Старт виборів в ритмі бігунки в країні в стані війни

Президентська кампанія цього року буде найцікавішою за весь час існування країни. І горе тим, які думають, що куплять поп-корн, бо в гіршому разі мають шанс бути схруманими після тої смаженої кукурудзи.

 

Кандидати тижня

 

Останньої ночі першого весняного місяця завершився прийом заявок на бажання стати новим президентом України. Вперше в процесі беруть участь стільки людей і так само вперше продовжити свій термін на найвищій посаді не хоче чинний президент.

 

З кандидатами цього разу — таки і до вибору, і до кольору. Найсмішніше, напевно, виглядає Партія реґіонів, яка посунула на Банкову Михайла Добкіна. «Реґіонали» виявилися справжніми опозиціонерами, і з їхніх лав Михайлові Марковичу складатимуть конкуренцію Сергій Тігіпко, Юрій Бойко та Олег Царьов. Перший і другий вважають себе політиками, а Юрій Анатолійович принаймні до 25 травня не перейматиметься походами в прокуратуру, де з ним із зацікавленням поговорили б от хоч би й про одіозні «вишки». З тої самої когорти не має куди подіти два з половиною мільйони завжди замріяна Наталя Королевська.

 

Цікаво, чим ще може здивувати лідер комуністів Петро Порошенко, якому навіть нове одруження до колишніх досягнень не допомагає.

 

Приємно здивував Віталій Кличко, який «вдовольнився» боротьбою за посаду київського міського голови (вибори також відбудуться 25 травня).

 

А вже тепер у фінал сватають звільнену від всіх кримінальних гріхів Юлію Тимошенко і Петра Порошенка. Він, до речі, є лідером партії «Солідарність» і може себе уявити Лехом Валенсою, який колись став президентом дружньої країни. Про стосунки Юлії Володимирівни і Петра Олексійовича й без того всі знають, але можна прогнозувати, що протягом найближчих неповних двох місяців український фольклор матиме чим поповнитися, споглядаючи за перегонами фаворитів. Можна ґарантувати, що лексика там буде приблизно така сама, яку використовують під час заїздів на іподромах.

 

Приміщення Центральної виборчої комісії для країни перетвориться на конкурента телешоу

 

Реформи тижня

 

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк таки пробив у Верховній Раді ухвалення законопроекту з епічною назвою «Про запобігання фінансової катастрофи». Заходи щодо протидії економічній катастрофі та секвестру держбюджету дозволять, на думку прем'єра, отримати фінансову допомогу, яка потрібна для порятунку країни від дефолту, бо загального обсягу фіскального дефіциту в Україні Яценюк нарахував аж 289 млрд. грн.


В Уряді вже анонсували «затягування пасків» й очікування допомоги з Заходу. В допомогу від Міжнародного валютного фонду хочеться вірити (кажуть про 13–14 млрд. грн.), а в «пасках» варто вже робити зайві дзюрки.
 

До жінок проблема «пасків» також стосуватиметься

 

Фантом тижня

 

Віктор Янукович остаточно перетворився на казкового героя, про якого, можливо, колись говоритимуть навіть без матюків. Цього разу Віктор Федорович не засмічував інформаційний простір в телевізорі, а написав звернення для краян, яке росіяни шустро розповсюдили. От вам і леґенда про невидимого хохла, який дає вказівки кацапам. Але на історичній батьківщині в Януковича не все казково. З'їзд Партії реґіонів його виключив зі своїх хитких лав, а заклики Віктора Федоровича провести в Україні місцеві референдуми прокоментував навіть харківський мер Геннадій Кернес і навіть так, що ніхто не сміявся. «Якщо Віктор Янукович робить заяву: чим гірше, тим краще; то я виступаю за те, щоб припинити протистояння і дати можливість відродитися країні», — сказав Геннадій Адольфович, а любителі поп-корну можуть чекати наступної серії «Кіна про Януковича»

 

На іконах колишнього президента вже малювали, тепер настав час до чогось ще поважнішого

 

Башибузуки тижня

 

В часи, коли Звіад Гамсахурдіа захищав своє президентське крісло в Тбілісі, а Едуард Шеварнадзе гострив на нього зуби, в пригоді стали «Мхедріоні» (в перекладі — вершники). Хлопи згадали про пращурів, які воювали з турками, персами та між собою, взяли зброю — і Шеварнадзе став президентом, а «вершників» перейменували в Корпус рятувальників.

Озброєні грузини новою назвою не переймалися і вирішили, що саме вони і є влада. Хлопці качали права, але після того, як кількох застрелили, а лідера Джабу Іоселіані посадили до в'язниці, все те стало історією.

 

От, власне, і все. Нема нічого нового під Місяцем. Про «Правий сектор» після грузинської епопеї можна сказати лише те, що в перший день старту президентської кампанії (лідер ПС Дмитро Ярош бере участь в процесі) член організації вчинив стрілянину на Хрещатику. Щоправда,то вже був зовсім інший тиждень.

 

А фактично з'явилися вони лише завдяки Євромайдану

 

01.04.2014