цьому потуранні злочинцям на міліцію, міліція на прокуратуру. Може, колись то стало б за підставу для анекдоту, але зараз одеському гумору заважають мертві тіла.

 

Одеса. 2 травня 2014 року

 

Атентат тижня

 

Харків'янам «щастить» на дивні замахи. Колись це була смерть на полюванні Євгена Кушнарьова, який вкрай невчасно вирішив постріляти вовків і будувати самостійну політичну кар'єру, тепер черга дійшла до мера Харкова Геннадія Кернеса. Мало кому симпатичний Геннадій Адольфович був підстрелений під час фізичних вправ, які він любить виконувати в обідню пору. Міського голову швидко оперували, швидко відправили в Ізраїль, де оперували ще раз. І коментували цю драму для окремо взятої людини та її родичів так само оперативно. Заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий, розповідаючи про перебіг розслідування замаху на Кернеса, дуже швидко дійшов висновку: «Одна з основних версій — реакція сепаратистськи налаштованих осіб на останні події, які відбулися в Харкові». І нагадав, що 27 квітня міліціянти Харкова затримали 13 радикально налаштованих громадян, у яких було вилучено небезпечні предмети: ящик з «коктейлями Молотова», маски, кийки, вибухові пакети та цвяхи.

 

«Постріл у Кернеса є першим серед запланованих терактів проти неслухняних Москві лідерів громадської думки», — то вже ділився своїми думками лідер «Третьої Української Республіки» Юрій Луценко. І правильно каже, але де стрілець?

 

Поки відомі люди шукали відповідь на традиційне питання «qui prodest», Кернеса підрихтували в Ізраїлі  

 

Гроші тижня

 

Міжнародний валютний фонд дасть гроші на порятунок українській економіці. В цьому мало хто сумнівався. Гроші з цивілізованого світу підуть на те, аби Україна погасила борг перед «Газпромом». Щоправда, російський монополіст сам не знає, скільки ми йому винні, і ледь не щодня крутить мільярдними цифрами, як циган сонцем.

 

Ще гірше, що МВФ у своєму рапорті попередив: «Якщо уряд (України — Ред.) втратить ефективний контроль над сходом країни, то програму буде переглянуто... Конфлікт може зменшити доходи бюджету і серйозно нашкодити інвестиційним перспективам».

 

Про гроші, вивезені Віктором Януковичем вантажівками, говорили нібито адекватні люди, а тих грошей було набагато більше, ніж «емвеефівських».

 

Для простих смертних допомога МВФ насамперед виллється в підвищенні комірного

 

Реформатор тижня

 

Про допомогу МВФ багато розповідає прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Крім того, він ще й виступає з ініціативами, які до фінансів не мають відношення. Ініціативи Арсенія Петрович досить несподівані. По-перше, до 25 травня, дня виборів президента, Яценюк закликає узгодити текст нової редакції Конституції. По-друге, провести тої неділі разом з виборами і якесь поки що геть незрозуміле загальнонаціональне опитування.

 

Хай вже проводять опитування, але Конституцію рухати таким швидкісним способом, здається, негарно.

 

Прем'єр забув, що то, що скоро робиться, — сліпе родиться

 

05.05.2014