Паніка, яка охопила адептів Януковича в перші дні перемоги Майдану, минула. Реґіонали просто на очах повертаються до старої риторики, не надто переймаючись, що теми, які вони зараз експлуатують, просто таки вибухонебезпечні. Що стоїть за поведінкою ПР, яка подекуди очевидно ретранслює позицію Кремля, «Z» попросив прокоментувати українських експертів — Володимира Фесенка та Євгена Жеребецького.

 

 

Володимир ФЕСЕНКО:

 

НЕХАЙ ХЛОПЦІ ДУМАЮТЬ

 

Партія реґіонів починає виходити з шоку, бо спершу вона була деморалізована. «Реґіонали» починають консолідуватися, шукають стратегію, лінію поведінки. Це проявилося цього тижня у Верховній Раді, коли ПР бойкотувала обрання нових членів Конституційного Суду. В той же час це й початок підготовки до президентських виборів. «Реґіонали» намагатимуться знайти своє місце у новому житті й спробують стати дієвою опозицією. Інша річ, якщо вони дедалі більше ставатимуть такою "фрондою", як сьогодні, — тим швидше відбудуться дострокові парламентські вибори.

 

Декотрі «реґіонали» пропонують перенести президентські вибори…

 

На мій погляд, це не консолідована позиція, хоча й такий варіант не виключений. Скоріше це ініціатива окремої групи ПР, позиція якої співпадає з інтересами Росії. Перенесення президентських виборів на кінець року — це стратегія Путіна. Він зацікавлений у тому, щоб в Україні якомога довше існував період невизначеності, період відсутності леґітимного президента. Росія використовуватиме це для дестабілізації ситуації, руйнування державності.

 

Втім для «регіоналів», безумовно, вигідно відтермінувати час виборів: чим далі дата голосування, тим більше шансів для реваншу. В такому випадку треба думати цим хлопцям, що важливіше — інтереси країни чи інтереси особисті й партійні. Якщо вони підуть шляхом власних інтересів — це вже діагноз, доведеться щось із цим робити. Якщо Сергій Тігіпко вважає, що він у такий спосіб переможе на виборах... Ні, він просто буде знаряддям у чужих руках. На жаль, Тігіпко не самостійний політик; тим кроком він просто продемонструє, що є маріонеткою в чужих руках.

 

– Як Ви оцінюєте позицію ПР щодо подій у Криму?

 

– Нема чіткої і послідовної позиції. Так, їм це не подобається. Вони побоюються, що можуть забрати Донбас, — це не відповідає бізнесовим інтересам донецьких еліт. Але тут проявляється та сама проблема «реґіоналів»: егоїстичні інтереси вищі за державні. На цьому прогорів Янукович. Треба вчитися на чужих помилках…

 

Тут доводиться враховувати ще й той момент, що відокремлення Криму для Партії реґіонів — це зменшення підтримки на президентських і парламентських виборах.

 

 

Євген ЖЕРЕБЕЦЬКИЙ:

 

ПАРАДОКС, АЛЕ ЗАХИСТ «РЕҐІОНАЛІВ» — МАЙДАН

 

Ми прекрасно розуміємо, що Партія реґіонів — співучасник тих розстрілів, які трапилися в Києві. Всі, хто голосували 16 січня за ті закони, спричинилися до того, що протистояння перейшло у жорстоку фазу.

 

Наскільки я розумію, Партія реґіонів була залучена у план відходу Віктора Януковича. На мою думку, план був простим: у Харкові вийде Янукович, приїдуть «реґіонали» і комуністи, сформується більшість. Вони скажуть, що це нова більшість і накажуть «бандерівців» зліквідувати. Перший прокол — що заплановане в Харкові не сталося. Янукович перелякався і втік до Криму. Вся брудна робота лишилася за товаришем Путіним.

 

Боюся, що якби Путін не провів референдум і — не дай Боже! — збожеволів, почавши остаточно атаку на схід і південь України, щоб ті «реґіонали» не перебігли туди до нього, і не виявилося, що це ми нелеґітимні, а вони — леґітимні.

 

Чи бере Партія реґіонів участь у спільній грі з Путіним? Насправді вони не є божевільними. Саме завдяки народові, який не терпить це все, у нас є принаймні якісь свободи, у нас є плюралізм, і люди можуть це говорити. У Путіна того нема. Якщо Партія реґіонів спробує вести спільну гру, тим чи іншим чином перейти на той бік, вони втраплять у клітку… Якщо піде атака на схід і південь, вони своє майно втратять. У них там будинки, дачки — все майно під ризиком. Вони мислять старими схемами: гроші, труба, посада. Парадокс, але сьогодні на їхній захист найбільше стоїть Майдан, Захід, «бандерівці». Навіть не об'єднана опозиція — а Майдан, який послідовно стоїть на захист державності.

 

Якщо ж у Партії реґіонів і після нинішніх подій нічого не зміниться, тоді треба йти на дострокові вибори. І, залучивши всі леґальні методи, заборонити комуністів, заборонити Партію реґіонів.

 

З експертами розмовляв Володимир СЕМКІВ

 

16.03.2014