«Насувається російський солдат. Любить красти, ґвалтувати і вбивати».

Західний світ є світом без ворогів. Більше боїться мати ворога, ніж самого ворога. Тому безпомічний щодо російськогоо чобота – говорить в розмові з порталом wPolityce.pl відомий французький історик і совєтолог Ален Безансон.

 

– Кремль зібрав десятки тисяч солдатів на кордоні з Україною. Європу охопив страх. Прем'єр Дональд Туск домагається фізичної присутності НАТО в Польщі. Чи Росія нам загрожує?

 

– Небезпека реальна. Для Польщі, Балтії, а також Молдови. Оскільки на території Європи немає значних збройних сил. Французькі солдати є в Африці, британські є в себе. Решта носиться по зарубіжних місіях. І нема кому захищати зовнішні кордони Європи. А чому так є? Бо останні 50 років жили-сьмо в Європі Жана Моне, в Європі раціональних політичних і економічних відносин. У Європі, яка не має супротивників, не має ворогів. Всі є партнерами. А тут нагло з горизонту насувається російський солдат. І російський солдат є справжнім солдатом. Не як європейці, котрі няньчать дітей і помагають пані вийти з автомобіля. Російський солдат любить воювати, красти, ґвалтувати і вбивати. Європа, отож, є наляканою. І важко дивуватися їй. З цим ворогом може собі не порадити.

 

– Що та налякана Європа повинна зробити? Стягнути кавалерію у вигляді американців – за умови, що вони захочуть прийти нам на порятунок?

 

– Варто Сполученим Штатам нагадати, що існує Північноатлантичний Союз і Вашингтонський договір, який говорить про захист атакованої держави всіма членами НАТО. Це є особливо важливим для Балтії, бо якщо Путін захоче піти далі, ніж Україна, то, на мою думку, в першу чергу заатакує Латвію. Бо в Латвії є велика російська меншина, близько 35% мешканців. Литовці надто злучені, злютовані яко суспільство, там нема такої великої російської спільноти. Та й Естонія є радше гомогенною країною. У випадку Латвії росіяни можуть ужити арґумент, що російська меншина є під загрозою, і поспішити їй з "братерською допомогою". Це добра, стара російська метода, віками застосовувана. А хто на Заході вмиратиме задля Латвії? Вже тепер уявляю собі реакцію західних політиків різної масті. Не будемо ж ризикувати війною задля Латвії! Європа має за собою дві нищівні війни і не має жодного бажання чергової, яка може виявитися набагато гіршою, ніж попередня.

 

– Поки що Росія може ввійти на східну Україну. Що буде, як здецидується на це?

 

– Цього не знаємо. Росія може ввійти на схід Україна, видерти їй Харків і Донецьк. Може також зосередитися на Молдавії й анексувати Придністров'я. Може зробити, що хоче, бо західний світ є світом без ворогів. Більше боїться мати ворога, ніж самого ворога. Безпомічний на російський чобіт. Тому, незважаючи на цей чобіт, вдає, що Росія не є його противником. Замість воювати з нею – воліє з нею неґоціювати. То не пророчить добра на майбутнє. Якби НАТО хотіла прореаґувати, то вже давно би це зробила.

 

– Це дуже песимістичний прогноз. Немає жодної надії? На зміну настанови Заходу, на пробудження?

 

– Завжди можна помолитися до Ченстоховської Матір Божої.



Розмовляла Алєксандра Рибінська

 


Alain Besançon:
„Na horyzoncie nadciąga rosyjski sołdat. Lubi kraść, gwałcić i zabijać. Z tym wrogiem Europa może sobie nie poradzić”
wpolityce.pl, 3.04.2014
Переклад О.Д.

 

 

 

08.04.2014